31 august 2022

 Una dintre cele mai moderne la nivel naţional

 Piaţa Mică a fost deschisă   

> „Este, cu siguranţă, cea mai modernă piaţă din judeţ, cu dotări corespunzătoare pentru o funcţionare ergonomică” a declarat primarul Ion Lungu

Piaţa „George Enescu” din municipiul Suceava, cunoscută şi drept Piaţa Mică, a fost deschisă, ieri, cumpărătorilor. Obiectivul modernizat are şi o parcare subterană, valoarea lucrărilor se ridicându-se la 13,15 milioane de lei, adică aproximativ 2,6 milioane de lei de euro. Piaţa are o suprafaţă totală construită de 3.819,64 mp, terenul pe care s-a ridicat efectiv clădirea fiind de 2.361 mp. Primarul Ion Lungu a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că în încăperea principală, destinată comercianţilor de legume, fructe, rădăcinoase etc, 60 % din spaţiu este repartizat producătorilor autohtoni, iar restul societăţilor comerciale. Producătorii agricoli au la dispoziţie 169 de mese, alături de acestea fiind prevăzute spaţii pentru birouri, centrală termică şi grupuri sanitare. Imobilul Pieţei Mici este dotat cu două sisteme complementare de încălzire, respectiv pe cel de termoficare centralizată, dar şi cu o  centrală  proprie pe gaze naturale. „Ne vom racorda la sistemul centralizat de încălzire, care este mai ieftin astăzi” subliniază edilul-şef. Potrivit primarului, la parterul şi subsol clădirii există grupuri sanitare normale, dar şi pentru persoane cu dificultăţi de deplasare.

De asemenea, Piața Mică modernizată este prevăzută cu lift pentru marfă, care face legătura între parcarea subterană și zona pentru comercializare, cât şi cu elevator destinat persoanelor cu dificultăţi de deplasare. Parcarea de la subsol are 70 de locuri, dintre care 59 pentru de autoturisme (două destinate încărcării acumulatorilor maşinilor electrice), la care se adaugă şi 11 locuri fiind rezervate motocicletelor, scuterelor și bicicletelor. Totodată,  la subsol este amenajat adăpostul ALA (alarmare şi apărare antiaeriană), prevăzut cu sistem filtrare de admisie a aerului, precum şi cu acces din trei în direcţii diferite. Exteriorul clădirii este realizat in varianta „faţadă ventilată”, cu strat vizibil din panouri cu fibrociment vopsit. Rampele de acces și ieșire din parcare, împreună cu sistemul pluvial al teraselor sunt prevăzute cu degivrări electrice. Clădirea are, pe două laturi, trotuare din grătare metalice, cu rol în aerisirea parcării de la subsol. Nu în cele din urmă, amplasate sunt sisteme de climatizare a aerului, echipamente pentru răcire, perdele de aer în dreptul acceselor uzuale. „Este, cu siguranţă cea mai modernă piaţă modernă din judeţ şi printre cele mai moderne de la nivel naţional,  cu dotări corespunzătoare pentru o funcţionare ergonomică. Sperăm ca sucevenii, și mai ales cetățenii din cartierele <George Enescu> și Obcini să aprecieze această piaţă” a reliefat Ion Lungu, primarul Sucevei, menţionând că, în perioada imediat următoare, în zonă, construită va fi şi o hală modernă pentru lactate, procedurile de licitaţie fiind deja demarate.