Două decenii de existenţă, rezistenţă, dezvoltare şi demolare a mediului de afaceri al IMM
Federaţia Patronală a Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii(FPIMM), ca o recunoaştere a importanţei acestui sector sucevean şi meritelor întreprinzătorilor din judeţ, a organizat, la finele săptămânii trecute, forumul cu tema „Douăzeci de ani de existenţă, rezistenţă, succese şi insuccese - Dezvoltare şi demolare a mediului de afaceri al întreprinderilor mici şi mijlocii”. În cadrul manifestării la care a luat partea toată floarea întreprinzătorilor, autorităţilor locale şi judeţene, oameni politici, precum şi invitaţi de seamă din Capitală, premiate cu trofee aniversare au fost 18 societăţi comerciale cu activitate neîntreruptă din 1991 încoace. Drept răsplată, plachete şi diplome de excelenţă au primit şi firmele cu rezultate bune obţinute în anul 2010.
• Veritabil motor economic al judeţului, IMM au creat noi locuri de muncă şi au contribuit nemijlocit la crearea produsului intern brut
Manifestarea a fost deschisă de Liliana Agheorghicesei, preşedintele Federaţiei care a precizat că, în cadrul sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, mişcarea patronală din România a început în urmă cu 21 de ani, moment în care şi în peisajul economic al judeţului Suceava apăreau deja primele firme private. Şefa FPIMM, opinează că, veritabil motor economic al judeţului, an de an IMM au creat noi locuri de muncă, au contribuit nemijlocit la crearea produsului intern brut Federaţia fiind, chiar în condiţii vitrege, alături de cei care au dorit să-şi înfiinţeze o afacere. „Federaţia Patronală a IMM păstrează tradiţia de a organiza această manifestare în fiecare an şi aşa vom face şi în continuare, pentru a ne întâlni şi socializa, de a ne împărtăşi atât bucuriile, cât şi necazurile. De asemenea, consider că este un moment prielnic pentru a învăţa unii de la alţii”, a subliniat Liliana Agheorghicesei.
Înalt Prea Sfinţia Sa Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a opinat că, deşi vine dintr-o sferă a spiritualităţii, Biserica trebuie să se implice în problemele societăţii, întrucât, dacă nu păstrează legătura cu cei din jur, omul, este aproape inexistent. „Dumneavoastră sunteţi factorul numărul 1 pentru progresul societăţii noastre româneşti. Eminescu spunea să punem accentul pe producţie, care trebuie fie opera oamenilor pământului nostru. Avem oameni în domeniul tehnic şi altele, care îi concurează, şi care chiar îi depăşesc pe alţii din lumea către care ne îndreptăm cu admiraţie, dar, câteodată, şi cu reţinere. Vă felicit pentru această iniţiativă, pentru munca dumneavoastră care înseamnă o contribuţie deosebită la propăşirea vieţii noastre omeneşti. Oamenii din Bucovina încă păstrează cultul muncii şi permanent am în minte dragostea de muncă a bucovinenilor, muncă făcută cu cap”, s-a dresat PIS Pimen participanţilor la manifestare.
• Edilul şef Ion Lungu le-a promis întreprinzătorilor deduceri de 10% la plata anticipată integrală a dărilor
Primarul Ion Lungu a mulţumit reprezentanţilor firmelor care îşi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Suceava, reliefând că acestea din urmă au o contribuţie deosebită la bugetul local. Mai ales în condiţiile în care, la începutul lui octombrie, IMM îşi achitase taxele şi impozitele locale în proporţie de 82,5%. „Pentru autorităţile locale şi pentru mine ca primar, sprijinirea mediului de afaceri din România, judeţul şi municipiul Suceava este o prioritate. În ultimii 7 ani de zile, de când sunt primar, am făcut eforturi deosebite să realizăm o infrastructură care să permită desfăşurarea unei activităţi normale şi din punct de vedere economic. Dar nu este încă suficient. De aceea, un obiectiv al nostru, în perioada următoare, este să creăm locuri de muncă şi acestea nu pot fi înfiinţate decât prin sprijinirea mediului de afaceri”, a explicat edilul şef al Sucevei. Şeful administraţiei locale din urbea reşedinţă de judeţ a arătat că, dacă în 2011, agenţii economici care şi-au achita integral obligaţiile la buget au beneficiat de o reducere a acestora cu 5%, în 2012 va propune consilierilor ca respectiva bonificaţie să fie majorată la 10%. O altă facilitate, care va fi aprobată în şedinţa Consiliului Local de săptămâna aceasta, se referă la mărirea intervalului după care contractele de închiriere se reînnoiesc, de la 1 an, aşa cum se practică în prezent, la 5 ani. Aceasta în vedere întocmirii unui plan de afaceri viabil şi a unei stabilităţi mai solide. Ion Lungu a mai informat pe întreprinzători că taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate nici în 2012 şi că într-un clasament al celor mai mici obligaţii către bugetul local, municipiul Suceava ocupă locul 5 pe ţară. „Este o perioadă grea, se poate mai bine, dar cred că într-o solidaritate cu autorităţile locale şi cele centrale, cu oamenii de afaceri, putem depăşi aceste inconveniente”, a încheiat primarul municipiului Suceava. Ion Lungu i-a conferit preşedintelui Federaţiei patronale sucevene, Liliana Agheorghicesei, diploma de excelenţă pentru activitatea desfăşurată.
