În urma controalelor în unităţi de
alimentaţie publică
„Produse nesigure” de aproape 45.000 de
lei, trimise la distrugere de către comisarii pentru protecţia consumatorului
> În unităţile de cazare nu erau afişate
tarifele, lipseau husele pernelor, dar şi informaţiile privind serviciile
suplimentare şi cele referitoare la zona respectivă
Pentru asigurarea desfăşurării în bune condiţii a activităţilor din
domeniul HORECA, pentru perioada Sărbătorilor de iarnă s-a constituit Comandamentul
de iarnă Bucovina. Potrivit comisarului-şef adjunct Stelian Simerea, de la Comisariatul
Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava, în componenţa structurii intră
comisari din întreaga Regiune de Nord Est Iaşi. Astfel, în prejma Sărbătorii
Naşterii Domnului, la spaţiile de cazare şi pe partea de alimentaţie publică „încheiate
au fost 356 acte de control”, aplicate fiind 215 de amenzi însumând 940.000 de
lei, precum şi 189 de avertismente. Potrivit unei informări a CJPC Suceava, pe
durata verificărilor au fost încheiate inclusiv 53 de procese verbale de
distrugere a unor produse în valoare de 44.883 de lei. Principalele deficienţe
constatate în unităţile de alimentaţie publică sunt cele privitoare la
ustensile neprofesionale, răcitoare şi maşini de gătit neigienizate;
nerespectarea temperaturii de depozitare; produse fără etichete conţinând
elemente de identificare şi caracterizare, „motiv pentru care sunt considerate
produse nesigure”. În unităţile de cazare, printre neregulile constate se
numără lipsa huselor pernelor, a plaselor împotriva insectelor, informaţiilor referitoare
la serviciile suplimentare, cât şi a celor privind zona. De asemenea, s-au
depistat neafişarea tarifelor, însemnelor distinctive de clasificare în
exteriorul unităţii, a certificatelor de clasificare, dar şi a informaţiilor
privind ora de cazare.