04 august 2022

 

Pe fondul conflictului dintre Ucraina şi Rusia

Înmulţire fulminantă a câinilor fără stăpân din judeţul Suceava

> În condiţiile care o femelă poate da naştere, anual, la cel puţin 4 pui, în judeţ a fost  declanşată o amplă campanie de sterilizare gratuită

> Până acum, sterilizate au fost 1.000 de animale, adoptarea acestora scăzând drastic „de când (...) toţi câinii din Ucraina au umplut Vestul”

O amplă campanie de sterilizare a câinilor şi pisicilor se desfăşoară în judeţul Suceava, anunţă dr. Mihai Sorin Volşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precizând că acţiunea este organizată de Asociaţia pentru Protecţia Animalelor „Casa lui Patrocle”, cu sprijinul financiar al omului de afaceri Ştefan Mandachi, prin Fundaţia Umanitară  „Jeni Mandachi”. Doar din judeţul Suceava, implicate sunt 14 cabinete veterinare, din Câmpulung Moldovenesc-2, iar din Gura Humorului, Rădăuţi şi Marginea, precum şi alte multe localităţi, câte unul. „Este o acţiune benefică şi binevenită, fiind susţinută financiar, în  totalitate, de Ştefan Mandachi. Această campanie se desfăşoară în aproape toate localităţile importante ale judeţului, iar până la ora actuală sunt sterilizate, în total, circa 1.000 de animale.   Dacă ponderea este de jumătate masculi şi jumătate femele, şi ţinând cont că o femelă naşte, în medie, o dată pe an câte 4 pui, să ne închipuim ce ar putea însemna un spor anual de 2.000 de câini” pune în vedere şeful DSVSA Suceava. Dr. Voloşeniuc arată că o bună bucată de vreme în judeţul Suceava se înregistrase un progres vizibil în gestionarea animalelor vagabonde, însă, după izbucnirea conflictului armat dintre Ucraina şi Rusia, „asistăm la un fenomen foarte drastic de scădere a adopţiilor internaţionale”. „De când a început războiului, toţi câinii din Ucraina au umplut Vestul, iar ca urmare, la ora actuală, se constată o creştere fulminantă a  numărului câinilor fără stăpân. De aceea insistăm la oamenii de afaceri care au posibilităţi, cât şi la primăriile din judeţ, să organizeze campanii de acest fel, oamenii noştri din teritoriu punând la dispoziţie cabinetele veterinare şi acordând tot sprijinul necesar” a declarat dr. Mihai Sorin Volşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.