31 decembrie 2011

Suceava primeşte rambursare de 2,4 milioane de lei la cheltuielile cu proiectele europene

• Aleşii locali s-au strâns cu greu la ultima şedinţă a anului 2011

Consilierii locali s-au adunat cu greu, ieri, în ultima şedinţă din 2011. De altfel, întrunirea a avut un caracter extraordinar, motivată fiind prin necesitatea rectificării, pe ultima sută, a bugetului local, precum şi de analizarea şi aprobarea execuţie ibugetare. Şedinţa a debutat cu întârziere, respectiv în consacratul „sfert academic”, întrucât nu se întrunise cvorumul de jumătate plus unul pentru luarea deciziilor legale. Până la urmă, s-au strâns 18 din cei 23 de aleşi municipali, expunerile de motive la proiectele de hotărâre ale executivului fiind susţinute de viceprimarul Viorel Seredenciuc. Aceasta deartece, edilul şef Ion Lungu nu putut fi prezent, „având alte probleme de rezolvat”. „Vă mulţumesc că, şi de data aceasta, aţi făcut un efort să veniţi la şedinţa noastră extraordinară”, a spus în deschidere preşedintele de şedinţă, Corneliu Caşu(PSD).

Pe ordinea de zi a întâlnirii au fost înscrise 3 puncte, toate trecând cu unanimitate de voturi. „Convocarea şedinţei de astăzi s-a făcut pentru că, pe 22 decembrie, ne-au venit nişte sume cu titlul de rambursare a unor fonduri de 2,4 milioane de lei, cheltuite de Primărie pentru proiecte europene. În al doilea rând, Legea bugetului de stat pe 2011 prevede că primăriile sunt obligate să facă trimestrial execuţia bugetară”, a declarat Viorel Seredenciuc. Astfel, la primul punct s-au operat rectificări în plus şi în minus pe capitole, la secţiunile de funcţionare şi dezvoltare ale bugetului local, iar la cel de al doilea punct au fost aprobate solicitări ale unităţilor şcolare care, pe parcursului anului, au avut încasări în plus ori, după caz, cheltuieli mai mari, corespunzătoare veniturilor realizate. La urmă a fost analizată execuţia bugetară pe trimestrul al patrulea al anului, cât şi cumulat, pe intervalul trecut până la 23 decembrie 2011, justificat de faptul că, mai nou, legea obligă autorităţile administraţiei publice la acest demers. „Ne vom conforma, iar execuţia integrală pe anul 2011 va fi supusă analizei execuţiei Consiliului Local în luna mai 2012”, a arătat viceprimarul Viorel Seredenciuc.

Jumătate din creditul CEC pe 2011 s-a dus pe cofinanţarea lucrările de la parcările subterane

• După ce a fost văduvită de prefinanţări de circa 4 milioane de euro, Primăria s-a văzut nevoită să contracteze de la CEC Bank un împrumut de aceeaşi mărime

Municipalitatea suceveană a cheltuit jumătate din suma luată în 2011 din creditul semnat la începutul toamnei cu CEC Bank. Aşa rezultă dintr-un raport al executivului local, conform căruia, din cele 10 milioane de lei trase în acest an, peste 4,9 milioane de lei au fost utilizate pentru lucrările din cadrul proiectului de reabilitare a zonei centrale a municipiului, prin crearea de parcaje subterane reabilitarea pasajului pietonal şi a străzilor aferente, ceea ce înseamnă 49,02% din totalul alocat anului 2011. Reamintim că, în a treia decadă a lui septembrie, primarul Ion Lungu a semnat cu reprezentanţii CEC Bank Suceava contractul pentru un credit cu garanţie guvernamentală de 15,647 de milioane de lei, adică aproape 4 milioane de euro. Decizia contractării împrumutului a fost luată după ce, potrivit unor noi prevederi legale, Primăria fusese văduvită de prefinanţări de circa 4 milioane de euro care trebuiau să vină în Suceava până la sfârşitul anului în curs. Creditul angajat la CEC este menit să asigure co-finanţarea proiectului POR de reabilitare a zonei centrale a municipiului şi amenajarea parcărilor subterane(5,67 milioane lei), precum şi a celui de reabilitare a străzilor, a podului de peste râul Suceava, de modernizare a parcurilor şi de înfiinţare de staţii modulare pentru transportul în comun(9,97 milioane de lei). CEC Bank a fost declarată câştigătoare după mai multe etape ale licitaţiei, unitatea întrunind 100 de puncte din 100 posibile. Rata internă de rentabilitate este de 7,351 de procente, perioada de acordare a creditului-de 20 de ani, iar totalul costurilor legate de gestionare, comisioane şi dobânzi se ridică la 11,033 milioane lei. Creditul este garantat în proporţie de 80% de Guvernul României şi de 20% de Primăria Suceava. Perioada de graţie este de 2 ani, cu noul împrumut municipalitatea suceveană ajungând la un grad de îndatorare de mai puţin de 20%. Cu o ofertă a venit şi BCR Suceava, această instituţie financiar-bancară adunând doar 97,6 puncte şi, în plus, a avansat rate şi comisioane de valori mai mari.

Primăria a achitat doar trei sferturi din obligaţiile aferente creditului Dexia pe anul acesta

În acest an, Primăria Suceava a tras de peste 11,6 milioane de lei din creditul pus la dispoziţie de Dexia Kommunalkredit Bank AG Viena. Aşa rezultă din execuţia bugetară aprobată în ultima şedinţă a Consiliului Local din acest an, material potrivit căruia 5,68 milioane de lei au fost orientate înspre modernizarea zonei centrale a Sucevei, prin construirea de parcări subterane, reabilitarea pietonalului şi străzilor aferente, precum şi prin sprijinirea incintei parcajelor cu piloni secanţi. Suma de 2,91 milioane lei s-a dus pe introducerea alimentării cu apă, canalizării pluviale şi menajere, realizarea drumurilor şi parcărilor, precum şi pe introducerea reţele de alimentare cu energie electrică în cartierul „Tinereţii” de pe Dealul Mănăstirii Teodoreni, la ieşirea din reşedinţa de judeţ înspre Botoşani. În jur de 1,93 milioane lei s-au cheltuit cu proiectul de creştere a siguranţei şi prevenirea criminalităţii, peste 988.000 de lei au luat calea modernizării sistemului de termoficare, iar circa 69.000 de lei au „înghiţit” drumurile şi parcări. „Plăţile efectuate reprezintă 74,68% din prevederile bugetare în valoare de 15,53 milioane lei aprobate pentru 2011, conform contractului încheiat cu Dexia Kommunalkredit Bank AG”, se arată în informarea privind execuţai bigetară pe anul acesta. Contractul de împrumut pentru emisiunea de obligaţiuni municipale a fost semnat pe 16 aprilie 2008, la Suceava, de către şeful administraţiei sucevene, Ion Lungu, şi directorul Dexia Kommunalkredit Bank AG Viena, Wolfgang Viehauser. Valoarea creditului era, la acea dată, de 50 de milioane de lei, aproximativ 15 milioane de euro şi se întindea pe o perioadă de 23 de ani. La finele anului trecut, Consiliul Local Suceava a votat conversia împrumutului de tip bridge loan într-un credit pe termen lung. La acea dată, primarul Ion Lungu informa că primăria trăsese deja circa 32 de milioane de lei din împrumutul în cauză, diferenţa de 18 milioane de lei urmând a fi destinată co-participării Primăriei la finanţarea celor 5 proiecte aprobate în cadrul Programului Operaţional Regional(POR).

28 decembrie 2011

În ciuda demersurilor Ministerului Finanţelor ,
Primăria Suceava se opune măririi dărilor pe 2012
·        Ghişeele executivului vor fi deschise de luni, 9 ianuarie
Chiar dacă Ministerul Finanţelor Publice ar fi aprobat, municipalitatea suceveană nu ar fi mărit taxele şi impozitele locale  pe anul 2012, a făcut public ieri, într-o întâlnire cu mass media locale, primarul Ion Lungu. Intervenţia edilului şef survine unei intenţii de introducere în legislaţia cu specific a unei prevederi care să lase la îndemâna autorităţilor locale opţiunea de a majora impozitele şi taxele locale cu până la 50% faţă de anul anterior şi nu cu doar 20%, aşa cum stipulează acum legea. Şeful executivului local a afirmat că obligaţiile fiscale rămân cele din anul trecut, care, la rându-le nu au fost modificate de 6 ani.    „Chiar dacă Guvernul ar fi fost de acord cu majorarea de la 20% la 50% a acelui plafon la îndemâna autorităţilor locale, în 2012 taxele şi impozitele locale din municipiul Suceava nu vor creşte, rămânând aşa cum au fost ele aprobate în 2011”, a declarat ocupantul fotoliului din Areni.
Primarul i-a anunţat pe suceveni că îşi pot achita dările de la începutul celei de a doua săptămâni noului an. Ghişeele executivului vor fi deschise de luni 9 ianuarie, până atunci softul folosit urmând a fi adaptat la proaspătul an fiscal. „Sunt necesare câteva zile pentru armonizarea sistemului informatic pentru anul 2012. Astfel, taxele şi impozitele locale vor putea fi plătite de luni 9 ianuarie, ora 8.00”, a spus şeful municipalităţii.   Ca noutate,  de anul viitor, agenţii economici se vor bucura de o bonificaţie de 10% la achitarea integrală, cu anticipaţie, până la data de 31 martie a anului fiscal, a impozitelor şi taxelor pe terenuri şi clădiri. Până acum, de această facilitate aveau parte doar contribuabilii persoane fizice, celor persoane juridice rezervându-li-se o deducere de doar 5%.
Chiar dacă este criză,
În vistieria bugetară suceveană au intrat mai mulţi bani decât anul trecut
·        La veniturile din taxe şi impozite locale creşterea este de 4,4%, adică de 4,7 milioane de lei
În ciuda crizei economice, autorităţile locale municipale sucevene se laudă cu o execuţie favorabilă a bugetului local în anul care stă să se termine. Şeful executivului sucevean, Ion Lungu, s-a declarat mulţumit de intrările la bugetul total al Sucevei, acestea depăşindu-le pe cele din 2010.  Astfel, până pe 23 decembrie, execuţia totală a fost de circa 226,4 milioane de lei, respectiv de 89,14% din prevederile iniţiale. Mai mult, comparativ cu anul 2010, indicatorul în cauză înregistrează o creştere de 1,67 de procente, ceea ce în valoarea absolută înseamnă 3,7 milioane de lei.  În ceea ce priveşte veniturile proprii, adică cele din taxe şi impozite locale, intrările în vistierie sunt de aproximativ 111,2 milioane de lei, reprezentând 96,59% din planul iniţial. Şi în această situaţie se consemnează un salt pozitiv, creşterea fiind de 4,4%, adică de 4,7 milioane de lei. „A fost o execuţia bugetară bună”, a declarat primarul Ion Lungu. Modificările aduse Codului fiscal prevăd că, până pe 30 decembrie, este obligatorie analizarea şi aprobarea, în Consiliul Local,  a execuţiei bugetare pe ultimul trimestru al anului care se încheie.     
Primăria are o listă de 7000 de apartamente pentru programul de reabilitare termică din 2012
·        Pentru început, în bugetul local pe anul viitor va fi prinsă o sumă de 3 milioane de lei, aceasta reprezentând partea de participare a administraţiei locale   
În anul care vine, una dintre priorităţile Primăriei municipiului Suceava este şi anveloparea termică a blocurilor de locuinţe, a anunţat, ieri, primarul Ion Lungu. Şeful administraţiei locale a spus că a primit o înştiinţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, până la 13 ianuarie 2012 urmând fi trimisă la Bucureşti o listă cu circa 7000 de apartamente care ar putea face obiectul finanţării în cadrul Axei 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli de dezvoltare urbană.    „Am primit un document încurajator de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, potrivit căruia proiectele de reabilitare termică ar putea fi introduse pe Axa 1   <Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli de dezvoltare urbană>. Lucrăm la o situaţie pentru a cere  o finanţare în anul 2012, pe care o vom trimite la Ministerul Dezvoltării până pe 13 ianuarie. Avem circa 7000 de apartamente care ar putea intra în acest program de reabilitare termică şi vom încerca să accesăm o sumă cât mai mare de la Ministerul Dezvoltării Regionale”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, edilul şef al Sucevei. Lungu a subliniat că aşteptate sunt prevederile legale privind condiţiile în care este acordată finanţarea, cât şi cele referitoare la co-participarea bugetului local la programul în cauză. Primarul a reliefat că, pentru început, în bugetul local va fi prinsă, cu această destinaţie, suma de 3 milioane de lei. „Sper ca aceste lucruri să se clarifice cât mai repede, astfel încât să ne facem o strategie clară pentru anul 2012. Ne interesează în mod deosebit zona centrală, acolo unde se fac lucrări de amenajarea a parcărilor subterane şi de modernizare a  pietonalului”, a încheiat Ion Lungu. Anii trecuţi, în Suceava au fost reabilitate termic circa 700 de apartamente, programul fiind finaţat în proporţie de 50% de la bugetul de stat. Proprietarii au participat de 20%, iar bugetul local cu 30% din valoarea investiţie totale.    
Revelionul 2011-2012: „Muzică pentru toate gusturile şi vârstele”
·        Petrecerea va fi ţinută la Iulius Mall între orele 21.00 şi 2.00, la miezul nopţii fiind programate focul de artificii şi ciocnirea şampaniei    
Primarul Ion Lngu îi invită pe suceveni să participe la Revelionul în aer liber. Manifestările de la trecerea dintre ani debutează la ora 21.00, pe 31 decembrie 2011, şi se încheie la ora 2.00, pe 1 ianuarie 2012. Pe scenă vor urca interpreţi şi formaţii de muzică populară şi muzică uşoară, în ordinea evoluţiei invitaţii fiind Călin Brătianu, Laura Haidău, Nicolae Vieru, Alb-Negru, Alexandru Recolciuc, Dana Dăncilă, Marius Zgîianu, Odyssei, Impact, Gheorghe Finiş şi Cristina Gheorghiu. Spectacolul va fi întrerupt de numărătoarea inversă, ciocnirea şampaniei şi focul de artificii de la miezul nopţii. În continuare, participanţii se vor putea delecta cu Sorin Filip, Radu Ile, Ciro de Luca, Sălceanca, Viorica Galan şi Alexandru Dumbravă.  De la bugetul local  este cheltuită suma de 50.000 de lei, Iulius Mall, în o parcarea căruia se va ţine petrecerea, participând cu tot încă pe atâta. „Cred că am reuşit şi în acest an ca, în măsura posibilităţilor, să asigurăm muzică pentru toate gusturile şi toate vârstele. În concluzie, îi aşteptăm pe suceveni la Revelionul în aer liber de la Iulius Mall, începând cu ora 21.00”, a spus primarul Ion Lungu, dorindu-le locuitorilor municipiului reşedinţă de judeţ multă sănătate şi un nou an cu mai multe realizări şi cu mai multă speranţă. 

27 decembrie 2011

Inspectorii de muncă verifică firmele autorizate pentru operaţiuni cu materiale pirotehnice
·        Este interzisă comercializarea, de către persoanele fizice, a „obiectele zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor
·        Persoanele juridice autorizate în condiţiile legii pot folosi aceste articole pirotehnice doar în interes propriu şi în locuri speciale
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava verifică societăţile comerciale autorizate să efectueze operaţiuni cu articole pirotehnice, urmărindu-se, în mod special, stocurile faptice şi scriptice, precum şi respectarea legalităţii operaţiunilor derulate. „Vom efectua controale la firmele care comercializează articole pirotehnice. Având în vedere că pericolul este mare, vom pune accent pe acest lucru”, declară inspectorul şef Ionuţ Creţuleac. Şeful ITM spune că verificate sunt respectarea obiectului de activitate pentru care s-a emis autorizaţia, termenele de garanţie înscrise pe ambalaje, categoriile din care fac parte materialele în cauză, precum şi modul de păstrare, depozitare, manipulare şi folosire a produselor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice. Nu în ultimul rând, campania vizează identificarea persoanelor fizice şi a celor juridice care desfăşoară operaţiuni cu obiecte pirotehnice în lipsa autorizaţiei legale.  Ionuţ Radu Creţuleac pune în vedere că interzisă este comercializarea către persoanele fizice a articolelor pirotehnice de distracţie din categoriile II-IV, T1, T2, precum şi a artificiilor din categoria  „obiectele zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din categoria I. „Persoanele juridice autorizate în condiţiile legii pot folosi aceste articole pirotehnice doar în interes propriu şi în locuri autorizate. De asemenea, persoanelor fizice li se interzice confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu articole din categoriile menţionate”, relevă şeful ITM Suceava. Ionuţ Radu Creţuleac precizează că articolele din categoria I pot fi comercializate de către persoanele juridice autorizate doar dacă respectivele obiecte nu pun în pericol sănătatea şi securitatea utilizatorilor. În categoria I sunt incluse numai articole pirotehnice foarte mici, de tipul artificiilor, cu o masă maximă de amestec pirotehnic de 3 grame, cum ar fi steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, mini-facle, mini-sori, inele de foc şi sateliţi.
Cinci localităţii sucevene primesc 1 milion de lei pentru bazele sportive din mediul rural
Judeţului Suceava i-a fost repartizată suma de 1,05  milioane de lei, beneficiare fiind 5 unităţi administrativ-teritoriale. Banii sunt disponibilizaţi prin Hotărârea Guvernului nr. 1275 din 22 decembrie 2011 privind repartizarea pe proiecte a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, comunele în cauză fiind Berchişeşti, Dorneşti, Forăşti, Gura Humorului şi Rîşca. Fondurile sunt alocate pentru finanţarea Programului de Dezvoltare a Infrastructurii(PNDI) şi a unor baze sportive din spaţiul rural, la nivel naţional suma repartizată în 35 de judeţe ajungând la 27,2 milioane lei. Prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, atenţionează pe primarii din localităţile care au primit finanţare să asigure utilizarea, în condiţiile legii şi în regim de urgenţă, a sumelor alocate, astfel încât lucrărilor demarate să fie continuate. „Primarii unităţilor administrativ-teritoriale care au primit finanţare trebuie să demareze urgent procedurile de rectificare a bugetului local, în vederea cheltuirii acestor sume până la sfârşitul anului”, declară prefectul Popescu. De menţionat este faptul că, anterior, pe 14  decembrie, aprobată a mai fost şi Hotărârea Guvernului nr. 1215 privind repartizarea pe proiecte a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural, atunci judeţul Suceava primind încă 3,2 milioane lei. Reamintim că Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii(PNDI) şi a unor baze sportive din spaţiul rural a fost instituit prin Ordonanţa Guvernului nr. 7/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 71/2007, scopul fiind  îmbunătăţirea situaţiei sociale şi economice a localităţilor vizate.
Ajutoarele sociale sunt plătite, integral, pe cupoane poştale 
  În judeţul Suceava, în plată sunt peste 4500 de dosare
Plata drepturilor de ajutor social este asiguratã, prin cupon poºtal, pentru toþi beneficiarii din judeþul Suceava, reliefeazã o informare a Agenþiei Judeþene de Prestaþii Sociale(AJPS). Potrivit sursei citate, pentru a se putea introduce în calculatoare conþinutul dosarelor de ajutor social ºi a se asigura buna gestionare a acestora, programul informatic folosit de AJPS a fost îmbunãtãþit prin preluarea ºi implementarea aplicaþiei „Safir”. Astfel, de la începutul ultimului trimestru al acestui an, programul „Safir” opereazã cu toate documentaþiile complete la momentul respectiv, adicã cu 4.592 de dosare de ajutor social.
Conform materialului amintit, urmãrirea asigurãrii fondurilor pentru plata prestaþiilor sociale este posibilã prin implementarea Legii nr. 276/2010 pentru modificarea ºi completarea  Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat ºi a Legii nr. 277/2010 privind alocaþia de susþinere a familiei. Pentru o abordare unitarã a implementãrii noilor acte normative s-a procedat la intensificarea colaborãrii cu primãriile ºi consiliile locale, fiind organizate   întâlniri de lucru la sediul Agenþiei, cât ºi la cel al  unor unitãþi administrativ-teritoriale. De asemenea, în vederea stabilirii precise a circuitului dosarelor ºi rapoartelor, s-a realizat o informare reciprocã on-line privitoare la stadiul ºi modalitatea de aplicare a prevederilor noilor legi.  „Beneficiarii de prestaþii ºi asistenþii sociali din primãrii care întocmesc dosarele de ajutor social, cele pentru alocaþie de susþinere a familiei ºi a indemnizaþiei pentru creºterea copilului au primit consultanþã, iar compartimentele cu atribuþii directe în implementarea noilor acte normative au fost redimensionate”, se evidenþiazã în informarea AJPS.  

Băsescu şi Boc lovesc în cei mai defavorizaţi dintre români
Preşedintele Traian Băsescu angrenează România, cu de la sine putere şi cu încălcarea Constituţiei, în tot felul de angajamente internaţionale, a declarat într-o conferinţă de presă, preşedintele organizaţiei judeţean al Partidului România Mare, Gheorghe Acatrinei.  „Preşedintele Băsescu trebuie să înceteze în a-şi mai asuma răspunderi şi a angaja România într-o serie întreagă de obligaţii internaţionale, fără a avea a avea aprobarea Parlamentului şi fără a se consulta cu nimeni”, spune liderul PRM, referindu-se la recenta întâlnire a Consiliului Europei.  
Acatrinei a remarcat că după fotografiile de grup ale liderilor europeni, Traian Băsescu a fost marginalizat, ba chiar mai mult, şeful Comisiei Europene, Jose Emanuel Barroso, a întors spatele preşedintelui României. „După ce s-a încheiat sesiunea de fotografie, Băsescu a ieşit de pe scenă cu mâinile în buzunare, atitudine nedemnă pentru un şef de stat sau de guvern. Nimeni nu a stat de vorbă cu preşedintele României,  Traian Băsescu nefiind văzut cu ochi buni de către niciunul dintre oficiali celorlalte 26 de state membre ale UE”,  reliefează fostul parlamentar PRM de Suceava. Gheorghe Acatrinei este nemulţumit şi de atitudinea manifestată de premierul Emil Boc cu prilejul moţiunii de cenzură depuse de USL pe tema alegerilor comasate. Liderului peremist sucevean constată practica primului ministru de a-şi „escamota” nerealizările şi de a da vina tot timpul pe Cabinetul Tăriceanu. „Liberalii şi fostul premier Tăriceanu, aşa cum au acţionat aceştia până în 2008, au apărat interesele naţionale şi au urmărit ca România să se înscrie în circuitul economic şi politic european. Până la momentul instalării Guvernului Boc, ţara noastră a fost apreciată din aceste puncte de vedere”, opinează preşedintele PRM Suceava. Gheorghe Acatrinei  ţinut să puncteze că, în prezent, România este ţara cu cele mai mici venituri pe cap de locuitor şi cu cei mai mulţi săraci din Uniunea Europeană. Aceasta deoarece – consideră Acatrinei -  preşedintele Traian Băsescu  a „decretat”, cu de la sine putere, „abolirea” statului social, iar „discipolul” acestuia, premierul Emil Boc, a tăiat fără discernământ indemnizaţiile şi ajutoarele financiare pentru cei mai defavorizaţi dintre români.  „Banii astfel economisiţi se duc în investiţii păguboase, de pe urma cărora beneficiază acoliţii PDL”, a încheiat Gheorghe Acatrinei.

23 decembrie 2011

Inspectorii de muncă descind la unităţile de cazare din zona montană
·        Urmărită este munca fără forme legale de angajare, dar şi respectarea normelor de protecţie a muncii
Atât în prejma Crăciunului, în perioada premergătoare  Revelionului, dar şi după trecerea dintre ani, inspectorii de muncă suceveni vor descinde la unităţile turistice din judeţ, în special la cele din zona montană. avertizează inspectorul şef Ionuţ Radu Creţuleac. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă precizează că verificările vizează atât latura relaţiilor de muncă, cât şi pe cea sănătăţii şi securităţii în muncă. Controalele sunt întreprinse în cadrul unei campanii naţionale iniţiată pe 19 decembrie 2011 şi care se va încheia pe 20 ianuarie 2012, agenţii economici de profil fiind avertizaţi asupra  respectării legislaţiei cu specific. Vizate sunt, cu prioritate, practicarea muncii la negru, aplicarea regulilor de protecţie la locul de muncă, dar şi alte încălcări ale normelor în vigoare.  „În primul rând, verificată este încheierea în formă legală a contractelor de muncă, dar şi respectarea normelor de sănătate şi securitate în muncă. De aceea, atenţionăm angajatori asupra respectării legislaţiei în domeniile amintite”, a declarat şeful ITM, Ionuţ, Radu Creţuleac. 
De la bugetul judeţean,
Ajutoare de 40.000 de lei pentru familii cu case arse sau persoane grav bolnave
Aleşii judeţeni au aprobat acordarea de sume cu titlul de ajutor financiar în valoare de 40.000 de bani, fonduri eliberate din Fondul de rezervă a bugetului judeţean. Banii sunt disponibilizaţi la solicitarea unor persoane aflate în extremă dificultate, în cauză fiind 14 beneficiari din toate zonele judeţului. Este vorba despre 8 solicitanţi din Gura Humorului, Doroteia, Horodniceni, Mitocu Dragomirnei, Vicovu de Sus, Adâncata, Suceava şi Bucşoaia, ale căror locuinţe au fost distruse de incendii şi care vor avea parte de câte 2500 de lei fiecare. Altor 4 persoane din Grăniceşti, Bălineşti, Suceava şi Milişăuţi li se acordă câte 5000 de lei, în vederea rezolvării unor probleme grave de sănătate. „Este vorba situaţii deosebite, 8 familii din diverse zone ale judeţului, cărora le-au ars casele, acestea primind câte 2500 de lei fiecare. De asemenea, 4 persoane foarte grav bolnave vor beneficia de câte 5000 de lei, de care au nevoie pentru operaţii”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.  
Povestea oraşului Suceava,  la „Capitala verde”
Administraţia locală suceveană s-a înscris în competiţia „Capitala verde”, concurs care are ca finalitate desemnarea celor mai verzi oraşe din ţară. Primarul reşedinţei de judeţ, Ion Lungu, spune că ghidul de înscriere prevede şi anexarea unei poveşti a oraşului, aceasta urmând a fi transmisă zilele acestea.    
„Sigur, nu avem aşteptării deosebite, că ne vom clasa pe podium, însă este un antrenament.  Regulamentul prevede că trebuie este necesară şi o poveste a oraşului, pe care o vom trimite în perioada următoare. Sperăm să căpătăm experienţă în acest an, iar în următorii să fim mai convingători”, a declarat primul gospodar al urbei reşedinţă de judeţ, Ion Lungu. La documentaţia de înscriere în concurs, municipalitatea suceveană a anexat date prin care prezintă proiectele promovate şi derulate în municipiul Suceava. Printre acestea se numără „Civitas” - Alternative  ecologice pentru dezvoltarea durabilă a oraşelor din Europa”; „MIDAS” - Măsuri pentru realizarea reţelelor de transportului durabil, precum şi „EVUE” – Mijloace de transport electric în zonele urbane din Europa. La acestea au fost adăugate, Programul ISPA de reabilitare a reţelelor de alimentare cu apă, reţelelor de canalizare şi de modernizare a staţie de tratare-epurare;  proiectul de amenajare a centurii ocolitoare nr. 1; reabilitarea termică a 740 de apartamente prin programul de creştere eficienţei energetice, dar şi studiul de trafic şi fluidizare a circulaţiei. Ion Lungu crede că Suceava va face un pas înainte odată cu amenajarea unei noi centrale de termoficare şi după tragerea pe dreapta a CET, una dintre marile surse de poluare a atmosferei şi solului. Suceava intră în cursă la categoria localităţi urbane cu populaţia cuprinsă între 50.000 şi 2 milioane de locuitori, competiţia „Capital verde” fiind organizată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, în colaborare cu o mare companie internaţională de producere şi comercializare a berii. Anul trecut, oraş verde a fost declarat municipiul Braşov.    
Contestaţiile la proiectul de gestionare a deşeurilor au tras în jos investiţiile judeţene din acest an
 Bugetul judeţean a înregistrat, până la 15 decembrie, un grad de doar 36,58% de realizare a cheltuielilor prevăzute la secţiunea dezvoltare. Potrivit datelor oficiale ale executivului judeţean, procentajul mic este cauzat de decalajul faţă de estimările făcute la începutul anului, întârzierea semnării unor contracte şi de unele contestaţii la licitaţii. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, în balanţa  nerealizării investiţiilor planificate cel mai mult a cântărit contestaţiile din cadrul proiectului privind sistemul integrat de gestionare a deşeurilor menajere din judeţul Suceava. „La secţiunea de dezvoltare a bugetului judeţean procentajul de execuţie este mai mic, pentru că ne trage în jos proiectul de managementul deşeurilor, la care suntem în proceduri în momentul de faţă. Din păcate există multe contestaţii la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, iar acestea ne-au întârziat destul de mult. De asemenea, nerealizări sunt şi la reabilitarea Cetăţii de Scaun,  la care am crezut că merge mai repede. Până la sfârşitul anului vom ajunge la zi, pentru lucrări  executate fiind făcute plăţi de 17 milioane de lei. La fel, întârzieri se înregistrează şi la un program transfrontalier, din cauza poziţiei Ucrainei faţă un drum care leagă Izvoarele Sucevei de frontieră”, a declarat Gheorghe Flutur. Toate sumele care provin de la bugetul de stat sau din instrumente structurale pentru proiecte cu finanţare externă, se vor reporta cu aceeaşi destinaţie în anul bugetar viitor. Potrivit ultimelor modificări ale Legii finanţelor publice pe parcursul execuţiei bugetare, ordonatorii de credite au obligaţia de asigura cu precădere cheltuielile de funcţionare, cele pentru dezvoltarea putând fi efectuate doar în limita disponibilului. Conform contului de execuţie al bugetului judeţean, la secţiunea de funcţionare cheltuielile până la 15 decembrie 2011 au fost realizate în proporţie de 94,11%. 
Prioritatea de grad zero în 2012: absorbţia fondurilor europene
·        Vrem ca toate localităţile din judeţul Suceava să beneficieze de cel puţin un program european consistent”, a declară preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur
În 2012, prioritatea numărul unu a Consiliului Judeţean Suceava va fi creşterea nivelului de absorbţie a fondurilor comunitare şi conturarea marilor proiecte în derulare. Şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a precizat că impulsionate vor fi proiectul de modernizare a Aeroportului „Ştefan cel Mare” , precum şi cele privind realizarea sistemului integrat de gestionare a deşeurilor menajere şi de extinderea a sistemului de alimentare cu apă şi canalizării în marile aglomerări urbane.  „Prioritatea pe anul viitor va fi absorbţia fondurilor europene. Avem câteva proiecte de grad zero, precum cel de modernizare a Aeroportului, la care aşteptăm ca documentaţia să intre în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. De asemenea, accent se va pune şi pe celelalte proiecte mari, inclusiv pe cele de realizare a sistemului integrat de gestionare a deşeurilor şi de extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare”, a subliniat şeful executivului judeţean. Flutur a spus că anul 2012 va debuta cu promovarea a aproape 30 de noi proiecte care ar urma să fie finanţate din fonduri europene. Este vorba despre cele în valoare de 1,5 milioane de euro pentru localităţile afectate de inundaţii, precum şi de alt gen de proiecte cu fonduri comunitare. „Vrem ca, în aceşti ani, toate localităţile din judeţul Suceava să beneficieze de cel puţin un program european consistent”, a conchis preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.
Spitalul Judeţean de Urgenţă acordă servicii medicale neplătite la peste 5000 de pacienţi
·        Serviciile medicale acordate persoanelor neasigurate sau la cerere nu sunt suportate de către Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, motiv pentru care sunt taxate
Aleşii judeţeni au aprobat, în ultima întrunire ordinară pe acest an, cuantumul tarifelor pentru servicii medicale care vor fi acordate la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava în 2012. Potrivit directorului general al unităţii sanitare sucevene, Dumitru Rîmbu, în cauză sunt diferitele servicii prestate la solicitarea bolnavilor în afara pachetului minimal, acestea neavând vreo legătură cu noile prevederi legale privind co-plata. Rîmbu a ţinut să precizeze că, în ciuda reglementărilor de profil, anual Spitalul Judeţean este nevoit să acorde servicii nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate la peste 5000 de bolnavi. „Este vorba despre serviciile medicale la cerere, în afara pachetului minimal, pentru care trebuie să se plătească. De altfel, anual, Spitalul Judeţean prestează servicii fără a fi decontate de Casa de Sănătate la un număr de peste 5000 de pacienţi, în sensul că toţi cei care se prezintă în criză la urgenţă sunt internaţi iar decontările se face numai în limita contractului”, a declarat Rîmbu, adăugând că primele analize se acordă gratuit doar pentru diagnosticul principal, celelalte făcându-se contra cost. Conform expunerii la proiectul de hotărâre, serviciile medicale acordate persoanelor neasigurate sau la cerere nu sunt suportate de către Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, motiv pentru care sunt taxate.  Tarifele în cauză sunt aprobate în conformitate cu contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în interiorul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012,contract  în vigoare de  la 1 iulie 2011.

