16 octombrie 2011

Înmulţire a infestărilor cu trichină

Sanitar-veterinarii suceveni au depistat 3 cazuri de trichineloză la mistreţ şi unul la cal, atenţionându-i pe suceveni să nu cumpere carne neverificată din portbagaje

Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA) atrage atenţia asupra pericolului consumului de carne neverificată. Aceasta după ce, în ultimul timp, depistate au fost depistate 3 cazuri de trichineloză la mistreţ, câte unul pe fiecare dintre fondurile de vânătoare din Broşteni, Berchişeşti şi Valea Putnei. „Sunt cazuri foarte grave, de aceea atrag atenţia celor care organizează vânători, proprietarilor fondurilor de vânătoare, că mai au obiceiul să pună în vânzare sau consume carne neexaminată sanitar-veterinar. În situaţia în care nu sunt aduse probe la laborator, vom lua măsuri severe, existând pericolul să apară îmbolnăviri grave, la fel ca în urmă cu câţiva ani, când a fost împuşcat un urs, iar preparate din carnea acestuia au fost consumate fără examenul prealabil”, pune în vedere dr. Petrea Dulgheru, şeful DSVSA. Reamintim că, în mai 2008, 19 persoane au ajuns în spital după ce au mâncat cârnaţi din carne de mistreţ nesupusă examenului trichineloscopic, vânătorul suspectat că a pus în consum preparate cu tricihinella fiind deferit organelor de cercetare penală. La fel, înainte de 1989, în urma unei festivităţi la care s-au ingerat preparate de vânat, la Cîmpulung Moldovenesc au fost infestaţi cu trichinella spiralis 40 de meseni. Pe de altă parte, dr. Dulgheru face cunoscut că, recent, a fost confirmat un caz de infestare la un cal adus la sacrificare la abatorul „Nicşan”. Conducerea DSVSA recomandă sucevenilor să facă cumpărăturile doar din locurile special amenajate, în care produsele sunt verificate sanitar-veterinar. „Aceasta demonstrează că atunci când cumpărăm carne direct din portbagaj, care este declarat de bovină, dar de fapt este de cal, putem să ne alegem cu trichineloză şi să ne nenorocim pe toată viaţa”, subliniază directorul executiv al DSVSA, DR. Petrea Dulgheru.