27 februarie 2009


Bătrânele venite cu lactate la piaţă, puse să urmeze cursuri de igienă alimentară
·
Centrele de prelucrare a laptelui integrate în gospodărie se înregistrează doar în baza certificatului de producător şi pot vinde brânză, smântână şi caş numai în pieţele autorizate sanitar-veterinar
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava informează producătorii de produse de origine animală că, la propunerea instituţiei, procedura de înregistrare acestora din urmă s-a simplificat. „Aceasta în sensul că nu mai este necesară condiţionarea înregistrării de certificatul constatator eliberat de Oficiul Registrului Comerţului, înregistrarea la DSVSA făcându-se în baza certificatului de producător”, precizează directorul executiv al DSVSA, dr. Petrea Dulgheru. Dr. Dulgheru arată că, în vederea obţinerii documentului de înregistrare sanitar-veterinară, micii producători trebuie să depună la DSVSA o cerere tip şi să achite o taxă în valoare de 10 lei pentru produsele primare(lapte crud, ouă, miere, peşte etc) şi, respectiv, de 100 până la 300 de lei, pentru produsele procesate din lapte sau din carne. Petrea Dulgheru face aceste precizări după ce s-au primit semnale potrivit cărora unii funcţionari mai zeloşi de la ORC îndreptau bătrânele către întreprinzători care organizau cursuri de igienă alimentară de câteva zile contra a 300 de lei. Domnia sa precizează că tot la propunerea DSVSA, centrele de prelucrare a laptelui integrate în gospodărie se înregistrează doar în baza certificatului de producător şi pot vinde brânză, smântână şi caş numai în pieţele autorizate sanitar-veterinar. De cealaltă parte se află centrele independente, adică societăţile comerciale, asociaţiile familiale şi persoanele fizice autorizate, care se înregistrează conform certificatului eliberat de Oficiul Registrului Comerţului şi care comercializează produsele către alte unităţi de desfacere cu amănuntul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu