04 octombrie 2011

Vinovatul de inundarea iţcănenilor, căutat de Poliţie şi ATOP

• Consilierii judeţeni şi cei locali sunt nemulţumiţi de faptul că, în timp ce autorităţile administrative acordă ajutoare de la buget, Sistemul de Gospodărire a Apelor continuă să fugă de răspundere

Poliţia Municipală şi Autoritatea Teritorială de Ordine Publică vor trebui să vină cu clarificări în cazul inundării a zeci de familii de iţcăneni, ca urmare a golirii controlate a lacului de acumulare de la Lipoveni, obiectiv administrat de Sistemul de Gospodărire a Apelor(SGA). Aceasta este opinia preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, care a fost interpelat de către aleşii judeţeni în ceea ce priveşte stabilirea vinovăţiei pentru dezastrul suferit unii din locuitorii cartierului Iţcani. Aleşii judeţeni au fost de acord ca sinistraţii să fie ajutaţi financiar, însă s-au arătat nemulţumiţi că încă nu se ştie care este vinovatul pentru scăparea apelor de sub control: Sistemul de Gospodărire a Apelor sau municipalitatea suceveană. Şeful executivului judeţean a precizat că în curs de desfăşurare este o anchetă şi a solicitat Poliţiei şi ATOP să vină cu răspunsuri. „Există organe de anchetă care verifică ceea ce s-a întâmplat, care vor stabili responsabilităţi şi vinovaţi. Probabil, într-o şedinţă următoare, ATOP şi Poliţia Suceava vor trebui să dea un răspuns. Până atunci, există o situaţie a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi am încercat să-i ajutăm şi noi pe cei cu probleme, pentru că vine iarna şi trebuie să fim prompţi”, a precizat Gheorghe Flutur.

De un tratament similar a avut parte şi primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, consilierii locali fiind indignaţi că deşi SGA a ratat operaţiunea de golire a lacului de acumulare şi a inundat zeci de godpodării, în sarcina instituţiei încă nu s-a pus niciun fel de răspundere. Edilul şef a precizat că este convins că organele abilitate vor face lumină. „Eu sunt convins că organele abilitate vor clarifica acest aspect. Noi, ca Primărie,nu putem sta cu mâinile încrucişate, când oamenii din oraşul nostru sunt într-o situaţie de dificultate. Se fac anchete, o să fie nişte sancţiuni, dar ei zic că nu are rost să ne amestecăm”, a reliefat Ion Lungu. Reamintim că, la Iţcani, comisiile executivului local au constatat că apele necontrolate au făcut stricăciuni în 58 de gospodării, fiind afectate 35 de case de locuit, dintre care 3 au suferit avarii la structură, iar alte două sunt în pericol de prăbuşire. La fel, inundate au fost 26 de anexe gospodăreşti şi 38 de beciuri, 6 fântâni fiind colmatate. În umra hotărârii Consiliului Local, 52 de familii vor fi ajutate financiar, cu un total de 141.000 de lei. Consiliul Judeţean Suceava a sprijinit 32 de familii cu câte 2.000 de lei, în ultima şedinţa a legislativului, fiind aprobată încă o completare de 3.000 de lei pentru fiecare calamitat. De remarcat este că, până la această dată, conducerea SGA nu a adoptat nici o poziţie, continuând să păstreze tăcerea.