19 decembrie 2023

 

Pentru noiembrie şi decembrie, la Consiliul Judeţean

Cheltuieli limitate la nivelul plăţilor din primele 9 luni ale anului

> Gradul de realizare a indicatorilor este „mai redus decât în condiţii normale”, o treime din venituri nefiind încasate

> Mai mici sunt cheltuielile de dezvoltare, „unde au fost bugetate sume importante pentru susţinerea proiectelor şi investiţiilor”

„Prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 90 din 2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergenţă (…), plăţile pentru lunile noiembrie şi decembrie 2023 au fost plafonate nivelul mediei plăţilor efectuate în primele 9 luni ale anului, iar execuţia la finalul anului va reflecta această limitare, gradul de realizare a indicatorilor de cheltuieli prognozaţi fiind mai redus decât în condiţii normale” se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre de aprobare a conturilor de execuţie bugetară, semnat de Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean. Astfel, bugetul judeţului Suceava a înregistrat o execuţie de 66,35%, însemnând venituri de 501,988 de milioane de lei, pe partea de cheltuieli totalul fiind de 476,590 de milioane de lei, respectiv de 49,93%. În ceea ce priveşte veniturile, sursa citată reliefează că, la începutul lunii în curs, autorităţile administraţiei publice judeţene au  solicitat „diferenţele de sume nealocate din TVA, acest lucru urmând să ducă la creşterea procentului de execuţie bugetară la 31 decembrie 2023”. „Un grad mai redus de realizare îl înregistrează veniturile şi cheltuielile secţiunii de dezvoltare a bugetului judeţean, unde au fost bugetate sume importante pentru susţinerea proiectelor şi investiţiilor în derulare, execuţia reflectând stadiul de implementarea a acestora” se precizează în referatul menţionat. Cu referire la acest din urmă aspect, în proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a deliberativului se evidenţiază că 34,30 de milioane de lei sunt încasările de la Uniunea Europeană, pentru proiectele din fonduri externe nerambursabile derulate la nivelul Consiliului Judeţean şi al unităţilor subordonate. Aceasta înseamnă doar 28,71% din prevederea bugetară anuală, „indicatorul fiind corelat cu cererile de plată/rambursare/prefinanţare depuse pentru cheltuielile care au fost sau vor fi efectuate în cadrul respectivelor proiecte”.