15 iulie 2025

 Preocupare majoră a Direcţiei Sanitare Veterinare 

Prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor, în plin sezon estival

  • Inspectorii sanitari veterinari suceveni au controlat 354 de unităţi din industria agroalimentară, amenzile date însumând 365.200 de lei
  • Aceştia au depistat desfăşurarea de alte activităţi decât cele aprobate sanitar veterinar şi comercializarea de produse cu termen de garanţie expirat

În luna iunie 2025, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au întreprins sute de controale la agenţii economici din judeţ, acţiunile fiind parte a Programului de supraveghere şi control. Verificările au vizat modul de respectare a condiţiilor de prelucrare, depozitare a materiilor prime şi produselor finite, a cerinţelor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor alimentare, dar aplicarea normelor de etichetare şi control al dăunătorilor. De asemenea urmărite au fost îndeplinirea programelor de autocontrol, precum şi întreţinerea şi igienizarea corectă a spaţiilor de manipulare a produselor alimentare. „Controalele s-au concentrat pe prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor, inclusiv pe consilierea operatorilor din industria alimentară” arată dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA Suceava. În perioada amintită,  inspectorii sanitari veterinari au făcut 354 de controale în unităţi din industria agroalimentară, neregulile constatate lăsându-se cu 25 de avertismente, cât şi cu 23 de amenzi însumând 365.200 de lei.  Controalelor au fost supuse 82 de unităţi de alimentaţie publică (fast-food şi catering); 123 de magazine alimentare, hypermarketuri şi supermarketuri; 14 laboratoare de cofetărie şi laboratoare de patiserie; 8 de târguri şi oboare; 27 de abatoare; 44 de carmangerii şi măcelării; 33 de unităţi de prelucrare a laptelui, dar şi 23 de brutării, patiserii, producători de bere, sucuri, îngheţată şi paste. Cu ocazia acţiunilor de control depistate au fost deficienţe ţinând de etichetarea incorectă, întreţinerea deficitară a spaţiilor de depozitare şi de producţie, manipulare necorespunzătoare a produselor, condiţii precare de igienă, lipsa documentelor de sănătate a personalului, cât şi de inexistenţa probelor de „mâncare colectivă”. Totodată, s-a constatat desfăşurarea de alte activităţi decât cele aprobate sanitar veterinar şi comercializarea de produse cu termen de garanţie expirat. „Sancţiunile au fost aplicate acolo unde au existat riscuri semnificative din perspectiva siguranţei alimentelor, dar şi în situaţiile în care deficienţele constatate nu au fost corectate în termenul acordat” a declarat Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.