13 ianuarie 2009


În pieţe, de la 1 februarie
Lapte, brânză şi ouă doar pe bază de certificat
· Ţăranii prinşi că vând produse de origine animală fără a se fi înregistrat la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vor fi amendaţi
De la 1 februarie, ţăranii care vând lapte, ouă sau carne de pasăre în pieţele agro-alimentare, nu vor mai putea face acest lucru decât dacă se înregistrează la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Aceasta în conformitate cu Ordinul nr. 111 din 16 decembrie 2008 al Agenţiei Naţionale Sanotar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor care se referă la vânzarea directă şi cea cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală şi non-animală. Potrivit actului normativ amintit, producătorii agricoli vor trebui să se adreseze cu o cerere de înregistrare la DSVSA, medicul veterinar de circumscripţie urmând a se deplasa la domiciliul solicitantul în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt crescute animalele şi produsă marfa destinată comercializării. „Persoanele fizice şi persoanele juridice care doresc sa efectueze vânzarea directă şi vânzarea cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală si non-animală au obligaţia legală să fie înregistraţi la DSVSA. Agenţii economici care nu si-au înregistrat activitatea nu vor putea comercializa respectivele produse”, precizează şeful DSVSA Suceava, dr. Petrea Dulgheru. De subliniat este faptul că, pentru a putea fi prezenţi în pieţe, sătenii să aibă asupra lor - pe lângă certificatul de înregistrare eliberat de DSVSA contra unei taxe - certificat medical de sănătate eliberat de medicul de familie; certificat de sănătate a animalelor, completat de medicul veterinar, precum şi certificat de producător, emis de primăria pe raza căruia domiciliază solicitantul. Tot de la 1 februarie, sătenii care comercializează produse de origine animală în pieţele agro-alimentare sunt obligaţi să-şi ambaleze marfa şi să aplice etichete cu detalii despre produsul oferit. Ţăranii pot comercializa lapte crud în limita cotei alocate, carne de pasăre din ferme cu până la 2000 de capete şi ouă ce provin de la de la cel mult 50 de găini. Producătorii surprinşi pe piaţă fără certificat de înregistrare vor fi amendaţi, însă dr. Petrea Dulgheru, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava spune că aceasta nu se va întâmpla de la primul control, lucrătorii din subordine urmând a declanşa o campanie de informare şi popularizare a normelor legale cu specific.
· Cumpărătorii nemulţumiţi că nu-şi vor mai putea testa gustativ produsele achiziţionate de la piaţă
Sătenii care vând produse lactate în Piaţa agro-alimentară centrală a municipiului Suceava nu prea înghit noile constrângeri. Mulţi susţin că, pe lângă faptul că vânzarea merge din ce în ce mai prost, vor mai trebui să scoată bani din pungă şi pentru taxa de înregistrare. „Pe lângă că dau bani toată ziua pe transport şi pe tarabă, acum trebuie să mai plătesc pentru încă o hârţoagă. Noi cu ce mai rămânem?, se întreabă retoric o vânzătoare de lapte, sâmântână şi brânză dintr-o comună nu tocmai apropiată de Suceava şi care nu se împacă nici cu obligaţiile privind ambalarea şi etichetarea. Pe de altă parte, cumpărătorii nu prea sunt de acord cu ambalarea, deoarece împachetarea nu le va mai permite să guste din produsul achiziţionat de la piaţă. „De fiecare dată gust din brânză sau sâmântână, să văd dacă sunt bune, ceea ce nu pot face la alimentară”, ne-a declarat un cumpărător, care a emoţionat are şi săteni preferaţi, de încredere, de la care se aprovizionează periodic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu