15 mai 2016

Mai puţini suceveni cer carduri europene de asigurări de sănătate
·        Cardul este eliberat de CAS persoanele asigurate în România, dar  care au şedere temporară într-un stat membru al UE.
În primul trimestru al lui 2016, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a eliberat 1.423 de carduri europene de asigurări de sănătate, mai puţine decât în aceeaşi în perioadă a anului trecut, în care solicitanţilor li s-au înmânat 1.621 de asemenea carduri, informează instituţia suceveană. Conform CAS, procedura are loc în baza Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, conform acesteia, de la 1 ianuarie 2007 persoanele asigurate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România având dreptul – atunci când se deplasează pentru şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene - la cardul european de asigurări sociale de sănătate. Cardul se eliberează gratuit, iar cu ajutorul acestuia sucevenii posesori pot beneficia de serviciile unităţilor medicale de stat din cele 28 de state membre ale UE, precum şi din Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, în aceleaşi condiţii şi la tarife de care au parte şi asiguraţii ţării respective.
Pe de altă parte, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava face cunoscut că în cele dintâi 3 luni ale anului 2016, în urma aplicării regulamentelor din domeniu ale Consiliului European, referitoare la coordonarea sistemelor de securitate, CAS a eliberat - la cererea asiguraţilor sau a instituţiilor competente din statele membre ale Uniunii Europene -,  166 de formulare europene, comparativ cu trimestrul întâi al anului 2015, când înmânate  au fost 596  de formulare. Nu în cele din urmă, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava continuă  acţiunea de distribuire a cardurilor naţionale de sănătate, în ianuarie, februarie şi martie, persoanelor care le-au solicitat  fiindu-le eliberate 637  de asemenea documente.