28 iulie 2025

 Pentru DSP recomandă

Măsuri de  evitare a îmbolnăvirilor în zonele inundate

  • La  băut se va folosi doar apă îmbuteliată ori fiartă şi răcită, pentru eliminarea bacteriilor şi viruşilor fiind eficientă şi dezinfectarea chimică
  • Hrana va fi bine gătită termic, cu apă clorinată, iar când refrigerarea nu este posibilă, alimentele inadecvat păstrate nu vor fi consumate

Direcţia de Sănătate Publică Suceava atrage atenţia asupra regulilor de utilizare a apei pe durata inundaţiilor. DSP face acest demers după ce în judeţ au fost înregistrate revărsări ale râurilor şi pâraielor, instituţia recomandând evitarea consumării de apă din surse nesigure. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, atunci când unele zonele sunt afectate, riscul contaminării surselor de apă potabilă este unul mare. În aceste împrejurări se va folosi doar apă îmbuteliată, iar pentru mai multă siguranţă, apa din reţea se va consuma numai fiartă şi răcită. Dacă fierberea nu este posibilă, pentru eliminarea bacteriilor şi a majorităţii viruşilor este eficientă şi dezinfectarea chimică a apei, folosindu-se preparate cu clor. „În zonele în care apa nu este considerată potabilă, consumaţi numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanţii autorităţilor publice. În vederea prevenirii contaminării acesteia, apa potabilă va fi depozitată corect. Pentru curăţenie, spălarea lenjeriei şi salubritate, apa nepotabilă poate fi utilizată, însă doar în combinaţie cu detergenţi” transmite DSP. Pentru siguranţă alimentară şi evitarea îmbolnăvirilor, Direcţia de Sănătate Publică recomandă spălarea deasă şi dezinfectarea mâinilor, dar şi prepararea laptelui şi hranei nou-născuţilor, sugarilor şi copiilor se va face numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic. Pentru prepararea hranei se va folosi apă clorinată, iar alimentelor alimentele neprocesate vor fi separate de cele gătite corespunzător din punct de vedere termic. În situaţia în care refrigerarea nu este posibilă, alimentele inadecvat păstrate nu vor fi consumate. Alimentele neperisabile vor păstrate în recipiente închise şi în spaţii uscate, iar ustensilele de bucătărie se vor spăla, ori de câte ori este necesar, cu apă clorinată.