10 mai 2016

Două firme închise, iar altele 6 cu activitate a suspendată, în urma controalelor  sanitar-veterinarilor suceveni 
·        Unităţile care au încălcat legea s-au ales cu amenzi în valoare de 22.000 de lei, precum şi cu 40 de avertismente.
În trimestrul întâi al anului 2016, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au organizat şi întreprins nu mai puţin de 903 de controale, monitorizarea şi verificarea fiind acţiuni prevăzute în Planul Naţional Cadru de Inspecţie şi Control. Laurenţiu Postolache, directorul executiv al instituţiei sanitar-veterinare sucevene, declară că, în timpul descinderilor, ca urmare a în neregulilor depistate, aplicate au fost 36 de amenzi, valoare acestora însumând 22.040 de lei. În alte 40 de cazuri, agenţii economici au primit doar avertismente, lucrătorii DSVSA dispunând şi confiscarea a 277 kg de produse alimentare. „Emise au fost 2 ordonanţe de interzicere a activităţii şi alte 6 ordonanţe de suspendare a activităţii”, a declarat Laurenţiu Postolache, şeful DSVSA Suceava. Totodată, în perioada amintită, lucrătorii de specialitate ai instituţiei sucevene au făcut audituri în 7 unităţi de procesare a laptelui şi în unităţi de procesare a cărnii. La fel, în cele dintâi 3 luni ale anului, evaluate şi încadrate în grupe de risc au fost 165 de unităţi de procesare-comercializare a produselor de origine animală şi nonanimală, înregistrate sanitar-veterinar fiind 10 unităţi pentru vânzare directă şi alte 129 de unităţi pentru vânzare cu amănuntul.
·        Peste 625 de tone de subproduse de origine animală au fost trimise la incinerare.
Demersul face parte din atribuţiile privind evaluarea şi încadrarea în grupe de risc a unităţilor, înregistrarea structurilor de profil nou-înfiinţate, dar şi a mijloacelor de transport auto. Astfel, pe această din urmă linie, personalul DSVSA a pus 377 de vize auto şi a autorizat 63 de mijloace de transport alimente, precum şi altele 10 pentru transportarea animalelor. În acelaşi interval, exploataţiile profesionale şi cele nonprofesionale din judeţul Suceava au făcut obiectul a 744 de verificări ale inspectorilor sanitar-veterinari, acestea fiind parte ale eşantioanelor de control pentru acordarea subvenţiilor prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Pe de altă parte, în cursul primului trimestru din anul în curs, înspre incinerare a fost dirijată o cantitate de circa 625,24 de tone de subproduse de origine animală. „Demersul are în vedere asigurarea măsurilor generale pentru eliminarea subproduselor de origine animală, în scopul protejării sănătăţii animale şi a celei publice”, a precizat Laurenţiu Postolache, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.