29 februarie 2016

Mobilizare pentru depistarea bacteriei de pe Bistriţa
·        Agenţii hidrotehnici caută descărcări ilegale de ape uzate, cât şi depozite de gunoi animalier pe Bistriţa şi afluenţilor acestuia.
·        Analizele fizico-chimice actuale indică o calitate a apelor bună şi foarte bună din punct de vedere fizico-chimic, iar valorile nu prezintă modificări faţă de cele anterioare”, a declarat Constantin Harasim, prefect de Suceava.
Administraţia Bazinală a Apelor „Siret” Bacău a derulat procedura de achiziţie a unui studiu privind cunoaşterea, geneza, evoluţia şi stabilirea soluţiilor şi măsurilor pentru eliminarea surselor de impurificare cu Clostridium perfringens, în vederea asigurării unei stări bune de calitate a apelor râului Bistriţa şi afluenţilor acestuia, a declarat ieri Constantin Harasim, prefectul judeţului Suceava. Potrivit reprezentatului sucevean al Guvernului calitatea apelor râului Bistriţa şi afluenţilor acestuia este monitorizată în permanenţă, angrenaţi fiind inclusiv agenţii hidrotehnici din zonă. Aceştia au misiunea de a se deplasa pe malurile şi în albiile majore ale cursurilor de apă, cu scopul de a depista eventualele descărcări ilegale de ape uzate, cât şi existenţa depozitelor de gunoi animalier care ar putea fi antrenate în aval. Constantin Harasim ţine să reliefeze că, din analizele fizico-chimice efectuate până acum în laboratorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ, pe probele de apă prelevate din secţiunile de control, nu rezultă modificări ale clasei de calitate, „aceasta situându-se în stare bună”. Însă, în momentul de faţă analize pentru depistarea bacteriei Clostridium perfringens sunt în curs de desfăşurare atât la Compania judeţeană „Apa Serv” Neamţ, cât şi la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ. Pe de altă parte, în vederea descoperirii surselor de infestare, Administraţia Bazinală a Apelor „Siret” Bacău a comandat în regim de urgenţă, contracost, la DSP Neamţ, efectuarea de analize pentru Clostridium perfringens, în 5 secţiuni ale râului Bistriţa, în amonte de municipiul Piatra Neamţ, până în municipiul Vatra Dornei. Întrucât prezenţa bacteriei Clostridium perfringens a fost semnalată şi în aval de municipiul Vatra Dornei, foarte aproape de acesta, secţiunile de investigare au fost suplimentate, verificări făcându-se şi în amonte de municipiul staţiune. „Analizele fizico-chimice actuale indică o calitate a apelor bună şi foarte bună din punct de vedere fizico-chimic, iar valorile nu prezintă modificări faţă de cele anterioare”, a declarat Constantin Harasim, prefect de Suceava. Presa semnalat posibila prezenţă a bacteriei pe râul Bistriţa,  clostridiile fiind microorganisme care au capacitatea de a determina îmbolnăvirea gazdei umane şi a animalelor. Clostridium Perfringens poate genera forme severe de infecție alimentară, manifestându-se prin dureri de stomac, diaree sau crampe abdominale.
Sub rezerva înregistrării de contestaţii,
Contractele pentru livrarea ajutoarelor UE în produse alimentare sunt semnate zilele acestea
·        Furnizorii sunt societăţile comerciale Libro Events şi Atifco Fine Foods, acestea urmând a informa Instituţia Prefectului cu cel puţin 5 zile înainte de data efectivă a începerii livrării pachetelor.
Produsele alimentare din cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate ar putea sosi în judeţul Suceava în perioada următoarea. Aceasta după ce Unitatea de Implementare POAD 2015-2016 a comunicat - sub rezerva depunerii contestaţiilor - numele furnizorilor de pachete alimentare pentru judeţul Suceava, aceştia fiind societăţile comerciale Libro Events şi Atifco Fine Foods. Conform precizărilor primite, furnizorul va aduce la cunoştinţa instituţiilor prefectului data livrării alimentelor cu cel puţin 5 zile înainte începerea efectivă a acesteia”, arată prefectul Constantin Harasim. Pe 11 februarie 2016, Ministerul Fondurilor Europene a informat Prefectura Suceava că, în cazul în care participanţii la licitaţia privind atribuirea contractelor de furnizare ajutoare alimentare POAD 2015-2016 nu vor depune contestaţii în perioada 11-22 februarie 2016, semnarea contractelor ar urma să înceapă din data de 23 februarie 2016. Conform datelor comunicate de Ministerul Fondurilor Europene, anunţul de participare pentru atribuirea contractului „Furnizarea de cutii cu ajutoare alimentare în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2015”, cu autoritate contractantă Ministerul Fondurilor Europene, a fost publicat sub numărul 163935 din 27 octombrie 2015 pe site-ul http://www.e-licitatie.ro/www.e-licitatie.ro, urmând ca Instituţia Prefectului judeţului Suceava să fie informată cu privire la derularea procedurilor de selecţie şi contractare. Pentru campania 2015 - care trebuia demarată la finele anului trecut -  beneficiare ale ajutoarelor în produse alimentare sunt 157.835 de persoane, faţă de 125.744 de persoane în 2014, înregistrându-se o creştere de 32.091 de îndreptăţiţi. Aceasta este urmare a Hotărârii Guvernului României nr. 799 din 2014, care a introdus o nouă categorie de beneficiari, respectiv „persoanele de fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 de lei de persoană, pe lună, inclusiv”, şi nu care nu se încadrau în niciuna din categoriile prevăzute de lege. Numai datorită a acestei prevederi legale, numărul îndreptăţiţilor care ar putea fi înscrişi suplimentar pe listele aprobate de către primari se ridică la 25.280 de persoane. În judeţul Suceava, la categoriile prevăzute prin lege vor ajunge un estimativ de aproximativ 315.706 de cutii cu alimente, respectiv câte două pentru fiecare beneficiar. Este vorba despre un total de 5.083 tone de alimente, o cutie cu ajutoare cântărind 16,1 kg
Proiecte respinse pentru solicitanţii cu mai multe conturi pe pagina web a AFIR
·   De acelaşi tratament vor avea parte şi „aplicanţii” cu mai multe proiecte în aceeași sesiune, atenţionează Mihai Moraru, directorul OJFIR Suceava.  
Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Suceava anunţă că au fost publicate versiunile consultative ale ghidului solicitantului pentru alte 4 submăsuri de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Astfel, potrivit directorului executiv Mihai Moraru, sunt disponibile versiunile pentru Submăsura 6.2 „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zonele rurale” şi Submăsura 6.4 „Sprijin pentru investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”. „Ca urmare a observaţiilor primite în sesiunea trecută, ghidurile consultative pentru cele 2 submăsuri prezintă mai multe clarificări, precum şi elemente de noutate. Printre altele,  foarte important de reținut - valabil atât pentru Submăsura 6.2, cât și pentru Submăsura 6.4 - este faptul că solicitanții care își creează mai mult de un cont pe site-ul AFIR, și care depun mai multe proiecte în aceeași sesiune, vor avea toate proiectele declarate neeligibile”, reliefează şeful OJFIR Suceava. Conform lui Mihai Moraru, că făcute publice sunt şi 2 submăsuri noi  aferente PNDR, „care vor fi lansate pentru prima dată în această sesiune”. Este vorba despre Submăsura 16.4 „Sprijin pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol” şi  Submăsura 16.4a „Sprijin pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol”.
Din prima zi a primăverii,
Rentierii agricoli sunt chemaţi la vizarea carnetului
·        Anul trecut s-au prezentat pentru a pune viza 241 de beneficiari, în contul lui 2014 aceştia încasând drepturi în valoare de peste 255.000 de lei.
·        „În cazul în care datele declarate nu corespund realităţii, dreptul de a primi rentă viageră se suspendă”, pune în vedere Vasile Iacob Caciur, şeful APIA Suceava.     
În perioada 1 martie-31 august 2016 se aplică viza pe carnetele de rentier, face cunoscut Vasile Iacob Caciur, directorul executiv al Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în agricultură (APIA) Suceava. Rentierii trebuie să se prezinte la aplicarea vizei având asupra lor carnetul de rentier agricol; contractul de arendare; actul de identitate în original; documentul de coordonate bancare şi, după caz, decizia de la comisia de expertiză medicală, pentru gradele de invaliditate I şi II. În cazul în care solicitarea este făcută de un reprezentant legal, este necesară prezentarea procurii notariale, curatelei sau hotărârii judecătoreşti definitivă şi revocabile, din care rezultă că solicitantul este tutore al rentierului agricol.  „În cazul în care se constată că datele declarate nu corespund realităţii, dreptul de a primi rentă viageră se suspendă până la data completării dosarului, conform prevederilor legale în vigoare”, pune în vedere Vasile Iacob Caciur.  În intervalul 1 martie-31 august al anului trecut, s-au prezentat pentru a pune viza 241 de beneficiari, în contul lui 2014 aceştia încasând drepturi în valoare de 255.919 lei.  Renta viageră se achită într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este solicitată. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren extravilan vândut şi contravaloarea a 50 de euro pe an, în cazul fiecărui hectar de teren extravilan arendat. Pentru suprafeţele mai mici de 1 hectar, suma plătită va fi proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată. Plata rentei viagere agricole se face în lei, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de BNR în anul pentru care respectiva prestaţie financiară este datorată. Plata se efectuează de către APIA, prin mandat poştal, virament bancar sau orice modalitate prevăzută de lege. Renta viageră se plăteşte într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este solicitată. 

28 februarie 2016

Primarii şi consiliile locale, date de Instituţia Prefectului pe mâna instanţei  
·        În 44 de cazuri, atacate în contenciosul administrativ au fost 77 de hotărâri ale consiliile locale şi 11 dispoziţii ale primarilor, printr-o singură acţiune solicitându-se revocarea mai multor acte administrative.
În anul 2015, activitatea de exercitare a controlului de legalitate şi contencios s-a realizat asupra a 38.763 de acte administrative emise sau adoptate în cele 114 unităţi administrativ-teritoriale şi la Consiliul Judeţean Suceava, informează Instituţia Prefectului judeţului Suceava. Dintre acestea, 5.637 sunt hotărâri ale consiliilor locale şi Consiliul Judeţean, precum şi 33.126 de dispoziţii emise de către primari şi şeful executivului judeţean. În consecinţă, apreciate ca fiind legale au fost, direct sau ca urmare a clarificărilor ulterioare, 35.821 de acte,  revocate de emitent fiind 346, în timp ce altor 1.331 li s-au adus clarificări. În curs de reanalizare la emitent se află 1.177 de acte administrative, pentru 44 formulându-se acţiuni la instanţa de contencios administrativ. Este vorba despre 77 de hotărâri adoptate de către consiliile locale şi 11 dispoziţii ale primarilor, cu precizarea că au existat cazuri în care printr-o singură acţiune s-a solicitat revocarea mai multor acte administrative. „O preocupare constantă în activitatea de verificare a legalităţii actelor administrative adoptate sau emise de către autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene a reprezentat-o monitorizarea respectării legislaţiei naţionale şi armonizarea acesteia cu legislaţia UE”, reliefează Constantin Harasim, prefectul de Suceava. În 2015, instituţia Prefectului judeţului Suceava, în colaborare cu Consiliul Judeţean, a iniţiat 17 proiecte de hotărâri de guvern şi 3 proiecte de ordonanţă de urgenţă pe care le-au supus aprobării Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. De asemenea, întocmite au fost 3 proiecte de ordonanţă de urgenţă în vederea modificării Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu privire la activitatea aparatului propriu din cadrul Primăriei municipiului Rădăuți. Dintre acestea, li s-au dat curs la 5 proiecte de hotărâri de guvern referitoare la atestarea domeniului public, cât şi celor 3 proiecte de ordonanţă de urgenţă.
Defavorizaţii Sucevei, să-şi mai pună pofta în cui  
·        Dacă aceştia sperau să primească pachetele cu alimente în prejma Sărbătorilor de iarnă, cu puţină şansă ajutoarele de la UE ar putea fi ridicate înaintea Paştelui.    

Sucevenii nevoiaşi mai au de aşteptat până ce vor primi ajutoarele în produse alimentare de la Uniunea Europeană. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a declarat că există şanse reale ca primul transport din cadrul Programului Operaţional de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate (POAD) 2015 să sosească în reşedinţă de judeţ până la jumătatea lunii. Pe 20 ianuarie, Lungu anunţa că unul din cele cu două cu pachete cu alimente de la UE va fi distribuit în prima parte a lunii februarie, susţinând că, din informaţiile pe are le are, cel de al doilea pachet cu ajutoare va ajunge la categoriile defavorizate la finele lunii februarie. În aceste circumstanţe, edilul-şef suceveam subliniază că implementarea în bune condiţii a programului este de competenţa Guvernului şi Prefecturii, primăriilor revenindu-le doar asigurarea depozitării şi distribuirea  efectivă.  „Din păcate, ajutoarele au întârziat, dar nu din cauza Primăriei sau a primarului. Sperăm ca la începutul lunii martie să vină prima tranşă din aceste produse. Ele sunt în terenul Guvernului, prin Prefectură, iar noi doar le distribuim.  Trebuie să vină, nu se poate, iar câte ştiu prima tranşă va sosi până la jumătatea lunii martie”, a declarat Ion Lungu. În 2014 distribuirea efectivă a început pe 17 decembrie, iar dacă un an mai târziu sucevenii defavorizaţi sperau să primească pachetele cu alimente tot prejma Sărbătorilor de iarnă, cu puţină şansă ajutoarele de la UE ar putea fi ridicate înaintea Paştelui. În vederea înmânării sprijinului în produse alimentare, Primăria municipiului Suceava  a  închiriat un spaţiu din Burdujeni al societăţii comerciale Consuc, unde, de altfel, s-au dat şi pachetele din campania anterioară.  Un pachet conţine 3 kg de făină albă de grâu; 3 kg de mălai; 0,8 kg de paste făinoase; 2 kg de zahăr; 2 kg de orez; 1 kg de fasole boabe; o conservă de carne de vită şi 2 conserve de pastă de tomate, fiecare beneficiar primind câte două asemenea cutii.   
La Voitinel,
Un decedat şi doi răniţi, în urma coliziunii unei maşini cu un stâlp
Un accidentul rutier grav s-a produs sâmbătă, în jurul orei 16:50, pe drumul naţional DN2E, în comuna Voitinel, unde un autoturism a intrat în coliziune cu un stâlp. Impactul a fost deosebit de puternic, astfel încât toţi cei trei ocupanţi ai maşinii au rămas încarceraţi. La faţa locului s-au deplasat - cu două autospeciale şi două ambulanţe SMURD -, forţe şi mijloace de la Detaşamentul de Pompieri Rădăuţi şi de la Garda de Intervenţie Vicovu de Sus. Pompierii militari au fost sprijiniţi De asemenea, de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean. Salvatorii au aplicat măsurile de siguranţă specifice, au balizat zona, au deconectând bornele de la bateria de acumulatori şi verificând scurgerile de carburanţi şi lubrifianţi. Concomitent, i-au extras pe cei trei bărbaţi prinşi între fiarele maşinii şi au început manevrele de acordare a primului ajutor medical. PV, în vârstă de 50 de ani, şi HR, de 59 de ani, au fost preluaţi de ambulanţele SMURD şi transportaţi la spital, aceştia suferind multiple traumatisme în urma accidentului rutier. A treia victimă, în vârstă de 58 de ani, preluată de echipajul SAJ, a fost resuscitată timp de mai bine de 45 de minute, însă, din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru a o readuce la viaţă, constatându-se decesul.

26 februarie 2016

Austria, primul investitor în judeţul Suceava, cu participare de capital de 1.150 de milioane de lei  
·        După numărul de firme în top conduce Italia, cu 252 de societăţi comerciale cu participare străină.

În judeţul Suceava sunt înregistraţi 911 de agenţi economici cu participare străină, relevă datele Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Suceava. În top, după numărul de firme conduce Italia, cu 252 de societăţi comerciale cu participare străină; urmată de Germania-cu 77; Franţa-cu 59; Austria-cu 59; Spania-cu 58; Ucraina-cu 56; SUA-cu 44 şi Turcia, cu 41 de firme. În funcţie de mărimea capitalului social, pe prima poziţie se află Austria, cu 1.149,82 de milioane de lei; Franţa-cu 113,4 milioane de lei; Belgia-cu 68,24 de milioane de lei; Luxemburg-cu 53,07 milioane de lei; Cipru-cu 30,54 de milioane de lei; Marea Britanie-cu 23,98 de milioane de lei; Germania-cu 17,47 de milioane de lei şi Italia, cu 17 milioane de lei. Principalele domenii în care activează firmele cu capital străin sunt comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor-278 de societăţi comerciale; industria prelucrătoare-125; construcţiile 111; transportul şi depozitarea-86 şi hotelurile şi restaurantele-51 de agenţi economici cu participare externă de capital.        
Pentru anul acesta, la nivel naţional,
Judeţul Suceava, cea mai mare susţinere financiară pentru drumuri judeţene şi comunale  

În 2016, judeţul Suceava beneficiază de cel mai mare buget din ţară pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, cât şi pentru echilibrarea bugetelor locale. Potrivit Legii nr. 339 din decembrie 2015, este vorba despre 10 milioane de lei în primul caz, respectiv de 93,36 de milioane de lei, în cel de al doilea. De asemenea, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate, la nivelul judeţului Suceava sunt prevăzuţi aproape 118 milioane de lei, bani care vor lua calea susţinerii sistemului de protecţie a copilului; centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap; învăţământului special şi centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, precum şi pentru asigurarea produselor lactate şi de panificaţie în şcoli şi grădiniţe. Conform Raportului preşedintelui Ioan Cătălin Nechifor privind modul de îndeplinire a atribuţiilor proprii şi a hotărârilor Consiliului Judeţean, o alocare de 454 de milioane de lei de la bugetul de stat este destinată cheltuielilor descentralizate de la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor, adică finanţării de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar, dar şi a drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, inclusiv a indemnizaţiilor lunare aferente. Totodată, conform sursei citate, învăţământul particular sau confesional acreditat are parte de disponibilităţi financiare de 7,18 milioane de lei, sumă care va fi folosită pentru cheltuieli cu bunurile, serviciile, întreţinerea curentă, cât şi pentru salariile cadrelor didactice.          
Avansări, diplome şi medalii de Ziua protecţiei civile, la ISU Suceava
Cu ocazia Zilei protecţiei civile din România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, a organizat vineri, 26 februarie, la sediul unităţii din str. Universităţii nr. 14, începând cu ora 10.00, o serie de manifestări dedicate acestei arme. Invitaţi de onoare au fost militarii în rezervă care au servit arma „Protecţiei Civile”, cărora inspectorul şef, generalul de brigadă Ion Burlui, le-a înmânat diplome de Excelenţă. Ulterior, a avut loc ceremonialul militar de avansare înaintea expirării termenului minim în grad şi s-au acordat diplome de merit ofiţerilor şi subofiţerilor care s-au remarcat prin executarea de misiuni deosebite. În cadrul aceluiaşi ceremonial, inspectorul şef Ion Burlui a decernat plutonierului major Bogdan Popovici, din cadrul Gărzii de Intervenţie Siret, Medalia naţională „Pentru Merit”, clasa a III-a, cu însemn pentru militari, conferită de preşedintele României, Klaus Werner Johannis, „în semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute în activitatea profesională şi înaltul profesionalism dovedit în îndeplinirea misiunilor încredinţate”. 
Independentul Adrian Arămescu a trecut în barca PNL
·        Am fost şi voi continua să fiu un element de echilibru în Consiliul Local”, a punctat Arămescu.
Grupul aleşilor municipali PNL din Consiliului Local Suceava ajunge la 15  membri, după ce Adrian Arămescu şi-a anunţat ralierea la acesta. Anunţul a fost făcut în debutul şedinţei ordinare a deliberativului sucevean, de către viceprimarul liberal Ovidiu Doroftei. „Grupul de consilieri ai Partidului Naţional Liberal s-a completat şi cu colegul nostru, domnul Adrian Arămescu. Astăzi suntem 15 consilieri municipali ai Partidului Naţional Liberal, membri ai Consiliului Local în exerciţiu”, a reliefat Ovidiu Doroftei. Drept urmare, PNL deţine supremaţia în legislativul municipal, din totalul de 23 de consilieri, PSD având 7 aleşi, iar ALDE pe celălalt. Adrian Arămescu, cunoscut pentru poziţiile ferme avute în legătură cu unele aspecte ale iniţiativelor aleşilor liberali Lucian Harşovschi şi Ovidiu Doroftei, a declarat că se va menţine pe linia realistă a identificării şi rezolvării problemelor de zi cu zi ale cetăţenilor de rând. „Am fost şi voi continua să fiu un element de echilibru în Consiliul Local”, a punctat Adrian Arămescu. Primarul Ion Lungu a declarat că în deliberativul municipal sucevean s-a conturat o nouă  majoritate, făcând apel, însă, ca disputele politice să fie lăsate pentru perioada premergătoare alegerilor locale de la începutul verii. „Sigur că suntem într-o precampanie electorală. S-a întâmplat un lucru pe care l-a prezentat domnul viceprimar: astăzi este o nouă majoritate în Consiliul Local. Eu ca primar am un respect pentru toţi consilierii locali, indiferent de grupul <parlamentar> la care sunt arondaţi. Este o campanie electorală care ne aşteaptă, iar eu aş se ruga să ne respectăm. Mai avem încă din acest mandat şi vreau să dau un mesaj foarte clar, că în Consiliul Local al municipiului Suceava chiar se lucrează pentru cetăţeni, iar problemele de natură politică să le lăsăm pentru data de 5 iunie, şi după”, a spus primarul Ion Lungu, şeful organizaţiei Suceava municipale a PNL, candidat la un al patrulea mandat pentru Primăria municipiului Suceava. Adrian Arămescu a intrat în Consiliul Local pe listele PPDD la alegerile locale din iunie 2012, iar odată cu „ordonanţa migrării politice” a Guvernului PSD şi-a declarat „independenţa”.   

25 februarie 2016

Primăria Suceava cheltuieşte 500.000 de lei cu alegerile locale din iunie  
·        Cheltuielilor de personal sunt de 350.000 de lei, iar 25.000 de lei iau calea „protocolului şi reprezentării”.

În vederea pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii  a alegerilor locale din anul 2016, de la bugetul local al municipiului Suceava va fi  disponibilizată suma de 500.000 de lei. Banii vor fi luaţi din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia autorităţilor locale, iar prin rectificarea de ieri, din şedinţa Consiliului Local, 350.000 de lei vor fi destinaţi cheltuielilor de personal, respectiv pentru „indemnizaţii plătite unor persoane din afara unităţii”. Încă 25.000 de lei vor lua calea „protocolului şi reprezentării”, 75.000 de lei se vor duce pe „bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare”, iar 50.000 de lei sunt prevăzuţi  la „alte cheltuieli cu bunuri şi servicii”. Conform Hotărârii Guvernului nr. 53 din 2016 municipiul Suceava asigură, din bugetul propriu, resurse financiare pentru întocmirea şi tipărirea listelor electorale permanente; întocmirea şi tipărirea listelor complementare şi a copiilor de pe listele electorale complementare, precum şi pentru confecţionarea tipizatelor listelor electorale suplimentare şi a extraselor de pe listele electorale permanente, a copiei de pe lista electorală complementară şi a celei de pe lista suplimentară. Din bugetul local al Sucevei sunt susţinute inclusiv cheltuielile cu urnele de vot, urnele speciale şi cabinele de vot, dar şi  cele cu asigurarea locurilor speciale de afişaj şi cu amplasarea de panouri electorale. Cu bani din vistieria municipală sunt finanţate cheltuielile materiale pentru dotarea şi funcţionarea sediilor birourilor electorale de circumscripţie, cât şi cheltuielile  pentru dotarea şi funcţionarea sediilor secţiilor de votare. Nu în cele din urmă, achiziţionate pe cheltuiala Primăriei vor fi tuşul, tuşierele şi alte materiale  necesare votării.   
Nou-înfiinţat, 
Teatrul „Matei Vişniec” se lansează pe piaţa culturală cu un buget de 1,7 milioane de lei   
·        Din vânzarea de bilete prezentate de trupa proprie de actori se vor realiza venituri de 200.000 de lei, diferenţa reprezentând subvenţii din vistieria municipală.
·        Cea mai mare parte din buget, adică 1 milion de lei, se va duce pe cheltuieli de natură salarială, la investiţii fiind prinsă o sumă de 1 milion de lei.    
Întrunit în şedinţă ordinară, ieri Consiliul Local Suceava a aprobat bugetul proaspăt-constituitului Teatru municipal „Matei Vişniec”, veniturile şi cheltuielile din 2016 fiind dimensionate la 1,7 milioane de lei. Astfel, la capitolul venituri proprii noua instituţie va avea încasări de 200.000 de lei, acestea provenind din „vânzarea de bilete ocazionată de prezentarea de spectacole”. Diferenţa de 1,5 milioane de lei reprezintă subvenţii din bugetul local al municipiului Suceava pentru finanţarea activităţii şi materializarea programului anual al instituţiei teatrale din reşedinţa de judeţ.  În ceea ce priveşte cheltuielile, cea mai mare parte din buget, adică 1 milion de lei, se va duce pe salarii şi contribuţiile aferente acestora. Alte 590.000 de lei sunt orientaţi înspre furnituri de birou; carburanţi şi lubrifianţi; poştă, telecomunicaţii, radio, tv, internet; bunuri şi servicii de întreţinere; obiecte de inventar; deplasări, detaşări şi transferări; pregătire profesională; reclamă şi publicitate; protocol şi reprezentare. Nu în cele din urmă, investiţiile sunt estimate la 110.000 de lei, acestea însemnând procurarea de maşini, echipamente şi mijloace de transport, aparatură şi mobilier.   Tot în şedinţa de ieri, membrii deliberativului local au aprobat    organigrama şi statul de funcţii al Teatrului municipal „Matei Vişniec”. Astfel, din cele 31 de funcţii, 4 sunt de conducere, iar 27 de execuţie. Direcţia artistică, condusă de managerul Carmen Veronica Steiciuc şi de un director artistic are 15 posturi din totalul de 31 ale noii instituţii, dintre care 13 pentru actori. Biroul tehnic de scenă are în componenţă, pe lângă şeful acestuia, adică regizorul tehnic, un operator de lumini; un operator de sunet, video şi efecte speciale; 3 maşinişti şi un recuzitor. Compartimentul financiar-contabil şi administrativ va funcţiona cu contabil şef, economist, expert de dezvoltare, inginer de sistem IT, casier şi şofer. Totodată, câte o persoană va fi angajată la compartimentele juridic, resurse umane şi secretariat marketing. Teatrul municipal  „Matei Vişniec” - constituit prin votul din septembrie 2015 al aleşilor municipali - este o instituţie publică de spectacole care funcţionează în subordinea Consiliului Local Suceava. 
Măsuri speciale pentru distribuirea tichetelor de grădiniţă  
·        Fiind tichete cu regim special, sediul Primăriei din Burdujeni va fi recompartimentat, în acest sens din Fondul de rezervă bugetară urmând a fi alocaţi 40.000 de lei.
·        Primăria lucrează la un program informatic de evidenţă beneficiarilor, pentru plata stimulentului educaţional fiind prevăzută suma de 148.000 de lei. 

Consiliul Local al municipiului Suceava a aprobat, în şedinţa ordinară de luna aceasta, necesarul financiar şi procedurile pentru acordarea tichetelor educaţionale în sistemul de învăţământ preşcolar. Prin adresa nr. 295 din 15 februarie 2016, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava a informat autorităţile locale din reşedinţa de judeţ despre suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, cu scopul stimulării participării la învăţământul preşcolar a copiilor care provin din familiile  defavorizate. Este vorba despre alocarea a 148.600 de lei, bani prinşi prin rectificare în bugetul local şi care se vor acorda sub forma de tichete de grădiniţă. Pe de altă parte, din Fondul de rezervă bugetară va fi luată suma de 40.000 de lei, sumă care va fi cheltuită pentru amenajările necesare distribuirii drepturilor în cauză. Solicitarea vine din partea Direcţiei de Asistenţă Socială, responsabilii acestei structuri invocând necesitatea efectuării unor lucrări de renovare şi compartimentare a parterului sediului Primăriei din Burdujeni, pentru „realizarea unui compartiment de tip casierie şi a unui birou în care îşi vor desfăşura activitatea angajaţii care vor gestiona tichetele de grădiniţă, tichete cu regim special”. „În primul rând, vom face dosare sociale la cei care au dreptul, şi lucrăm şi la un program informatic în acest sens. Ţinem contact cu grădiniţele şi cu alte instituţii, în aşa fel încât cei care au dreptul să poată beneficia cu celeritate de aceşti bani”, a declarat primarul Ion Lungu. Potrivit legii, de stimulentul educaţional beneficiază copiii din familiile defavorizate, formate din soţ, soţie şi minorii din întreţinere, care locuiesc împreună. Beneficiari sunt de asemenea şi copii aflaţi în întreţinere monoparentală. Fiecare tichet are valoarea de 50 de lei pe lună, vârsta minimă a copilului prins în program fiind de minim 3 ani, iar cea maximă de 6 ani. Venitul lunar pe membru de familie nu poate fi mai mare de 284 de lei pe membru de familie, adică decât dublul nivelului venitului minim garantat pentru o singură persoană. Stimulentele educaţionale se acordă începând cu luna în care beneficiarul îndeplineşte condiţiile de eligibilitate, pe baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere. Copii vor trebui să fie prezenţi zilnic la grădiniţă, cu excepţia absenţelor medicale motivate şi a învoirilor aprobate de cadrele didactice, pe durata a cel mult 3 zile. Prezenţa este ţinută începând cu data de 15 februarie, iar cererile pot fi depuse până pe 30 aprilie. Tichetele sociale pot fi folosite doar pentru achiziţionarea de produse alimentare, produse de igienă, a îmbrăcămintei şi rechizitelor şcolare. Este interzisă transformarea tichetelor în bani sau utilizarea  acestora pentru procurarea băuturilor alcoolice sau a ţigărilor. Cei surprinşi în această situaţie vor fi obligaţi să restituie sumele primite, iar dreptul la tichetul de grădiniţă va fi anulat.                 
Pe suceveni nu îi mai interesează locuinţele ANL
·        „Din păcate, este cel mai mic număr de cereri de când sunt primarul municipiului Suceava, respectiv de 71 de dosare”, semnalează edilul-şef Ion Lungu.
Pe an ce trece, tot mai puţini suceveni care au dosare pentru locuinţe ANL se prezintă la Primărie pentru a-şi actualiza documentaţia. Termenul limită a expirat deja, iar dacă în anii anteriori în aşteptare erau peste 300 de solicitanţi, în 2016 pe lista de priorităţi au rămas doar 71. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, este de părere că dezinteresul apare pe fondul implementării Programului guvernamental „Prima casă”, al întârzierii apariţiei normelor metodologice de vânzare în rate a garsonierelor şi apartamentelor ANL, dar şi ca urmare a încetinirii ritmului de construire a noi unităţii de locuit prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. „Din păcate, este cel mai mic număr de cereri de când sunt primarul municipiului Suceava, respectiv de 71 de dosare. Sunt mai multe cauze, însă, în primul rând, trebuie spus foarte clar că, probabil, mulţi şi-au luat locuinţe prin Programul casă. Totodată, nici în momentul de faţă  ANL nu a vinde respectivele locuinţe în rate, normele metodologice nefiind finalizate de un an de zile, iar, pe de altă parte nici nu s-a mai construit”, a arătat Lungu, adăugând că lista cu beneficiari va fi aprobată în şedinţa Consiliului Local.  Şeful administraţiei locale a reamintit că pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”, în zona Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă, din cartierul Obcini, urmează a fi construite încă 4 blocuri cu un total de 80 de unităţi de locuit ANL. „Sper ca, în acest an, Compania Naţională de Investiţii, prin ANL, să organizeze licitaţia şi să putem construi încă 4 blocuri ANL”, a precizat Ion Lungu, primarul Sucevei. Potrivit legii, beneficiarii de locuinţe ANL vor avea vârsta sub 35 de ani la data depunerii cererii, aceştia şi membrii familiei lor netrebuind să mai deţină o locuinţă în proprietate sau cu chirie, una proprietate de stat, proprietate a unităţii administrativ-teritoriale sau a unităţii în care îşi desfăşoară activitatea solicitanţii, în municipiul Suceava ori pe o rază mai mică de 10 km faţă de reşedinţa de judeţ. De asemenea, obligatoriu, titularul cererii de locuinţă trebuie să îşi desfăşoare activitatea în Suceava sau în localităţi limitrofe aflate la maxim 10 km de municipiu. La stabilirea punctajelor şi ordinii pe listă se iau în calcul situaţia actuală a titularului, starea civilă, numărul de persoane din întreţinere, starea de sănătate a tuturor, vechimea cererii sau nivelul studiilor sau al pregătirii profesionale. 
Economie de 1 milion de lei la licitaţia pentru etapa a doua de modernizare a zonei centrale a Sucevei
·        În funcţie de vreme, cel mai probabil ordinul de începere a execuţie va fi dat la începutul lunii martie, astfel încât, în această vară, centrul Sucevei să fie integral modernizat.
Lucrările etape a doua de reabilitarea a Zonei centrale a municipiului Suceava  au fost câştigate de asocierea Victor Construct  Botoşani & Auto Tehnorom Suceava. Contractul de  execuţie a fost semnat pentru o valoare de aproximativ 1,57 de milioane de lei, deşi iniţial totalul estimat a fost de circa 2,57 de milioane de lei. Cu economia de 1 milion de lei realizată, cât şi cu o completarea financiară din bugetul local, primarul Ion Lunge spune că, ulterior, va fi organizată licitaţie şi pentru cea de a treia etapă a modernizării. „Deci s-a făcut o economie de circa 1 milion de lei, de aceea, săptămâna trecută, am avut discuţii în Bucureşti pentru a scoate din nou la licitaţie, astfel încât să finalizăm şi ultimul tronson, cele cuprins între magazinul <Bucovina>, pe strada <Vasile Bumbac>, până la Consiliul Judeţean”, subliniază primul gospodar al urbei capitală de judeţ. Primarul Ion Lungu precizează că se aşteaptă o evoluţie favorabilă a condiţiilor meteorologice, cel mai probabil ordinul de începere a execuţie urmând a fi dat la începutul lunii martie, astfel încât, în această vară, centrul Sucevei să fie  integral modernizat. Noile intervenţiile vor cuprinde porţiunea din strada „Ştefan cel Mare”, aflată între intersecţia cu strada „Metropoliei” şi intersecţia cu strada „Ana Ipătescu”. Pe segmentul respectiv, pe care se află clădirea Parchetelor şi Muzeul Bucovinei, va fi turnat un covor asfaltic, eliminată fiind soluţia de placare cu dale de granit. În cursa pentru adjudecarea lucrărilor din cea de a doua etapă de modernizare a Zonei centrale a municipiului Suceava au intrat trei competitori. Intervenţiile se vor desfăşura pe durata a 4 luni, la licitaţie prezentându-se Florconstruct Suceava, „Calcarul” Pojorîta şi asocierea Victor Construct Botoşani & Auto Tehnorom Suceava. Primele două competitoare au venit cu o ofertă financiară de 1,69 de milioane de lei, respectiv de 1,85 de milioane de lei. La jumătatea lunii octombrie 2015, autorităţile sucevene au inaugurat lucrările aferente primei etape de modernizare a perimetrului aferent sediului Consiliului Judeţean şi Prefecturii. Cu toate că suprafaţa din faţa Palatului Administrativ trebuia să fie destinată exclusiv pietonilor, din cauza traficului deosebit de aglomerat aceasta este deschisă şi circulaţiei autoturismelor. În forma sa iniţială, proiectul viza modernizarea infrastructurii stradale urbane şi a sistemului de iluminat public de pe străzile „Ştefan cel Mare”, „Vasile Bumbac”, „Libertăţii”, cât şi de pe Aleea Nucului. Prevăzută era înlocuirea a 41 de stâlpi ai sistemului de iluminat public, documentaţia fiind depusă, atunci, la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est, cu sediul la Piatra Neamţ.   

24 februarie 2016

Simulat,
Accident tehnologic major la Instalaţia de adezivi din Rădăuţi, a Egger Technologia
·        Exerciţiul urmăreşte punerea în aplicare a Planului de urgenţă externă al obiectivului, precum şi a Planului roşu de intervenţie”, se arată într-un comunicat de presă.
Astăzi, 25 februarie, la ora 10:00, un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren, se desfăşoară la societatea comercială Egger Technologia, respectiv la Instalaţia de adezivi din Rădăuţi, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava. Tema exerciţiului este intervenţia Comitetului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Rădăuţi, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru salvarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un accident tehnologic major, în care sunt implicate substanţe periculoase, urmată de un incendiu la Instalaţia de adezivi Rădăuţi a companiei amintite „Exerciţiul urmăreşte punerea în aplicare a Planului de urgenţă externă al obiectivului, precum şi a Planului roşu de intervenţie”, se arată într-un comunicat de presă comun. Conform sursei citate, urmărite sunt şi obiective secundare, cum ar fi perfecţionarea deprinderilor participanţilor pentru organizarea, conducerea şi executarea intervenţiei operative la accidente tehnologice cu implicarea de substanţe periculoase, dar şi verificarea modului de colaborare şi cooperare cu alte structuri cu funcţii de sprijin în gestionarea riscului. De asemenea, verificate vor fi fluxul informaţional între structurile implicate în situaţiile create; modul de rezolvare a situaţiilor create; organizarea activităţii de apărare, dotărilor proprii şi a celei de instruire a personalului de la societatea comercială Egger Technologia, Instalaţia de adezivi din Rădăuţi. Nu în cele din urmă, monitorizate vor fi antrenarea cadrelor din grupa operativă a ISU Suceava, aplicarea procedurilor de intervenţie, pe categorii  de forţe, dar şi aplicarea măsurilor de avertizare a populaţiei.
Primarul Ion Lungu îşi face intrarea în forţă pe reţelele de socializare  
·        „Cresc, de la o oră la alta, ca pâinea caldă.  Sunt mai nou în lumea virtuală, dar o să mă obişnuiesc”, a iterat primarul Sucevei care, zilele acestea, şi-a deschis propria pagină pe fecebook.
Candidat pentru un al patrulea mandat la conducerea administrativă a municipiului Suceava, primarul Ion Lungu a informat ieri, într-o conferinţă de presă, că îşi face intrarea în mediul online, deschizându-şi propria pagină pe reţeaua de socializare facebook.
„Începând din această săptămână am intrat şi eu în lumea online. Am pagină de facebook, am profil, la adresa https: facebook: //facebook.com/IonLunguPrimar”, a anunţat şeful administraţiei locale sucevene.  Lungu a acceptat riscul de a primi mesaje negative, însă, cu excepţia manipulărilor, edilul-şef consideră că acestea pot reprezenta un feed back cu adevărat constructiv. „Sunt pregătit pentru aşa ceva, pentru că există oameni care pot să trimită un mesaj obiectiv negativ, spre deosebire de alţii care sunt manipulaţi. Asta este viaţa!, reliefează ocupantul fotoliului administrativ din Areni, adăugând că nu va elimina comentariile negative, ci le va lăsa „ să le vadă toată lumea, pentru a şti care sunt aprecierile la adresa primarului”.Potrivit şefului executivului local sucevean, de administrarea paginii faceebook se va ocupa una dintre consilierele din cabinetul primarului. „Am 877 de vizualizări, deci cresc, de la o oră la alta, ca pâinea caldă.  Sunt mai nou în lumea virtuală, dar o să mă obişnuiesc”, a iterat primarul Sucevei.   
Până de curând primar independent, Ion Lungu s-a întors la „prima dragoste”, PNL, recent fiind lansat drept candidat al acestei formaţiuni pentru Primăria municipiului Suceava.  
Doi fălticeneni au furat din Italia invertoare pentru panouri solare


