25 mai 2016

Bazarul şi supermaketurile vor fi încălzite de la centrala pe biomasă a Bioenergy
Când a aflat de  existenţa acesteia, elveţienii s-au retras din proiectul în valoarea de 16,3 milioane de euro, care viza asigurarea confortului termic în Complexul comercial din Lunca Sucevei.             
Complexul comercial „Bazar” din municipiul Suceava va fi încălzit în sistem centralizat, cu energie termică produsă în centrala termică în cogenerare de înaltă eficienţă din Lunca Sucevei, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu, potrivit căruia, pentru început, racordat la reţea de termoficare a oraşului va fi un modul al Pieţei agroalimentare centrale. Edilul-şef sucevean consideră că viitorul încălzirii îl sistemul centralizat, în condiţiile scumpirii gazelor naturale, apa caldă şi căldura produse în centralele termice de apartament urmând a deveni foarte costisitoare. „Soluţia de încălzire rămâne sistemul centralizat, mai ales în această perspectivă de scumpire a gazului metan, care tot este amânată, dar într-o zi va fi făcută. Ca atare, trebuie să găsim o soluţie să dezvoltăm consumul, iar în acest spirit nişte investiţii ale Primăriei municipiului Suceava vor fi alimentate cu energia termică furnizată de Bioenergy. Aici mă refer, în primul rând la încălzirea pieţelor agroalimentare, prinse în programul de modernizare, precum şi la cea Bazarului”, reliefează şeful executivului sucevean. Lungu spune că producătorul Bioenergy a trimis oferte de negociere şi supermarketurilor din zona comercială a urbei, respectiv către Dedeman, Iulius Mall şi Shoping City, într-un viitor apropiat acestea - aflate în apropierea centralei pe biomasă -, putând fi beneficia de încălzire centralizată. De precizat este faptul că Bazarul urma să facă obiectul unor investiţii cu fonduri nerambursabile elveţiene, însă când s-a aflat  despre centrala termică modernă din Suceava, proiectul a fost anulat.   „Noi am avut un proiect cu fonduri elveţiene pentru Bazar, iar când au venit reprezentanţii părţii elveţiene la Suceava, au văzut centrala pe biomasă, care însemnă energie verde, şi au spus că nu mai dau bani pentru proiectul care viza Complexul comercial”, a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei.  
Proiectul intitulat „Piaţa regională sustenabilă-Bazar Suceava”, ar fi avut valoarea de 16,3 milioane de euro, municipiului Suceava revenindu-i o cofinanţare de 2,37 milioane de lei. Obiectivul proiectului consta în reabilitarea şi asigurarea confortului termic şi vizual în Complexul comercial „Bazar”.