Credite pentru crescătorii de ovine, caprine şi bovine
·        Valoarea creditului este de până la 90% din valoarea  primei pe cap de animal
·        La speciile ovine şi caprine prima este de 40 lei de fiecare exemplar, iar la bovine de 410 lei pe cap de animal
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultura Suceava informează pe beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, la bovine ovine şi caprine, că eliberează adeverinţe pentru fermierii care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente, de la băncile care au încheiat convenţii cu APIA. Directorul executiv Angela Coroleucă informează că aceste creditele oferă producătorilor agricoli posibilitatea utilizării de resurse financiare, până la efectuarea, de către APIA, a plătii primei pe cap de animal la care sunt îndreptăţiţi potrivit legii. Până la această dată, Agenţia a încheiat convenţii cu CEC Bank, BRD Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Română si Procredit Bank. Potrivit acestor convenţii, APIA eliberează o adeverinţă prin care se confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru speciile ovine, caprine şi bovine pentru anul 2011 şi că au fost efectuate controalele şi verificările administrative de rigoare. Din adeverinţă va rezulta numărul de animale eligibile pentru prima pe cap de animal, că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată şi că acesta îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite.  Valoarea creditului este de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei şi cuvenite crescătorilor. Fondul de Garantare a Creditului Rural FGCR IFN garantează până la 50% din valoarea creditelor acordate de bancă. „Reafirmăm recomandarea adresată potenţialilor beneficiari interesaţi să îşi aleagă creditorul numai după un studiu atent al condiţiilor de creditare impuse de fiecare bancă creditoare, pentru a obţine condiţiile de creditare cele mai avantajoase şi care se potrivesc cel mai bine profilului exploataţiei. Opţiunea de a solicita creditul aparţine integral fermierului”, a declarat Angela Coroluecă. Cuantumul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, la speciile ovine şi caprine este de 40 lei pe cap animal, iar la specia bovine de 410 lei de fiecare exemplar. 

21 decembrie 2011

Bilanţ:
2011-Cel mai bun an pentru Suceava post revoluţionară
·        Este anul în care au fost demarate şi au prins contur marile proiecte de modernizare a oraşului”, a subliniat edilul şef, Ion Lungu
·        La nerealizări, şeful municipalităţii a trecut neîncheierea lucrărilor de la depozitul ecologic de la Moara şi starea deplorabilă a arterelor afectat de proiecte de investiţii
Anul care se încheie este cel mai încărcat de realizări pentru Suceava de după 1989, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă de bilanţ, primarul Ion Lungu. „Anul 2012, a fost, pentru municipiul Suceava, cel mai bun de după 1989, un an cu realizări semnificative pentru municipalitate şi suceveni. Este anul în care au fost demarate şi au prins contur marile proiecte de modernizare a oraşului”, a subliniat edilul şef.
Lungu a exemplificat cu începerea şi realizarea parţială a investiţiilor din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, în valoare de 28 de milioane de euro. Este vorba despre cele de la parcările subterane şi pietonalul adiacent; modernizarea celor 14 străzi, inclusiv magistrala rutieră principală a urbei; modernizarea iluminatului public, dar şi despre construirea Centrului de Conservare a tradiţiilor populare. Al cincilea proiect din PIDU, cel pentru reducerea criminalităţii şi creşterea siguranţei cetăţeanului a fost finalizat şi dat în folosinţă încă din primăvară.
Primarul Lungu a reliefat că, în acest an, au fost terminate lucrările din Programul  ISPA de reabilitare a reţelelor de apă, reţelelor de canalizare, precum şi de modernizare a staţiei de tratare-epurare din Lunca Sucevei, proiect în valoare de 53,7 milioane de euro. Ocupantul fotoliului din Areni a remarcat faza avansată a intervenţiilor de la ruta ocolitoare nr.1 Moara-Mihoveni-Pătrăuţi, executată în proporţie de 80%, şi cu şanse mari de finalizare la mijlocul anului viitor. Demarată şi în curs este şi modernizarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, proiect de 14 milioane de euro, desfăşurat în colaborare cu Consiliul Judeţean. Printre alte realizări, primarul Ion Lungu a punctat cu admiterea la finanţare, din fonduri elveţiene, a proiectelor de reabilitare termică sediului executivului, încălzirea cu energie verde a Bazarului şi  repararea a 12 străzi din cartierele oraşului;  continuarea lucrărilor de modernizare a reţelelor de transport şi distribuţie a energiei termice; asfaltarea unui număr important de străzi; repararea cu pavele a trotuarelor; încheiere modernizărilor din Bazar; reabilitările în desfăşurare de la parcurile Areni, Obcini, Iţcani, „Moldova” şi cel de la Primăria Burdujeni; încheierea introducerii utilităţilor în cartierul „Tinereţii” de pe Dealul Mănăstirii Teodoreni, precum şi întocmirea studiului de fezabilitate şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru stoparea alunecărilor de pe versanţii Zamca şi Teodoreni. Nu în cele din urmă, Lungu a accentuat pe semnarea cu Adrem Bucureşti a contractului pentru amenajarea unei noi centrale de termoficare dimensionată la nivelul consumului din municipiul Suceava,  în prezent lucrându-se la amenajarea şantierului pentru demararea investiţiei.
La capitolul cultură şi culte edilul şef a menţionat intervenţiile de la clădirea Centrului cultural „Bucovina”, ridicată pe structura vechiului Cinema „Modern” şi finanţarea Catedralei ortodoxe „Naşterea Domnului”, dar şi a bisericilor din municipiu. La sport este evidenţiată susţinerea cu 1 milion de lei a echipei de handbal C.S. „Universitatea”, iar la sănătate - virarea a 1 milion de lei, bani destinaşi modernizării secţiilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou”. 
La nerealizări, şeful municipalităţii localea trecut neîncheierea lucrărilor de la depozitul ecologic de deşeuri menajere de la Moara, gunoiul fiind transportat, în continuare, la Botoşani. De asemenea, edilul şef, Ion Lungu, a acceptat starea deplorabilă în care se află majoritatea străzilor din municipiul Suceava, cauza fiind lucrările de investiţii din ultimii ani.                       
Pe ultima sută,
Aleşii judeţeni au aprobat noile tarife pentru anul 2012
·        Din totalul de 313 taxe, doar 38 se modifică, 16 scad, iar 22 cresc nesemnificativ, cu un procentaj de 5-6%”, a declarat preşedintele executivului judeţean, Gheorghe Flutur
În ultima şedinţă ordinară de anul acesta, consilierii judeţeni au aprobat tarifele pe 2012 ale fiecare unităţi subordonate Consiliului Judeţean care percepe taxe în domeniul său de activitate, tarife aflate în competenţa de aprobare a deliberativului. Potrivit Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, nivelul impozitelor şi taxelor locale poate fi majorat  anual cu până la 20%. Acelaşi act normativ prevede că în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei sume în lei, nivelurile respective se indexează o dată la 3 ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei. „Vorbim despre 313 taxe, cea mai mare parte a lor rămânând la fel şi mă refer la tot ce înseamnă taxe de autorizare  de resortul arhitectului şef. Din acest total, doar 38 se modifică, 16 scad şi 22 cresc nesemnificativ, cu un procentaj de 5-6%”, a declarat preşedintele executivului judeţean, Gheorghe Flutur.    
Astfel, la taxa pentru eliberarea adeverinţelor, copiilor şi extraselor după documentele din arhiva Consiliului Judeţean, tarifele pentru prestaţii de copiat şi multiplicat acte, tarifele percepute de Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, tarifele pentru închirierea cantinei Centrului Şcolar „Sfântul Andrei” Gura Humorului, precum şi taxele şi tarifele de la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” sunt păstrate la nivelul anului 2011. La Muzeul Bucovinei, taxele de intrare în muzee şi de vizitare a unor expoziţii temporare sau permanente cresc cu 0,5 lei până la 1 leu, în funcţie de categoria de vizitatorii şi manifestarea organizată. Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat îşi păstrează tarifele de anul acesta, cu excepţia celui pentru închirierea mijloacelor de transport, la care se renunţă. Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor majorează taxa pentru fiecare adeverinţă eliberată după exemplarul II al Registrului de stare civilă aflată  în arhivă, de la 8 lei la 9 lei şi anulează taxa pentru acordarea dispensei de grad de rudenie şi a facilităţilor la încheierea căsătoriei. La Centrul Cultural „Bucovina” preţul biletelor la teatru şi concert pentru copii creşte cu 1 leu, micşorat fiind, cu 0,5 lei, tariful de ,transport persoane cu microbuzul. De asemenea, sunt introduse noi tarife pentru înregistrări audio; înregistrări video şi filmare; montaj spot publicitar; montaj film; regie; videoclip;  documentar şi spot publicitar. Grupul Şcolar Bivolărie diminuează chiria pentru grupuri organizate cazate în cămine de la 30 lei la 20 lei pe pat şi zi,  renunţând la tariful pentru închiriere cameră de oaspeţi pentru minim 3 zile, cu mic dejun inclus. Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Suceava reduce tariful  la închirierea cantinei pentru  nunţi şi botezuri, de la 600 lei la 400 lei. Direcţia  Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului introduce tarife pentru închirierea de mijloace de transport persoane(1,25 lei/km) şi transport bunuri materiale(1,35 lei/km). La fel sunt adăugate noi tarife pentru închirierea de spaţii având ca destinaţie desfăşurarea de cursuri şi conferinţe. Nu în cele din urmă, din sumele încasate de către titularii dreptului de administrare a bunurilor proprietate publică a judeţului Suceava, ca urmare a închirierii sau concesionării acestora, 50% se constituie în venituri ale bugetului judeţean. 

20 decembrie 2011

Sucevenii nu sunt prea interesaţi de asigurarea obligatorie a locuinţelor
·        La 31 iulie, în judeţul Suceava erau asigurate 3% din totalul locuinţelor, în 4 luni şi jumătate numărul asiguraţilor crescând cu doar 1,13%
·        În ciuda faptului că legea prevede amenzi între 10 şi 500 de lei, până cum primarii nu au aplicat nicio sancţiune
Sucevenii nu dau năvală să-şi asigure locuinţele, cu toate că  după 15 iulie, cei care nu au poliţe de asigurare riscă amenzi  destul de consistente. Potrivit unei informări a Prefecturii Suceava, din cele 258.092  de locuinţe asigurabile înainte de recensământ, până zilele trecute asigurate fuseseră doar 10.648, aducă numai 4,13% din total. Cei mai mulţi asiguraţi, raportat la numărul de locuitori, se întâlnesc în comuna Moldova Suliţa, unde şi-au luat poliţe de asigurare 21,51% din totalul proprietarilor. În top urmează oraşul Salcea cu 15,45% locuinţe asigurate şi comunele Voitinel(11,80%), Pătrăuţi(10,57%), Vultureşti(10,06%), Bosanci(9,67%), Capu Cîmpului(9,63%) şi Vereşti(9,54%).
În rândul municipiilor, la asigurări se detaşează Rădăuţi, cu 5,22% de locuinţe asigurate, urmat fiind de Suceava(3,9%), Cîmpulung Moldovenesc(3,7%), Fălticeni(2,9%) şi Vatra Dornei(2,27%). La Siret procentajul de asigurare era de 3,39%, la Gura Humorului de 5,67%, iar la Solca de 1,84%. De menţionat este faptul că, la 31 iulie, în judeţul Suceava asigurate erau 3% din totalul locuinţelor, în 4 luni şi jumătate numărul poliţelor crescând cu doar 1,13%. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Monica Tătaru a ţinut să menţioneze că, în afara asigurărilor obligatorii, există proprietari de locuinţe care au apelat la cele facultative, care le includ şi pe primele. „În mod sigur, mai sunt şi alte locuinţe asigurate de către diferite societăţi specializate, cu asigurări mai complexe, care cuprind şi asigurarea obligatorie. Din păcate, nu deţinem o asemenea situaţie”, a spus Tătaru, adăugând că, din câte are cunoştinţă, până cum nu a fost dată nicio amendă celor care nu şi-au luat poliţa de asigurare obligatorie.
Conform legii, nivelul sancţiunilor contravenţionale care se pot aplica este cuprins între 100 şi 500 de lei, amenzile fiind de competenţa primarului unităţii administrativ-teritoriale sau de persoanelor împuternicite în acest sens. Totodată, acelaşi act normativ prevede că, în situaţia producerii unor inundaţii, proprietarii locuinţelor afectate nu vor mai beneficia de sprijin de la bugetul de stat, despăgubirile urmând a fi achitate doar în baza poliţei de asigurare încheiate. Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale are valabilitate o perioadă de 12 luni şi este înscrisul care atestă încheierea contractului de asigurare a locuinţelor, în temeiul căruia asiguratorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială pentru prejudiciul produs ca urmare a producerii riscului asigurat. Pentru construcţii cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, prima de asigurare este de 20 euro, iar suma asigurată de 20.000 euro. Pentru construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi /sau chimic este prima asigurare este de 10 euro, iar suma asigurată de  10.000 euro. În cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social şi care au în proprietate construcţii cu destinaţie de locuinţă,  asigurarea locuinţelor împotriva dezastrelor naturale se plăteşte de către  Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale. 
Primăriile şi-au înstrăinat păşunile pentru că au nevoie de bani
·        Diminuarea ilegală şi înstrăinarea suprafeţelor respective înseamnă infracţiune, atenţionează prefectul Sorin Arcadie Popescu
Prefectura Suceava avertizează conducerile primăriilor din judeţ asupra aplicării şi respectării prevederilor Legii nr. 214 privind administrarea şi exploatarea păşunilor. Prefectul Sorin Arcadie Popescu a declarat că are la cunoştinţă despre încălcarea respectivelor norme legale, una dintre nereguli fiind înstrăinarea unor porţiuni destinate scoaterii animalelor la păşunat. „Am avut, în judeţul Suceava, cazuri de unităţi administrativ-teritoriale care au parcelat parte de islaz sau păşune şi au înstrăinat-o, pentru că aveau nevoie de bani”, relevă Popescu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu pune în vedere că noua lege în domeniu stipulează foarte clar că primăriile sunt obligate să menţină în administrare suprafeţele de păşunat declarate la 1 ianuarie 2007, acestea neputând fi, sub nicio formă, diminuate. „Diminuarea suprafeţelor înseamnă infracţiune”, a atenţionat prefectul. Şeful serviciilor desconcentrate ale ministerelor în teritoriu face cunoscut, ca noutate, că darea în administrare a pajiştilor către asociaţiile de proprietari se face pe o perioadă de minim 10 ani şi prin licitaţie de concesionare organizată de Consiliul Local. „Pregătirea documentaţiei se face până la 1 februarie. În perioada următoare vor apărea normele metodologice de aplicare a legii, primarii trebuind să aibă în vedere modul de dare în administrare, cât şi subvenţiile care sunt acordate în baza normelor legale în vigoare”, a subliniat Sorin Arcadie Popescu. În urma verificărilor efectuate anul acesta de o comisie specializată a Prefecturii, s-au constatat deficienţe privind lipsa programului de păşunat raţional, cu respectarea perioadei de refacere a covorului vegetal după fiecare ciclu, nerespectarea încărcăturii de animale pe hectar, inexistenţa utilităţilor zoo-pastorale, cât şi neefectuarea lucrărilor de întreţinere a păşunilor.

