Brânza şi laptele nu pot fi vândute la piaţa decât de către rudele gradul întâi şi al doilea ale producătorului
· Scopul este eliminarea de pe traseu a intermediarilor şi evitarea scumpirii nejustificate a produselor
Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, îmbunătăţirile la legislaţia privind înregistrarea sanitar-veterinară a activităţilor de vânzare directă a produselor primare de origine animală. Directorul executiv, dr. Petrea Dulgheru spune că potrivit modificărilor aduse, materia primă poate fi prelucrată în centrul de prelucrare lapte integrat în exploataţie proprie, în această categorie intrând şi stânele. Noutatea este că producătorul nu mai trebuie să se înregistreze la Oficiul Registrului Comerţului ca persoană fizică autorizată sau persoană juridică, aceeaşi prevedere fiind valabilă şi în cazul „gospodinelor şi celor cu număr mic de animale”. Şeful DSVSA arată că, în cadrul exploataţiilor, şi în vederea desfacerii în pieţe agro-alimentare, trebuie respectate condiţii minime de igienă la procesarea laptelui. Vânzarea se poate face zilnic şi nu doar în „zilele tradiţionale de târg”, precum pe întreg cuprinsul ţării, „piaţa locală fiind piaţa naţională”. În schimb, persoanele juridice îşi pot introduce marfa şi în unităţile de vânzare cu amănuntul. „Bătrânele de la ţară vor putea vinde smântâna şi brânza de vaci direct în piaţă şi nu trebuie să mai fie persoane juridice”, subliniază Petrea Dulgheru. Domnia sa arată că sunt necesare a fi respectate condiţii legate de deţinerea fişei de sănătate a animalelor, certificatul de înregistrare de la DSVSA şi carnetul de sănătate al producătorului. De asemenea, proprietarii de stâne vor produce caşul în două-trei camere cu pereţi şi pardoseli lavabile. În ambele situaţii, produsele vor fi oferite la vânzare din recipiente curate, iar laptele crud din vase prevăzute cu robinet, în acest din urmă caz fiind interzisă folosirea pet-urilor. Obligatorie este afişarea unei etichete inscripţionată cu numele producătorului, localitatea de provenienţă, felul produsului şi data producerii acestuia, cumpărătorul având posibilitatea să guste din marfă. Un element inedit este acela că vânzarea poate fi făcută doar de către rudele de gradul întâi şi al doilea ale producătorului, respectiv de către părinţi, soţ, soţie şi fii. Scopul este eliminarea din piaţă a intermediarilor şi evitarea scumpirii nejustificate a poduselor.
În categoria produselor primare intră carnea de pasăre şi logomorfe; peşte din captură sau acvacultură(maxim 50 kg); laptele crud(în limita cotei de lapte; ouă(de la maxim 50 de găini); vânat în blană(până la 10 piese mari) şi miere de albine. Până acum, în judeţul Suceava sunt înregistraţi 654 de producători, precum şi 3924 de unităţi de vânzare cu amănuntul. Amenzile pentru comercializarea de produse agro-alimentare de origine animală în absenţa înregistrării al DSVSA ajung şi până la câteva zeci de mii de lei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu