Pentru DSP
recomandă
Măsuri de
evitare a îmbolnăvirilor în zonele
inundate
- La băut se va folosi doar apă îmbuteliată ori fiartă
şi răcită, pentru eliminarea bacteriilor şi viruşilor fiind eficientă şi
dezinfectarea chimică
- Hrana va fi bine gătită termic, cu apă clorinată, iar când refrigerarea nu
este posibilă, alimentele inadecvat păstrate nu vor fi consumate

Direcţia de Sănătate Publică Suceava atrage atenţia asupra regulilor de
utilizare a apei pe durata inundaţiilor. DSP face acest demers după ce în judeţ
au fost înregistrate revărsări ale râurilor şi pâraielor, instituţia
recomandând evitarea consumării de apă din surse nesigure. Potrivit Direcţiei
de Sănătate Publică, atunci când unele zonele sunt afectate, riscul
contaminării surselor de apă potabilă este unul mare. În aceste împrejurări se
va folosi doar apă îmbuteliată, iar pentru mai multă siguranţă, apa din reţea
se va consuma numai fiartă şi răcită. Dacă fierberea nu este posibilă, pentru
eliminarea bacteriilor şi a majorităţii viruşilor este eficientă şi dezinfectarea
chimică a apei, folosindu-se preparate cu clor. „În zonele în care apa nu este
considerată potabilă, consumaţi numai apă îmbuteliată sau apă potabilă
asigurată de către reprezentanţii autorităţilor publice. În vederea prevenirii
contaminării acesteia, apa potabilă va fi depozitată corect. Pentru curăţenie,
spălarea lenjeriei şi salubritate, apa nepotabilă poate fi utilizată, însă doar
în combinaţie cu detergenţi” transmite DSP. Pentru siguranţă alimentară şi
evitarea îmbolnăvirilor, Direcţia de Sănătate Publică recomandă spălarea deasă
şi dezinfectarea mâinilor, dar şi prepararea
laptelui şi hranei nou-născuţilor, sugarilor şi copiilor se va face numai cu
apă sigură din punct de vedere microbiologic. Pentru
prepararea hranei se va folosi apă clorinată, iar alimentelor alimentele
neprocesate vor fi separate de cele gătite corespunzător din punct de vedere
termic. În situaţia în care refrigerarea nu este posibilă, alimentele inadecvat
păstrate nu vor fi consumate. Alimentele neperisabile vor păstrate în
recipiente închise şi în spaţii uscate, iar ustensilele de bucătărie se vor
spăla, ori de câte ori este necesar, cu apă clorinată.