17 august 2022

 

Ţigle fotovoltaice şi lucarne „ochi de bou” la reabilitarea termică a celor 7 blocuri din centrul Sucevei

> „Vom face în aşa fel încât să respectăm elementele specifice Bucovinei, astfel încât blocurile de zona centrală a oraşului să arate cât mai frumos” a declarat primarul Ion Lungu, menţionând că va fi păstrat specificul faţadei originale, folosindu-se acelaşi tip de tâmplărie şi aceeaşi culoare

Primăria municipiului Suceava întocmeşte documentaţia pentru  „reabilitarea moderată” a 7 blocuri de locuinţe din zona centrală a reşedinţei de judeţ, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu. Conform edilului-şef, proiectele vizează Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în prezent o sumă de 331.932 de lei plus TVA fiind prevăzută pentru elaborarea documentaţiei şi realizarea lucrărilor de intervenţii; elaborarea documentaţiei pentru obţinerea acordurilor şi avizelor, conform certificatului de urbanism; elaborarea proiectului tehnic, cât şi a detaliilor de execuţii. Lungu subliniază că tot aici intră şi studiul tehnic, incluzând soluţii pentru branşamente, dar şi asistenţa tehnică din partea prestatorului, pentru depunerea proiectului cu fonduri europene.

„Suntem în discuţii cu oameni de specialitate, pentru că vrem să facem un proiect unitar în zona centrală  a oraşului. Discutăm, cu specialiştii în urbanism din Primărie şi cu cei din Comisia tehnică din Consiliul Local, propuneri pentru a face o reabilitare unitară a clădirilor din zona Casei de Cultură, cu elemente specifice Bucovinei, cu păstrarea faţadei originale, cu reabilitarea anvelopei, folosindu-se acelaşi tip de tâmplărie şi aceeaşi culoare. Vor fi montate jardiniere, iar de caz la caz, se vor realiza lucarne ochi de bou, cum se cheamă acele ferestre semirotunde în manieră moldovenească”  a subliniat ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Totodată, studiată va fi posibilitatea amplasării unui sistem de ţigle fotovoltaice pentru zonele cu expunere de pe acoperiş, acestea fiind menite a înlocui panourile solare prevăzute anterior. Lucrări cu specific regional ar urma să fie prevăzute şi în cazul structurii metalice pentru preluarea şi dirijarea apelor pluviale,  „Vom face în aşa fel încât să respectăm elementele specifice Bucovinei, astfel încât blocurile de zona centrală a oraşului să arate cât mai frumos” a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.