19 decembrie 2023

Dr. Petrea Dulgheru ameninţă cu proteste faţă de prevederile restrictive ale„Legii porcului”

> Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari spune că acestea interzic reproducerea suinelor în exploatațiile nonprofesionale, dar şi identificarea, comercializarea și sacrificarea în abator a porcinelor din gospodării

> „Sucevenii, dar și turiștii care vin în Bucovina, vor să mănânce ce au mâncat moșii și strămoșii noștri”, este de părere dr. Dulgheru, adăugând că „îngreunată va fi și activitatea medicilor veterinari de liberă practică concesionari”

Dr. Petrea Dulgheru, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava solicită parlamentarilor suceveni de la toate partidele politice să iniţieze, de urgență, demersuri pentru modificarea prevederilor Legii nr. 122 din 15 mai 2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România. În acest sens, dr. Dulgheru face apel inclusiv la inginerul zootehnist Ioan Stan, președinte al PSD Suceava, coleg de partid cu Florin Barbu, ministru al Agriculturii, dar şi la Gheorghe Flutur, prim-vicepreședinte al PNL, membru marcant al coaliției de guvernare, în aşa fel încât „în 2024, la Crăciun, să se taie porc românesc în Bucovina”. Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari este de părere că atât sucevenii, dar și turiștii care vin în judeţ, „vor să mănânce, ce au mâncat moșii și strămoșii noștri”. „Legea nr. 122 din 2023, Ordinul nr. 130 din  2023 și Ordinul nr. 145 din 2023 au blocat total, astăzi, porcul în gospodăriile populației, interzicând reproducția suinelor în exploatațiile nonprofesionale, respectiv în gospodăriile populaţiei” susţine dr. Dulgheru. Conform acestuia, actul normativ interzice identificarea, comercializarea și sacrificarea în abator a suinelor din sursa respectivă, obligându-i pe crescătorii de porcine „să cumpere purceii numai din exploatații profesionale”. Pe deasupra, creșterea porcului în regim nonprofesional nu va fi posibilă măcar prin simplul fapt că „nu există exploatații profesionale care să livreze purcei, deoarece, la rându-le, pentru peste 50% din efectivul crescut de acestea, purceii sunt aduşi din țările membre ale UE”. Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava susţine, de asemenea, că pe lângă „blocarea creșterii porcului”, îngreunată va fi și activitatea medicilor veterinari de liberă practică concesionari. „Activitatea inspectorilor sanitari și a polițiștilor va fi ineficientă, deoarece această lege proastă sigur va fi încălcată. Statul român va trebui să pună la fiecare porc câte un inspector veterinar și un polițist. Dacă această lege nu va modificată în regim de urgență eu, în calitate de președinte al Partidului Naţional Ţărănesc Maniu Mihalache-Organizaţia Suceava, vicepreşedinte la nivel naţional, preşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, voi organiza proteste la nivel naţional şi nivel naţional” avertizează medicul veterinar. Potrivit acestuia, în 1989 în România erau crescute 14 milioane de porcine, la această dată efectul fiind sub 3 milioane de capete, dintre care circa 1,3 milioane în gospodăriile țărănești și circa 1,6 milioane în exploatații comerciale profesionale autorizate.  „Am ajuns în situația dramatică de a importa 80% din carnea de porc” a  conchis dr. Petrea Dulgheru.