04 iulie 2025

 

Inspectorii sanitari veterinari

Controale intensificate asupra calității fructelor și legumelor, cât și  a condițiilor de comercializare a acestora

  • „Scopul verificărilor este acela de a garanta consumatorului cã produsele existente pe piață sunt sigure” reliefeazã dr. Mihai Sorin Voloșeniuc, director executiv al DSVSA, subliniind cã vor fi controlați și producătorii ambulanți, inclusiv cei de pe marginea drumurile europene, naționale sau județene

În luna iunie, Direcþia Sanitarã Veterinarã ºi pentru Siguranþa Alimentelor Suceava, în colaborare cu Direcţia pentru Agricultură Judeţeană, a efectuat o prima etapã de controale oficiale intensificate pentru verificarea cerinþelor privind condiþiile de comercializare a fructelor ºi legumelor ºi a calitãþii acestora. Acþiunea mixtã a avut în vizor pe producãtorii primari ºi comercianþii din interiorul pieþelor agroalimentare, iar potrivit directorului executiv dr. Mihai Sorin Voloºeniuc, principalele neconformitãți identificate se referã la lipsa fiºelor de aptitudini a dovezii absolvirii cursurilor de igienã, precum ºi la neînregistrarea sanitarã veterinarã a mijloace auto, circumstanþe în care inspectorii DSVSA au dat 4 avertismente ºi impus termene stricte pentru remediere neregulilor. Campania de controlare a produselor de origine nonanimalã, cu precãdere a legumelor ºi fructelor, continuã în toate etapele lanþului alimentar, cu verificarea micilor producãtori ambulanþi, inclusiv a celor din apropierea drumurile europene, naþionale sau judeþene. Astfel, o a doua etapã de controale se va derula pe parcursul lunii iulie, aceasta având în vedere implicit informarea unitãþilor administrativ-teritoriale cu privire la necesitatea deþinerii de cãtre operatori a documentelor sanitare veterinare, în aºa fel încât „comercializarea legumelor ºi fructelor sã aibã loc în condiþii legale ºi sigure pentru sãnãtatea publicã”. „Scopul verificãrilor este acela de a garanta consumatorului cã produsele existente pe piaþî sunt sigure” reliefeazã directorul executiv la DSVSA. Campania vizeazã inventarierea producătorilor şi comercianţilor; informarea şi consilierea acestora, dar şi verificarea deţinerii documentului de înregistrare sanitară veterinară. Dr. Mihai Sorin Voloºeniuc reaminteºte cã producătorii primari trebuie să obţină atestatul de producător şi carnetul de comercializare; să respecte cerinţele generale de igienă; să deţină documentul de înregistrare sanitară veterinară a mijloacelor de transport şi să respectare trasabilitatea produselor. Totodată, obligatorii sunt  expunerea etichetei cu toate elementele de identificare (produs, ţara de origine, lot etc), respectarea controlului stării de sănătate şi instruirea corespunzătoare a personalului, precum şi asigurarea unei surse de apă. „În cazul în care, cu ocazia acestor controale oficiale se va constata faptul că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare, DSVSA va aplica măsuri conform prevederilor legale în vigoare” a  accentuat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcþiei Sanitare Veterinare ºi pentru Siguranþa Alimentelor Suceava.