19 ianuarie 2009


Cumpărătorii pot gusta din caşul expus în pieţele agro-alimentare
Aplicarea noilor reglementari legale pe linie sanitar-veterinară nu împiedică clienţii să guste din produsele expuse la tarabă în pieţele agro-alimentare. Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava dr. Petrea Dulgheru, precizează că ambalarea mărfii are în vedere protejarea igienico-sanitară a acesteia. „Este vorba despre vânzare directă, de aceea, când vine la piaţă, un cumpărător poate este interesat să consume caş dulce proaspăt, iar un altul caş mai maturat. Şi, atunci, trebuie dată posibilitatea ca respectivul produs să fie testat. În consecinţă, brânzeturile pot fi comercializate aşa cum sunt ele, cu condiţia să fie expuse în vase corespunzătoare, igienice, iar comercianţii să aibă halate curate şi certificate de sănătate personale, precum şi al animalelor”, subliniază dr. Petrea Dulgheru, adăugând că etichetarea mărfii se referă la doar afişarea denumirii produsului şi a principalelor calităţi ale acestuia. Reamintim că, de la 1 februarie, ţăranii care vând produsele proaspete în pieţele agro-alimentare, nu vor mai putea face acest lucru decât dacă se înregistrează la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Aceasta în conformitate cu Ordinul nr. 111 din 16 decembrie 2008 al Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor care se referă la vânzarea directă şi cea cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau non-animală. Taxa de eliberarea a certificatului de înregistrare costă 100 de lei pentru produse primare precum lapte crud, ouă, carne de pasăre, miere sau peşte şi 300 de lei în cazul produselor procesate. După 1 februarie, producătorii surprinşi că vând în absenţa certificării riscă amenzi cuprinse între 2000 şi 5000 de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu