Inspectorii sanitari veterinari
Controale intensificate asupra calității fructelor și
legumelor, cât și a condițiilor de
comercializare a acestora
- „Scopul verificărilor este acela de a garanta
consumatorului cã produsele existente pe piață sunt sigure” reliefeazã dr.
Mihai Sorin Voloșeniuc, director executiv al DSVSA, subliniind cã vor fi
controlați și producătorii ambulanți, inclusiv cei de pe marginea drumurile
europene, naționale sau județene
.JPG)
În luna iunie, Direcþia Sanitarã Veterinarã ºi pentru
Siguranþa Alimentelor Suceava, în colaborare cu Direcţia
pentru Agricultură Judeţeană, a efectuat o prima etapã de controale
oficiale intensificate pentru verificarea cerinþelor privind condiþiile de
comercializare a fructelor ºi legumelor ºi a calitãþii acestora. Acþiunea mixtã
a avut în vizor pe producãtorii primari ºi comercianþii din interiorul pieþelor
agroalimentare, iar potrivit directorului executiv dr. Mihai Sorin Voloºeniuc,
principalele neconformitãți identificate se referã la lipsa fiºelor de
aptitudini a dovezii absolvirii cursurilor de igienã, precum ºi la neînregistrarea
sanitarã veterinarã a mijloace auto, circumstanþe în care inspectorii DSVSA au
dat 4 avertismente ºi impus termene stricte pentru remediere neregulilor. Campania
de controlare a produselor de origine nonanimalã, cu precãdere a legumelor ºi
fructelor, continuã în toate etapele lanþului alimentar, cu verificarea micilor
producãtori ambulanþi, inclusiv a celor din apropierea drumurile europene, naþionale
sau judeþene. Astfel, o a doua etapã de controale se va derula pe parcursul
lunii iulie, aceasta având în vedere implicit informarea unitãþilor administrativ-teritoriale
cu privire la necesitatea deþinerii de cãtre operatori a documentelor sanitare
veterinare, în aºa fel încât „comercializarea legumelor ºi fructelor sã aibã
loc în condiþii legale ºi sigure pentru sãnãtatea publicã”. „Scopul verificãrilor
este acela de a garanta consumatorului cã produsele existente pe piaþî sunt
sigure” reliefeazã directorul executiv la DSVSA. Campania vizeazã inventarierea producătorilor şi comercianţilor;
informarea şi consilierea acestora, dar şi
verificarea deţinerii documentului de
înregistrare sanitară veterinară. Dr. Mihai Sorin Voloºeniuc reaminteºte
cã producătorii primari trebuie să obţină atestatul
de producător şi carnetul de comercializare; să respecte cerinţele generale de igienă; să deţină documentul de înregistrare sanitară veterinară a mijloacelor de
transport şi să respectare trasabilitatea
produselor. Totodată, obligatorii sunt expunerea etichetei cu toate elementele de
identificare (produs, ţara de origine, lot etc), respectarea controlului stării
de sănătate şi instruirea corespunzătoare a personalului, precum şi asigurarea
unei surse de apă. „În cazul în care, cu ocazia acestor controale oficiale se
va constata faptul că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare, DSVSA
va aplica măsuri conform prevederilor legale în vigoare” a accentuat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director
executiv al Direcþiei Sanitare Veterinare ºi pentru Siguranþa Alimentelor
Suceava.