24 mai 2016

Contractele maxi taxi, prelungite pe ultima sută a mandatului actualelor autorităţi
·        TPL, firma de transport a autorităţilor locale sucevene transmite că „până la achiziţionarea autobuzelor electrice nu are nu are posibilitatea de a asigura necesitatea de transport public din municipiu”.
·        Livrarea primului lot de 20 de autobuze electrice  ar putea avea loc pe durata anului 2017, în prezent fiind pregătită documentaţia suport a cererii de finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene.

În ultima şedinţă din legislatura 2012-2016, Consiliul Local Suceava are pe masă proiectul de hotărâre privind prelungirea contractelor de delegare a serviciului public de transport public local complementar de persoane prin curse regulate. În municipiul Suceava, transportul maxi taxi este efectuat pe 5 trasee, de către 4 operatori privaţi, respectiv de Trans DMV Europa, Sory&Nel, Euro Tip şi Family. Contractele cu transportatorii particulari de persoane au fost încheiate pentru o perioadă de 5 ani, acestea expirând la 1 iunie, dar, printr-o adresă, firmele care fac transport în regim maxi taxi cer autorităţilor locale să analizeze şi să aprobe prelungirea cu 2 ani şi jumătate. De cealaltă parte, societatea de transport public local TPL, deţinătorul contractului pentru transportul regulat cu autobuze, microbuze şi autobuze de capacitate redusă, şi la care unic acţionar este municipiul Suceava, a transmis Consiliului Local şi Primăriei că „până la achiziţionarea autobuzelor electrice nu are nu are posibilitatea de a asigura necesitatea de transport public din municipiu”.Totuşi, în 2015, TPL şi-a îmbogăţit parcul auto cu 5 autobuze de capacitate mică, iar în cursul acestui an urmează - potrivit procedurilor de licitaţie în curs - a fi achiziţionate încă 5  asemenea mijloace de transport în comun. „Societatea Transport Public Local Suceava, operatorul principal de servicii în transportul public de persoane din municipiul Suceava deţine un parc format din 33 de autobuze şi 7 microbuze. Mărirea capacităţii de transport cu autobuzele electrice, de care se vorbeşte de ceva timp în urmă, ar asigura necesarul de mijloace de transport pentru municipiul Suceava. Până la achiziţionarea acestor mijloace de transport electrice, capacitatea de transport a societăţii  este insuficientă şi nu acoperă necesităţile întregului oraş”, se reliefează în adresa semnată de Dariţă Romaniuc, administratorul unic al TPL.  Primăria municipiului Suceava pregăteşte documentaţia suport a cererii de finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene în vederea implementării Proiectului „Sistem integrat de transport ecologic în municipiul Suceava”. În cadrul acestuia, livrarea primului lot de 20 de autobuze electrice  ar putea avea loc pe durata anului 2017. Legea serviciilor publice de transport public local prevede că „durata delegării serviciului de transport public local se stabileşte prin contracte de delegare a gestiunii de către autorităţile administraţiei publice locale şi trebuie să fie corelată cu durata medie de amortizare a tuturor mijloacelor de transport deţinute în proprietate sau în baza unui contract de leasing, dar nu mai mult de 6 ani, pentru transportul realizat cu autobuze”.