În cadrul unei ample campanii de
verificări
Inspectorii sanitar veterinari suceveni au confiscat 100 kg de carne de porc
congelată ieşită din garanţie
> „Este total interzis să se
utilizeze în alimentaţie publică carne
expirată” atrage atenţia dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA,
subliniind că dacă sunt lucrurile sunt grave, „măsurile corective vor fi pe
măsură”
> De pe 1 iulie, s-au dat
amenzi de 130.000 de lei, cei mai mulţi sancţionaţi fiind din Suceviţa, Vatra
Dorenei, Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc, Arbore, dar şi din alte zone
frecventate de turişti
O unitate de alimentaţie publică
din judeţul Suceava s-a ales cu amendă de 50.000 de lei. Anunţul este făcut de
dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, care informează că, în ultima
perioadă, inspectorii sanitari veterinari au avut drept ţintă zonele
aglomerate, cu aflux important de turişti şi de consumatori, în acelaşi timp. În
urma unei asemenea acţiuni, măsura confiscării s-a dispus în cazul a 100 kg de
carne de porc congelată cu termen de garanţiei depăşit. Pe lângă amenda de
rigoare, întreaga cantitate a fost pusă sub sechestru, cu obligaţia distrugerii
acesteia într-o unitate autorizată. „Vreau să trag un semnal de alarmă. Ştiu că
este greu pentru toţi agenţii economici, dar aceştia ar trebui să se
aprovizioneze doar cu cât ştiu că pot vinde, în aşa fel încât produsele să nu
expire. Poate că un produs congelat expirat nu este atât de periculos pentru
sănătate, însă calităţile sale nutritive se depreciază. Este total interzis să se
utilizeze, să se dea în alimentaţie publică carne expirată” a explicat şeful DSVSA. De la
debutul campaniei de controale, respectiv de pe 1 iulie, inspectorii Direcţiei
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au dat amenzi care
se ridică la peste 130.000 de lei. Cele mai multe unităţi de alimentaţie
publică sancţionate sunt din Suceviţa, Vatra Dorenei, Gura Humorului, Cîmpulung
Moldovenesc, Arbore, dar şi din alte zone frecventate de turişti. „Ne
confruntăm cu această depozitare neconformă. Fie că nu sunt respectate condiţiile
depozitare la 2-4 grade Celsius, fie depozitul nu este igienizat corespunzător.
Bucătăriile nu sunt bine igienizate, persistă mirosuri neplăcute de mizerie, iar
dezinfecţia nu este făcută cum trebuie. De asemenea, în acelaşi frigider nu pot
fi depozitate mâncare gătită şi produse negătite, cum ar fi carnea crudă, peşte
sau ouă, spre exemplu. Dacă acestea din
urmă sunt cu eventuale probleme, le pot contamina şi pe celelalte. Campania are
rol preventiv, însă atunci când găsim lucruri grave, vom aplica măsuri
corective pe măsură” a explicat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv
al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava,
accentuând că vizate sunt unităţile de catering, restaurantele, pensiunile,
sălile de evenimente, taberele, căminele pentru vârstnici etc. Totodată, nu
sunt ignorate nici „tonetele în aer liber, la care riscurile sunt foarte mari”.