Manifestări neţinute din lipsă de finanţare şi participanţi
·        Totuşi, Prefectura a punctat cu succes la Planul de acţiuni
Dintre cele 186 acţiuni care au avut ca termen scadent finele trimestrului al III-lea al acestui an, doar două nu au fost finalizate la termenul stabilit, se arată într-o informare a Prefecturii Suceava. Conform materialului citat, este vorba, în primul rând, despre Târgul specializat pentru echipamente, produse şi dotări pentru hoteluri, restaurante şi catering: Salonul „Vacanţa în Bucovina”,  activitate care se regăseşte la capitolul Mediul de afaceri, concurenţă şi protecţia consumatorului. Organizaţia responsabilă a fost Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Suceava, manifestarea nefiind ţinută din cauza  lipsei  participanţilor. Pe de altă parte, anulat a fost şi Festivalul  folcloric şcolar „Flori de Măr”, programat în vară,  care nu a mai avut asigurată finanţarea necesară.  Planul de acţiuni aferent Programului de dezvoltare a judeţului Suceava pe anul 2011 cuprinde 204 de obiective, pentru atingerea acestora din urmă fiind prevăzute  665 de acţiuni. Din cele 665 acţiuni,  529 acţiuni  au   termen  de finalizare  anul 2011,  136 fiind cu caracter permanent. Evaluarea modului de realizare a Planului de acţiuni s-a făcut pe fiecare obiectiv şi acţiune, urmărită fiind respectarea termenului stabilit. În primele 9 luni ale anului acesta au fost realizate 186 acţiuni: 22 cu termen scadent în trimestrul I;  40 programate în trimestrul al II-lea; 36  preconizate pentru trimestrul al III-lea, alte 88 de evenimente având caracter lunar sau trimestrial. Potrivit informării Prefecturii, 343 acţiuni se află în curs de materializare, până la sfârşitul anului 2011. 

Controale pentru depistarea sucevenilor cu mai multe garaje
·        „Nu este în ordine deţinerea a două-trei garaje, atât timp cât în oraş nu avem suprafeţe disponibile pentru construirea de altele noi”, a explicat primarul Ion Lungu
Primăria Suceava va proceda la o actualizare a listei bunurilor domeniului public şi domeniului privat al municipiului reşedinţă, prilej cu care se va face şi o inventariere a garajelor deţinute de persoanele fizice.  Această din urmă decizie a fost luată după ce unul dintre consilierii locali PSD, repectiv Corneliu Caşu,  a semnalat că, după consultarea evidenţei existente, a constatat că unii dintre suceveni figurează ca proprietari a două sau trei asemenea amenajări pentru adăpostirea autoturismelor. Alesul social-democrat suspectează că multe dintre garaje suplimentare ar fi  folosite în alte scopuri decât destinaţia lor iniţială.  „Există persoane care au şi câte două-trei garaje şi sunt curios să aflu cum au ajuns în posesia  acestora.  O să-mi permit să fac o cercetare proprie, pe care o voi prezenta în Consiliul Local” a precizat Corneliu Caşu, adăugând că personal ştie despre 6 asemenea  cazuri.    
Edilul şef Ion Lungu a declarat că are la cunoştinţă despre mai multe situaţii de acest gen şi a cerut să Serviciului de urbanism al excutivului să dea explicaţii în acest sens. Primarul Sucevei consideră că, în primul rând, acest lucru nu este corect din punct de vedere moral. „Nu este în regulă din punct de vedere moral. Este o situaţie similară Bazarului, unde unii au câte 5 chioşcuri, iar alţii unul singur sau nici unul. Nu este în ordine deţinerea a două-trei garaje, atât timp cât în oraş nu avem suprafeţe disponibile pentru construirea de altele noi”, a explicat primarul Ion Lungu, accentuând că 50% din posesori sunt nevoiţi să-şi parcheze de autoturismele în are liber şi că aceştia îşi doresc cu ardoare un garaj.