05 octombrie 2011

Apă caldă mai mult rece, la un punct termic modernizat în urmă cu un an


• Situaţia nu este unică, mii de suceveni trebuind să aştepte minute în şir pentru ca apa de la robinete să se încălzească măcar cât de cât, astfel încât să se poată face o baie

Consumatorii racordaţi la punctul termic nr. 4 din cartierul Obcini se plâng că deşi plătesc apă caldă, aceasta este mai mult rece. Punctul termic a fost modernizat anul trecut, şeful asociaţiei în cauză reclamând că, pentru a face o baie, oamenii trebuie să aştepte zeci de minute cu robinetul deschis, astfel încât apa de pe conductă să se încălzească. „Ne simţim discriminaţi, deoarece sucevenii de alte puncte termice modernizate au cu adevărat apă caldă şi, mai mult, chiar 24 de ore din 24”, a pus în vedere acesta. Diriguitorul de asociaţie spune că s-a adresat Termica şi că răspunsul oficialilor firmei a fost unul neconvingător. Lucru dezminţit de directorul de „Termoficare”, de la societatea din Lunca Sucevei, care menţionează că există motive absolut obiective pentru deficienţele semnalate. Este vorba despre inexistenţa instalaţiei de recirculare a agentului termic, la lucrările de anul trecut dându-se bani doar în scopul înlocuirii instalaţiilor din punctul termic. „Este un punct termic, reabilitat, modernizat, automatizat, în ceea ce priveşte instalaţiile interioare. Reţelele exterioare nu au intrat în programul de reabilitare de atunci. Faptul că nu există reţele de reîntoarcere şi recirculare în zona respectivă, explică şi problemele legate de apa caldă”, a iterat Frunzaru. Situaţia nu este unică, un alt şef de asociaţie de proprietari, de această dată din cartierul Burdujeni, reclamând necazuri similare. „Aceeaşi problemă a apei calde se înregistrează la 4 turnuri din Burdujeni. De 17 ani, de când sunt la preşedinte de asociaţie, m-am adresat iniţial la ACET, când avea această activitate, iar mai apoi Termica, însă recircularea nu a fost introdusă. Vara aceasta am fost şi în audienţă la primarul Ion Lungu, ni s-a promis că se vor lua măsuri, însă nu s-a făcut nimic”, a evidenţiat şeful de asociaţie.

Viceprimarul Lucian Harşovschi a declarat că are cunoştinţă despre aceste deficienţe, încercând să-i consoleze pe oameni prin aceea că nu vor plăti apă caldă decât în concordanţă cu măsurătorile gigacalorimetrului de branşament de la intrarea în bloc. „Preşedinţii de asociaţii au dreptate că nu este apă caldă, însă la plată se ia în calcul doar ceea ce indică gigacalorimetrul de branşament”, a explicat Harşovschi, menţionând că, faţă de acum 5 ani, situaţia punctelor termice este una superioară. Până acum au fost modernizate 16 puncte termice din totalul de 50 existente pe raza urbei reşedinţă de judeţ.