• Trebuie să avem o viziune pe termen scurt, în sensul creşterii ocupării forţei de muncă, susţine liderul judeţean al PSD, Cătălin Nechifor
Cătălin Nechifor, preşedintele organizaţiei judeţene a PSD a arătat că se bucură că micii întreprinzătorii rezistă şi există încă în număr mare, deşi condiţiile din economia românească nu sunt tocmai cele mai prielnice. Liderul social-democrat judeţean a atras atenţia că, în condiţiile în care recensământul va arăta că judeţul are o populaţie de sub 600.000 de locuitori, în Suceava există doar 92.000 de persoane angajate, şi care au un loc de muncă la stat sau la privat. „Este vorba despre foarte puţini salariaţi şi, de aceea, cred că trebuie să avem o viziune pe termen scurt, în sensul creşterii ocupării forţei de muncă”, a iterat Nechifor. Făcând referire la ultimele declaraţii ale premierului Emil Boc, care afirma că anul acesta nu va mai veni Moş Crăciun, preşedintele judeţean al PSD Suceava şi-a exprimat temerea că, după 22 de ani, vom avea parte, din nou, Moş Gerilă de pe vremea comunismului. Astfel, în acest mod, Nechifor a făcut aluzie la ridicarea subvenţiilor pentru încălzire, scăderea continuă a veniturilor nominale şi puterii de cumpărare a populaţiei. „Poate că, după alegeri, anul viitor va veni din nou Moş Crăciun”, a declarat Cătălin Nechifor, urându-le reprezentaţilor IMM să continue să fie puternici şi să aibă capacitatea de depăşi cu bine actuala criză.
• Aniversarea a două decenii de activitate şi recompensare celor mai buni dintre întreprinzători stimulează spiritul antreprenorial şi competitivitatea
Cristina Chiriac, ambasador al antreprenoriatului feminin din România a pus în vedere cu nu are intenţia de politiza manifestarea, de a vorbi despre criză şi nici de cât de greu le-a fost micilor întreprinzători să-şi salveze afacerile într-o perioadă foarte dificilă. „Sunt, însă uimită, într-un mod extraordinar de plăcut, că daţi dovadă că vă comportaţi exact ca o mare familie unită. De aceea, sunt foarte mândră de ceea ce găsesc aici şi vă felicit că aţi ajuns la 20 de ani, cu perioade bune şi altele mai grele”, a subliniat Cristina Chiriac.
La ceas aniversar, Marin Filimon, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România(CNIPMMR) a evidenţiat că Federaţia Patronală a Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii se numără printre cele dintâi organizaţii patronale înfiinţate în ţară. „A fost extrem de greu să înfiinţăm IMM-uri după evenimentele din 1989, pentru că nu aveam nici cultura organizaţională şi nici experienţa necesară. Dorinţa era doar să reînnodăm tradiţia interbelică şi să ne aliniem ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană, unde mişcarea patronală este extrem de puternică. Iată că împlinim 20 de ani de mişcare patronală, mişcare care ne poate da garanţia unei organizaţii solide, care la ora actuală numărăpeste 240.000 de membri şi care este recunoscută pe plan naţional şi internaţional”, a explicat vicepreşedintele CNIPMMR. Marin Filimon i-a felicitat pe întreprinzătorii suceveni, menţionând aniversarea a două decenii de activitate şi recompensare celor mai buni dintre ei stimulează spiritul antreprenorial şi competitivitatea.