25 mai 2016

Pensionarii, călătorii gratuite autobuzele electrice
În prezent, vârstnicii suceveni au parte de o compensare de 50% din valoarea integrală a abonamentului de călătorie pe toate liniile TPL.
Achiziţionarea celor 40 de autobuze electrice ar putea scoate din impas societatea de transport public local de călători TPL, aducând-o în echilibru financiar, a evidenţiat, ieri, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. „Există o problemă reală la societatea de societatea de transport public local, unde costurile sunt mari, în special cele cu combustibilii, care se ridică la aproximativ 70%”, a punctat ocupantul fotoliului administrativ din Areni.  Lungu spune că în urma simulărilor a rezultat că folosind acumulatori electrici, respectivele cheltuieli ar urma să fie chiar şi de 10 ori mai mici. În opinia şefului executivului local, aceasta ar fi unica şansă ca TPL să devină rentabilă, o creştere a tarifelor la bilete şi abonamente fiind deocamdată exclusă din cauza posibilităţilor băneşti reduse ale populaţiei. „Nu populist, ci realist, vom avea şansa acordării acelor abonamente gratuite, aşa cum am mai dat. În măsura în care costurile se vor reduce, vom avea această posibilitate”, a explicat primarul Sucevei, menţionând că, din bugetul local, TPL este subvenţionată cu 1 milion de euro pe an şi că alte societăţi omoloage din ţară sunt falimentare. Ion Lungu crede că, până la finele anului, va fi semnat contractul de finanţare a proiectului „Sistem integrat de transport public ecologic”, abia după aceasta urmând a fi ţinută licitaţia pentru desemnarea furnizorului mijloacelor de transport electrice. Câştigătorul competiţiei pentru asigurarea consultaţiei este asocierea de firme Eurocerad Internaţional şi RIA Design Consulting Bucureşti, acesta surclasând alţi 4 participanţi.

În prezent, pensionarii suceveni au parte de o compensare de 50% din valoarea integrală a abonamentului de călătorie pe toate liniile TPL.