25 februarie 2009


Recesiunea economică readuce pe piaţă carnea din sacrificări ilegale
· „Agenţii economici din judeţ apelează la fel de fel de artificii pentru a rezista pe piaţă”, spune şeful DSVSA, dr. Petrea Dulgheru

Sanitar-veterinarii suceveni atrage atenţia carmangeriilor, respectiv unităţilor cu vânzare directă şi cu amănuntul, care nu sunt obligate să aibă ştampilă rotundă, precum şi unităţilor nesupuse verificărilor europene, că orice produs trebuie preparat doar din carne provenită din abatoare autorizate. „Carnea de ovină, porcină, ovină, cabalină sau bubalină, care se introduce în procesul de fabricaţie, nu poate avea ca provenienţă decât unităţile cu autorizare sanitar-veterinară, respectiv abatoarele. Cei care procedează altfel, să fie pregătiţi pentru închiderea porţilor ”, a pus în vedere ieri, într-o conferinţă de presă, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, dr. Petrea Dulgheru, menţionând că operatorii în neregulă vor nevoiţi să renunţe la vechile metehne. Dr. Dulgheru face această intervenţie pe fondul recesiunii economice, perioadă în care, din cauza lipsei resurselor financiare, agenţii economici din judeţ apelează la „fel de fel de artificii, pentru a rezista pe piaţă”. Inspectorii DSVSA au surprins, zilele acestea, doi operatori economici care desfăceau, în hala din piaţa agro-alimentară din centrul Sucevei, carne de tineret bovin fără acte de provenienţă şi fără ca animalele să fie sacrificate în abatoare autorizate. Este vorba despre societăţile comerciale „Nicşan” Călineşti şi „Corocăescu” Corocăieşti, carnea provenind din sacrificări ilegale în gospodăriile administratorilor firmelor. Cei doi s-au ales, fiecare, cu câte de amendă de 5000 de lei, iar marfa le-a fost confiscată în vederea distrugerii. Activitatea unităţilor este suspendată pe durata a două luni, dr. Dulgheru precizând că, dacă deficienţele constate nu vor fi remediate, acestea vor fi trase pe dreapta. Pedepsit cu mutarea a fost şi medicul sanitar-veterinar din piaţa agro-alimentară, acesta urmând a ajunge în faţa comisiei de disciplină şi sancţionat administrativ. „Avertizez pe toţi colegii medici veterinare care au ca responsabilitate verificarea unităţilor de producţie, procesare, comercializare şi transport, să fie foarte vigilenţi, deoarece este o perioadă foarte grea”, a conchis dr. Petrea Dulgheru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu