Reţele de samsari de carne de cai bolnavi şi bătrâni
· Din cauza sărăciei, mulţi dintre suceveni preferă să consume carne ieftină de cabalină, o parte dintre aceştia cumpărând cai pe doar câteva milioane de lei vechi, după care îi sacrifică la domiciliu
Comerţul ilegal cu carne de cabalină tinde să ia amploare în judeţul Suceava. Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă ieri, într-o conferinţă de presă, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Petrea Dulgheru, care precizează că există semnale în acest sens. „Am o listă cu maşinile care fac distribuţie, dar până nu prindem comercianţii asupra faptului, nu putem face nimic”, spune dr. Dulgheru. Directorul executiv al DSVSA arată că samsarii sunt constituiţi în reţele, se aprovizionează cu animale din Suceava, din judeţele vecine, dar chiar şi din Galaţi, carnea tranşată fiind desfăcută direct la poarta omului, prin intermediari sau chiar către unităţile de procesare. La acestea din urmă, carnea de cabalină poate fi folosită, în amestec cu cea de bovină, la prepararea diverselor produse, precum pastă de mici, carne tocată, salam sau parizer. Pe de altă parte, din cauza sărăciei, mulţi dintre suceveni preferă să consume carne ieftină de cabalină, o parte dintre aceştia cumpărând cai pe doar câteva milioane de lei vechi, după care îi sacrifică la domiciliu. „Carnea de taurină tineret în viu a ajuns la 7 lei pe kg, în vitrină este expusă cu 20 de lei pe kg, pe când carnea de cal este mult mai ieftină. Grav este că sacrificaţi sunt cai bătrâni şi bolnavi, care pot fi periculoşi pentru sănătatea umană şi siguranţa alimentară”, a încheiat directorul DSVSA Suceava dr. Petrea Dulgheru.
· Din cauza sărăciei, mulţi dintre suceveni preferă să consume carne ieftină de cabalină, o parte dintre aceştia cumpărând cai pe doar câteva milioane de lei vechi, după care îi sacrifică la domiciliu
Comerţul ilegal cu carne de cabalină tinde să ia amploare în judeţul Suceava. Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă ieri, într-o conferinţă de presă, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Petrea Dulgheru, care precizează că există semnale în acest sens. „Am o listă cu maşinile care fac distribuţie, dar până nu prindem comercianţii asupra faptului, nu putem face nimic”, spune dr. Dulgheru. Directorul executiv al DSVSA arată că samsarii sunt constituiţi în reţele, se aprovizionează cu animale din Suceava, din judeţele vecine, dar chiar şi din Galaţi, carnea tranşată fiind desfăcută direct la poarta omului, prin intermediari sau chiar către unităţile de procesare. La acestea din urmă, carnea de cabalină poate fi folosită, în amestec cu cea de bovină, la prepararea diverselor produse, precum pastă de mici, carne tocată, salam sau parizer. Pe de altă parte, din cauza sărăciei, mulţi dintre suceveni preferă să consume carne ieftină de cabalină, o parte dintre aceştia cumpărând cai pe doar câteva milioane de lei vechi, după care îi sacrifică la domiciliu. „Carnea de taurină tineret în viu a ajuns la 7 lei pe kg, în vitrină este expusă cu 20 de lei pe kg, pe când carnea de cal este mult mai ieftină. Grav este că sacrificaţi sunt cai bătrâni şi bolnavi, care pot fi periculoşi pentru sănătatea umană şi siguranţa alimentară”, a încheiat directorul DSVSA Suceava dr. Petrea Dulgheru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu