17 mai 2016

Târgurile sucevene, închise pentru porcine, din cauza pestei africane
·        Un focar de boală evoluează în Ucraina, în aproprierea judeţului Botoşani, medicii veterinari suceveni fiind în alertă maximă.
·        Cel mai mare risc în răspândirea virusului îl reprezintă animalele de reproducţie crescute în gospodăriile populaţiei, ca urmare a circulaţiei acestora pe piaţa locală.
Comisia Locală de Combatere a Bolilor Suceava, întrunită ieri, 16 mai, a stabilit măsuri urgente de prevenire a apariţiei pestei porcine africane. Demersul survine apariţiei unui focar de pestă porcină la graniţa cu Ucraina, în apropierea judeţului Botoşani.    Aşa după cum transmite Laurenţiu Postolache, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, este vorba, în primul rând, despre „închiderea târgurilor de animale, aglomerărilor şi expoziţiilor de animale, pentru specia suină”, fiecărei instituţii membră a  CLBC fiindu-i stabilite sarcini în conformitate cu specificul activităţii proprii.  „S-a dispus medicilor veterinari de liberă practică alertă maximă şi raportarea tuturor cazurilor de morbiditate şi mortalitate crescută la suinele domestice”, accentuează Laurenţiu Postolache, şeful DSVSA Suceava, punctând că proprietarilor de exploataţii comerciale li s-a cerut să întărească măsurile de biosecuritate a fermelor de suine. În acelaşi context, responsabililor fondurilor de vânătoare li s-a solicitat să notifice evenimentele epidemiologice legate de morbiditatea şi mortalitatea observate la porcii mistreţi. Pesta porcină africană este o boala infecţioasa produsă de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, care evoluează acut, cu stări febrile şi sindrom hemoragic, încheindu-se, în timp foarte scurt, cu moartea animalelor afectate. Pentru prevenirea şi combaterea maladiei nu există vaccin, singura măsură fiind cea de evitare a contactului dintre animalele bolnave şi cele sănătoase. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Maladia se remarcă prin procentajele  foarte ridicate de morbiditate şi mortalitate la suine, iar pierderile economice în urma evoluţiei acesteia sunt deosebit de mari. În momentul de faţă, cel mai mare risc în ceea ce priveşte răspândirea virusului pestei porcine africane îl reprezintă animalele de reproducţie crescute în exploataţiile populaţiei, mai ales ca urmare a circulaţiei acestora şi pe piaţa locală.