10 octombrie 2011

ACET şi agenţiile din subordine, penalizate pentru evacuare de ape insuficient epurate

În aceeaşi situaţie se află 6 primării şi 7 societăţi comerciale

Mai multe primării şi societăţi comerciale, dar şi unii operatori de apă, canalizare şi epurare din judeţul Suceava s-au ales cu penalizări de la Sistemul de Gospodărire a Apelor. Este vorba despre 18 surse de poluare, penalităţile cu pricina sancţionând depăşirea concentraţiilor maxime ale poluanţilor din apele evacuate, potrivit HG nr.472/2000. Informarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului APM privind calitatea factorilor de mediu în luna august arată că în această situaţie se află ACET Suceava şi agenţiile acestei firme din Gura Humorului, Fălticeni, Siret şi Solca, primăriile din Frasin, Baia Putna, Broşteni, Şaru Dornei şi Liteni, precum şi societăţile comerciale Egger România, Killer, Test Prima Semtur, Dorna Lactate şi Camy Lact.

Actul normativ amintit stipulează că utilizatorii de apă sunt penalizaţi pentru depăşirea concentraţiilor maxime admise ale poluanţilor din apele uzate evacuate, limite înscrise in contractele de furnizare a serviciilor. Pe de altă parte, utilizatorii de apă care manifestă constant o grijă deosebită cu privire la protecţia calităţii apelor şi care realizează evacuarea apelor uzate epurate în concentraţii mai reduse de substanţe poluante în comparaţie cu cele din autorizaţia de gospodărire a apelor, vor primi bonificaţii. Acestea din urmă se acordă în mărime de 10% din valoarea anuală a serviciilor de monitorizare a poluanţilor din apele uzate evacuate.

De precizat este faptul că, în conformitate cu angajamentul rezultat din procesul de negociere cu Uniunea Europeană, la Capitolul 22 „Mediu”, până în 2018 comunităţile cu peste 2000 de locuitori vor trebui să aibă obligatoriu reţele de canalizare şi staţii de epurare. La comune situaţia este aproape disperată, majoritatea dintre ele trebuind să se supună acestui imperativ, chiar dacă, la această dată, cele mai multe nu au nici măcar alimentare curentă cu apă.