27 decembrie 2023

 
Inspectorii de muncă suceveni au avertizat pe angajatorii din căminele pentru vârstnici şi centrele de îngrijire

> Neregulile constatate ţin de neacordarea repausului săptămânal, a sporului de noapte şi a celui de week-end, cât şi de neaachitarea drepturilor salariale

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a verificat modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă și în cel al securității și sănătății în muncă de către angajatorii din centre rezidențiale medico-sociale, centre rezidențiale de îngrijiri paleative, cămine pentru persoane vârstnice, centre de tip respiro, centre de criză, locuințe protejate, centre de îngrijire și asistență, centre de abilitare și reabilitare, dar şi în centrele pentru viață independentă.

Potrivit inspectorului-şef  Romeo Butnariu, controlate au fost 53 de centre de îngrijire cu 1.262 de salariați, care lucrau la 24 de angajatori. În  urma verificărilor dispuse au fost 44 de măsuri obligatorii, dintre care 5 măsuri în domeniul relații de muncă și 40 de măsuri în domeniul securități și sănătății în muncă. Inspectorii de muncă suceveni au aplicat 45 de avertismente contravenționale, în domeniul relaţiilor de muncă deficienţele constând în netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; neevidențierea în pontaje a timpului de muncă prestat de către salariați, cu indicarea orei de începere şi terminare a lucrului, precum şi în netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor. De asemenea, inspectorii ITM Suceava au depistat că nu sunt respectate prevederilor legale privind repausul săptămânal şi acordarea sporului de week-end pentru zilele lucrate de către salariați sâmbăta și duminica. Totodată, pe statele de plată nu era evidențiat sporul de noapte, lipseau informărilor privind utilizarea muncii de noapte, drepturilor salariale nu erau achitate, nefiind eliberate nici adeverințele de vechime solicitate. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, constatată a fost instruirea deficitară a lucrătorilor.