09 august 2022

 

În cadrul unei ample campanii de verificări

Inspectorii sanitar veterinari  suceveni au confiscat 100 kg de carne de porc congelată ieşită din garanţie

> „Este total interzis să se utilizeze în alimentaţie publică carne  expirată” atrage atenţia dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA, subliniind că dacă sunt lucrurile sunt grave, măsurile corective vor fi pe măsură”

> De pe 1 iulie, s-au dat amenzi de 130.000 de lei, cei mai mulţi sancţionaţi fiind din Suceviţa, Vatra Dorenei, Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc, Arbore, dar şi din alte zone frecventate de turişti

O unitate de alimentaţie publică din judeţul Suceava s-a ales cu amendă de 50.000 de lei. Anunţul este făcut de dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, care informează că, în ultima perioadă, inspectorii sanitari veterinari au avut drept ţintă zonele aglomerate, cu aflux important de turişti şi de consumatori, în acelaşi timp. În urma unei asemenea acţiuni, măsura confiscării s-a dispus în cazul a 100 kg de carne de porc congelată cu termen de garanţiei depăşit. Pe lângă amenda de rigoare, întreaga cantitate a fost pusă sub sechestru, cu obligaţia distrugerii acesteia într-o unitate autorizată. „Vreau să trag un semnal de alarmă. Ştiu că este greu pentru toţi agenţii economici, dar aceştia ar trebui să se aprovizioneze doar cu cât ştiu că pot vinde, în aşa fel încât produsele să nu expire. Poate că un produs congelat expirat nu este atât de periculos pentru sănătate, însă calităţile sale nutritive se depreciază. Este total interzis să se utilizeze, să se dea în alimentaţie publică carne  expirată” a explicat şeful DSVSA. De la debutul campaniei de controale, respectiv de pe 1 iulie, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au dat amenzi care se ridică la peste 130.000 de lei. Cele mai multe unităţi de alimentaţie publică sancţionate sunt din Suceviţa, Vatra Dorenei, Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc, Arbore, dar şi din alte zone frecventate de turişti. „Ne confruntăm cu această depozitare neconformă. Fie că nu sunt respectate condiţiile depozitare la 2-4 grade Celsius, fie depozitul nu este igienizat corespunzător. Bucătăriile nu sunt bine igienizate, persistă mirosuri neplăcute de mizerie, iar dezinfecţia nu este făcută cum trebuie. De asemenea, în acelaşi frigider nu pot fi depozitate mâncare gătită şi produse negătite, cum ar fi carnea crudă, peşte sau ouă, spre exemplu.  Dacă acestea din urmă sunt cu eventuale probleme, le pot contamina şi pe celelalte. Campania are rol preventiv, însă atunci când găsim lucruri grave, vom aplica măsuri corective pe măsură” a explicat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, accentuând că vizate sunt unităţile de catering, restaurantele, pensiunile, sălile de evenimente, taberele, căminele pentru vârstnici etc. Totodată, nu sunt ignorate nici „tonetele în aer liber, la care riscurile sunt foarte mari”.