Persoane bănuite de furtul unor bunuri din străinătate în valoare de peste 30.000 de euro au fost identificate de poliţiştii suceveni, transmite Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava. Pe 18 februarie 2016, în urma activităților specifice întreprinse, polițiștii Biroului Investigații Criminale Fălticeni au stabilit faptul că, în cursul lunii ianuarie 2016, în timp ce se aflau într-o localitate din Italia, doi tineri de 28 de ani, ambii din municipiul Fălticeni, au sustras dintr-un club, aparatură electronică, iar din altă locație mai multe invertoare pentru panouri solare, bunuri pe care le-au transportat în România, la domiciliul unuia dintre ei. Astfel, marţi, în baza mandatului emis de Judecătoria Fălticeni, polițiștii au efectuat o percheziție domiciliară la locuința unuia dintre autori, ocazie cu care, au fost identificate și ridicate bunurile sustrase, valoarea estimativă a acestora fiind de circa 30.000 de euro. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de furt calificat și furt calificat în formă continuată, care va fi soluționat procedural.
Ţigări la ... butelie

Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmației au descoperit și confiscat, în Punctul de Trecerea a Frontierei Siret, peste 600 de pachete țigări de proveniență ucraineană, marfă care urma să ajungă pe piața neagră de desfacere din zonă. Miercuri  dimineață, în jurul orei 5.00, s-a prezentat în PTF Siret, Suceava, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul ucrainean S. Heorhii, în vârstă de 52 de ani, conducând un autoturism marca Volkswagen. În baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră, împreună cu lucrătorii vamali, au efectuat un control amănunţit asupra autoturismului, persoanei și bagajului. Astfel, a fost descoperită ascunsă şi nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, într-un loc special amenajat în butelia de gaz a autoturismului, cantitatea de 490 pachete de ţigări, marca Rothmans, de provenienţă ucraineană. Ţigările în valoare de 613 lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar şoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 6.000 lei. Totodată, autoturismul marca Volkswagen în valoare de 13.500, a fost indisponibilizat în vederea confiscării, deoarece avea spațiu special amenajat pentru transportul țigărilor.  Față de cetățeanul ucrainean politistii de frontiera au luat măsura interzicerii intrării în România pentru o perioadă de 5 ani, începând cu data de 24  februarie. 

23 februarie 2016

Sute de petiţii şi audienţe, la „Cadastru”

·        Cei în cauză au solicitat informaţii şi lămuriri cu privire diferite probleme apărute în activităţile de emitere a titlurilor de proprietate, de înscriere în cartea funciară sau în pe marginea  unor litigii.

În 2015, la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava au fost înregistrate 156 de petiţii cu privire la aspecte ale activităţii de cadastru, a celei de eliberare a titlurilor de proprietate, cât şi la relaţia pe care respectivii petiţionari au avut-o cu persoanele autorizate. Conform directorului executiv Vasile Mocanu,  petiţiile au fost soluţionate de către specialiştii din cadrul Serviciului „Cadastru”. De altfel, aceştia din urmă activat în Secretariatul tehnic al Comisiei judeţene de fond funciar; în comisiile de delimitare administrativ-teritorială întrunite în vederea medierii litigiilor; în comisiile de inventariere a terenurilor la Legea nr. 165 din 2013, cât şi în diverse alte comisii organizate de Instituţia Prefectului, pentru soluţionarea unor petiţii. Pe durata anului trecut, la şeful Serviciului „Cadastru” au solicitat audienţe 150 de persoane, acestea dorind să capete informaţii şi lămuriri la diferite probleme apărute în activităţile de emitere a titlurilor de proprietate, de înscriere în cartea funciară sau în cazul unor litigii. 
·        Numărul titlurilor de proprietate întocmite şi eliberate se apropie de 1.000.  
În 2015, lucrătorii OCPI au procedat la întocmirea situaţiilor comparative ale necesarului de teren pentru aplicarea Legii nr. 165 din 2013, necesar însoţit de rezervele identificate şi comunicat de comisiile local de fond funciar din cele 114 de unităţi teritoriala-administrative din judeţul Suceava. Pe parcursul anului anterior, la OCPI Suceava redactate au fost 978 de titluri de proprietate, dintre care 923 de titluri pentru 1.156,5 hectare de teren agricol, precum şi 55 de titluri pentru 189,8 hectare de teren cu vegetaţie forestiere. În urma analizării a 10 solicitări, Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a emis 3 avize de scoatere temporară din circuitul agricol, în cauză fiind o suprafaţă de 2,82 de hectare de teren. Aprobate au fost şi celelalte 7 cereri, scoasă definitiv  din circuitul agricol fiind o suprafaţă totală de 3,68 de hectare. Pe linia verificării şi recepţiei lucrărilor pentru înscrierea în cartea funciară, angajaţii OCPI au soluţionat 27.370 de cereri, acestea fiind finalizate prim 24.674 de admiteri şi 2.696 de respingeri.