09 august 2022

 Gradul de rudenie are o pondere mare în rândul asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav

> În evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei  municipiului Suceava se află 321 de asistenţi personali, 25 dintre aceştia urmând a fi instruiţi şi perfecţionaţi

> Persoanele cu handicap trebuie „să primească îngrijire specială, la nivelul la care starea acestora o cere, astfel încât să fie satisfăcut întregul lanţ de nevoi fizice, personale, speciale şi spirituale”

Asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav din municipiul Suceava vor urma cursuri specializate, informează Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei. Este vorba despre un proiect al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, intitulat „Dezvoltarea sistemului de asistenţă socială pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale”, în acest sens la Agenţia Judeţeană de Prestaţii şi Inspecţie Socială Suceava fiind transmisă o listă cu 25 de asistenţi personali care, în acest an, vor participa la 40 de ore de instruire şi perfecţionare. Potrivit sursei citate, la sfârşitul primului semestru al anului 2022, în evidenţele DAS Suceava erau 321 de asistenţi personali, dintre care 220 pentru adulţi. „De remarcat este gradul de rudenie, care reprezintă o pondere mare în rândul asistenţilor personali, ceea ce subliniază caracterul familial al serviciilor prestate de această categorie profesională” se specifică în informarea Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei municipiului Suceava. Asistentul personal al persoanei cu handicap este persoana care supraveghează, acordă asistenţă şi îngrijire copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza planului individual de recuperare sau a celui de servicii. Asistentul personal încheie contract individual de muncă cu primarul localităţii în care bolnavul cu handicap grav domiciliază. În funcţia de asistent personal poate fi angajată cu contract de muncă individual persoana care are 18 ani împliniţi; nu a fost condamnată pentru săvârşirea unor infracţiuni care ar face-o incompatibilă cu exercitarea ocupaţiei de asistent personal; are capacitatea de exerciţiu; are o stare corespunzătoare, atestată de medicul de familie sau pe baza unui examen medical de specialitate; a absolvit cel puţin cursurile învăţământului general obligatoriu, cu excepţia rudelor şi afinilor până la gradul al IV-lea ale persoanei cu handicap grav, soţului sau soţiei, după caz. Asistenţilor personali le revin atribuţii şi obligaţii în vederea ameliorării situaţiei persoanelor cu handicap grav, „astfel încât acestea să primească îngrijire specială la nivelul pe care starea lor o cere, pentru a satisface întregul lanţ de nevoi fizice, personale, speciale şi spirituale”. Persoanele cu handicap sunt acele persoane cărora mediul social neadaptat deficienţelor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii, necesitând măsuri de protecţie, în sprijinul integrării şi incluziunii sociale a acestora. Gradele de handicap sunt clasificate în uşor, mediu, accentuat şi grav, iar tipurile de handicap sunt cele fizic, vizual, auditiv, somatic, mintal, psihic, mintal, HIV/SIDA, asociat şi boli rare.