12 mai 2016

Cincizeci de suceveni vor să cumpere în rate locuinţele ANL în care stau cu chirie  
·        Primăria achiziţionat, cu 5.480 de lei, un program informatic de calculare a ratelor şi dobânzilor aferente apartamentelor vândute.
·        „Acestea pot ajunge, uneori, la preţul pieţei, mai ieftine fiind cele construite iniţial, în Burdujeni, iar cele mai scumpe, ar fi locuinţele ANL din zona Metro”, a explicat primarul Ion Lungu.

Autorităţile locale ale municipiului Suceava  vor aproba, în şedinţa deliberativului din această lună, Regulamentul de vânzare în rate, către chiriaşii Primăriei, a locuinţelor ANL. Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ, a declarat că proiectul de hotărâre va fi pus pe masa aleşilor municipali în şedinţa ordinară din 26 mai, însă, până atunci, doritorii se pot  adresa compartimentului specializat al executivului, în vederea completării dosarului în cauză. Potrivit edilului-şef cei în drept vor trebui să completeze cererea tip, iar la dosar vor fi depuse copiile după actele de identitate ale soţului şi soţiei; certificatelor de naştere ale copiilor; adeverinţele din care să rezulte venitul brut realizat; adeverinţe privind achitarea la zi a datoriilor la întreţinere; precum şi chitanţă doveditoare privind plata chirie şi taxei de salubritate. Cea mai importantă piesă la dosar este o declaraţie pe propria răspundere din care să reiese că soţul şi soţia nu mai au alte locuinţe proprietate personală. „Le-aş recomanda celor care doresc să cumpere aceste apartamente să vină deja la Primărie să-şi pregătească documentele. Noi vom intra în şedinţa Consiliului Local cu Regulamentul şi axele acestuia, în aşa fel încât după data de 26 mai să se poată vinde şi cumpăra aceste locuinţe. Există destul cereri, iar tinerii aşteaptă demult timp această decizie”, a declarat şeful administraţie locale sucevene. Ion Lungu a apreciat că aproximativ 50 de persoane şi-au manifestat intenţia de a cumpăra în rate garsonierele şi apartamentele construite cu fonduri guvernamentale, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Preţul de vânzare-cumpărare este stabilit în baza unei formule de calcul, iar în urma acestuia cumpărătorii ar putea să achite, după caz, mai puţin sau mai mult decât preţul unei locuinţe similare de pe piaţa imobiliară liberă. În acest sens, de menţionat este faptul că Primăria achiziţionat, cu 5.480 de lei, un program informatic de calculare a ratelor şi dobânzilor aferente apartamentelor vândute conform prevederilor Legii nr. 152/1998, în fondul locativ  stat existând 300 de unităţi de locuit pot fi înstrăinate în regimul amintit.  „Sunt convins că acum, când s-au clarificat lucrurile cu vânzarea în rate, vor fi mai mulţi doritori. Locuinţele pot ajunge, uneori, la preţul pieţei, mai ieftine fiind cele construite iniţial, în Burdujeni, iar cele mai scumpe, ar fi apartamentele ANL din zona Metro”, a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.