Preocupare majoră a Direcţiei Sanitare Veterinare
Prevenirea
riscurilor pentru sănătatea consumatorilor, în plin sezon estival
- Inspectorii sanitari veterinari suceveni au controlat 354
de unităţi din industria agroalimentară, amenzile date însumând 365.200 de lei
- Aceştia au depistat desfăşurarea de alte activităţi
decât cele aprobate sanitar veterinar şi comercializarea de produse cu termen
de garanţie expirat
.JPG)
În luna iunie 2025, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor Suceava au întreprins sute de controale la agenţii economici din
judeţ, acţiunile fiind parte a Programului de supraveghere şi control. Verificările
au vizat modul de respectare a condiţiilor de prelucrare, depozitare a
materiilor prime şi produselor finite, a cerinţelor de înregistrare, autorizare
şi funcţionare a unităţilor alimentare, dar aplicarea normelor de etichetare şi
control al dăunătorilor. De asemenea urmărite au fost îndeplinirea programelor
de autocontrol, precum şi întreţinerea şi igienizarea corectă a spaţiilor de
manipulare a produselor alimentare. „Controalele s-au concentrat pe prevenirea
riscurilor pentru sănătatea consumatorilor, inclusiv pe consilierea operatorilor
din industria alimentară” arată dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA Suceava.
În perioada amintită, inspectorii
sanitari veterinari au făcut 354 de controale în unităţi din industria
agroalimentară, neregulile constatate lăsându-se cu 25 de avertismente, cât şi
cu 23 de amenzi însumând 365.200 de lei. Controalelor au fost supuse 82 de unităţi de
alimentaţie publică (fast-food şi catering); 123 de magazine alimentare,
hypermarketuri şi supermarketuri; 14 laboratoare de cofetărie şi laboratoare de
patiserie; 8 de târguri şi oboare; 27 de abatoare; 44 de carmangerii şi
măcelării; 33 de unităţi de prelucrare a laptelui, dar şi 23 de brutării,
patiserii, producători de bere, sucuri, îngheţată şi paste. Cu ocazia
acţiunilor de control depistate au fost deficienţe ţinând de etichetarea
incorectă, întreţinerea deficitară a spaţiilor de depozitare şi de producţie, manipulare
necorespunzătoare a produselor, condiţii precare de igienă, lipsa documentelor
de sănătate a personalului, cât şi de inexistenţa probelor de „mâncare
colectivă”. Totodată, s-a constatat desfăşurarea de alte activităţi decât cele
aprobate sanitar veterinar şi comercializarea de produse cu termen de garanţie
expirat. „Sancţiunile au fost aplicate acolo unde au existat riscuri
semnificative din perspectiva siguranţei alimentelor, dar şi în situaţiile în
care deficienţele constatate nu au fost corectate în termenul acordat” a
declarat Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.