19 februarie 2009


Semnături şi ştampile folosite fraudulos la cumpărarea cabinetelor medicale sucevene
· Două doctoriţe au vrut să-i manipuleze pe ceilalţi colegi şi au anexat, cu de la sine putere, o listă cu vreo 30 de medici la contestaţia privind preţul mare cu care Primăria înstrăinează spaţiile cu destinaţie medicală
Ieri, în şedinţa Consiliului Local, a fost aprobată vânzarea primelor 10 cabinete medicale. Acestea sunt cumpărate de către medicii şi asistenţii stomatologi din Policlinica „Areni”, precum şi de către cei de la Cabinetele asociate „George Enescu”. Preţurile de înstrăinare sunt cuprinse între 17.800 şi 28.000 de euro, primarul Ion Lungu apreciind că acestea sunt unele convenabile pentru o zona ultra-centrală a urbei şi având în vedere că includ spaţiile utile, cele auxiliare şi comune, precum şi terenul aferent, în cotă indiviză. „Spun cu toată fermitatea că Primăria intenţionează să vândă aceste cabinete medicale, întrucât nu are ca strategie prioritară reabilitarea spaţiilor în cauză”, iterează ocupantul fotoliului din Areni. Edilul şef precizează că, în urma unei discuţii cu medicii de la Policlinică, unii dintre aceştia au reclamat că li s-a folosit în mod fraudulos semnătura şi ştampila, într-o anexă la contestaţia prin care o parte dintre slujitorii lui Hypocratt se plângeau de suma mare percepută de executiv pentru un cabinet. În cauză ar fi două doctoriţe de la cabinetele de analize medicale, „care au vrut să-i manipuleze pe ceilalţi doctori şi au anexat o listă cu vreo 30 de medici”. „Era vorba despre un tabel prin care se dădea adeziunea de participare la negocieri, iar acea listă a fost anexată la contestaţia depusă de către o parte din medici”, explică Ion Lungu, adăugând că, acum, majoritatea cadrelor medicale sunt de acord cu preţurile rezultate din rapoartele evaluatorilor. Totuşi, primarul a ţinut să pună în vedere că, în situaţia în care se vor ivi şi medici care refuză preţul, Primăria va scoate cabinetele la licitaţie, în conformitate cu legea şi doar în scop medical.

· Dacă se trezeau mai devreme medicii o se putea alege cu cabinetele în care prestează pe un preţ de nimic
Dl. Lungu spune că în condiţiile în care medicii se mişcau mai repede, pe fondul vechilor reglementări legislative aceştia îşi putea cumpăra spaţiile în care lucrează la preţuri mult mai avantajoase. „Nu s-a întâmplat acest lucru pentru că au fost mai multe situaţii conflictuale între medici, referitoare la spaţiile comune, ulterior fiind anulată acea ordonanţă de urgenţă de Guvern care prevedea cu totul alte condiţii de vânzare a cabinetelor. De această dată nu vrem să mai repetăm greşelile din trecut, de aceea ori de câte ori medicii îşi dau acordul vom intra în Consiliul Local, să aprobăm vinderea cabinetelor”, declară şeful administraţiei locale. Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local, municipalitatea scoate la bătaie 217 de locaţii, preţul de vânzare al spaţiilor medicale şi al terenurilor aferente stabilindu-se prin negociere directă între cumpărător şi comisia special constituită, acesta neputând fi, însă, mai mic decât cel stabilit în raportul de evaluare întocmit de către un evaluator autorizat. Suma rezultată poate fi achitată integral la semnarea contractului de vânzare-cumpărare sau în rate eşalonate pe maxim 15 ani, cu un avans de 15%. Dobânda anuală percepută va fi cel puţin egală cu rata de referinţă stabilită periodic de Comisia Europeană pentru România şi publicată în Jurnalul oficial al UE. Banii încasaţi de pe urma înstrăinării cabinetelor vor fi orientaţi înspre mansardarea blocurilor ANL din Ansamblul „Privighetorii” din cartierul Burdujeni Primul act normativ ce reglementa vânzarea cabinetelor medicale a apărut în 2005, însă acesta a fost suspendat din cauza neînţelegerilor dintre potenţialii cumpărători şi administraţiile locale. Ordonaţa obliga Primăria să vândă metrul pătrat cu 40 de euro, pe piaţa liberă a locaţiilor medicale acesta ajungând, atunci, până la 1200 de euro, fiind, deci, de 30 de ori mai mare. Potrivit prevederilor legale, pot cumpăra spaţii cu destinaţie medicală medicii, stomatologii, biologii, biochimiştii, fizicienii, tehnicienii dentari, celelalte persoane cu drept de liberă practică care desfăşoară activităţi conexe actului medical, precum şi persoanele juridice care, deţinând legal locaţia, au ca unic obiect de activitate furnizarea de servicii medicale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu