05 mai 2016

În primul trimestru,
Inspectorii de la Antifraudă, 9 sesizări ale organelor de urmărire penală
·        Valoarea depistată a prejudiciului adus bugetului statului este de circa 30 de milioane de lei, printre abaterile descoperite numărându-se încălcarea obligaţiei de fiscalizare a încasărilor prin intermediul casei de marcat, cât şi deţinerea de bunuri sau de sume de bani fără acte justificative. 


În primul trimestru al anului 2016, inspectorii antifraudă din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava au verificat 938 de operatori economici care desfăşoară activităţi comerciale în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Vaslui, Bacău şi Iaşi. Urmare a controalelor specifice întreprinse, inspectorii antifraudă au identificat un prejudiciu total adus bugetului de stat în valoare de 29,73 de milioane de lei. Conform unei informări a Direcţiei Generale Antifraudă, pentru recuperarea sumei în cauză înaintate organelor de urmărire penală au fost 9 sesizări, lucrătorii specializaţi dispunând instituirea de măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale identificate  a căror valoare se ridică la 25,19 de milioane de lei.
Conform sursei citate, inspectorii DGAF Suceava au constatat contravenţii pentru sancţionarea cărora s-au aplicat 472 de amenzi cu o valoare însumată de 3,05 de milioane de lei. În acelaşi timp, inspectorii antifraudă au dispus confiscări în evaluate la 1,8 de milioane de lei, arătând şi 213 de avertismente. ”Încălcarea obligaţiei de fiscalizare a tuturor încasărilor prin intermediul casei de marcat, deţinerea de bunuri sau sume fără acte justificative şi încălcarea obligaţiei de întocmire şi utilizare a documentelor contabile pentru toate operaţiunile efectuate reprezintă cele mai frecvente abateri constatate de către inspectorii din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava”, se precizează în informarea Direcţiei Generale Antifraudă.