31 august 2022

 Guvernul a alocat municipiul Suceava 3,58 de milioane de lei pentru plata ratei şi dobânzilor la creditul  „Utilităţi şi mediu”

> Anterior, autorităţile administraţiei publice locale sucevene au umblat la  Fondul de rezervă şi au achitat „anticipat ” obligaţia în cauză


Pentru achitarea obligaţiilor acare decurg din creditul aferent  Proiectului Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, municipiul reşedinţă de beneficiază de o alocare financiară de  3,58 de milioane de lei, informează edilul-şef Ion Lungu.  „Trebuie să mulţumesc domnului preşedinte Gheorghe Flutur, pentru că a insistat şi a prins municipiul Suceava, şi în acest an, pe lista localităţilor care primesc bani de la Guvern pentru <Utilităţi şi mediu>. Până acum, de regulă, se dădeau bani localităţilor mici, iar noi plăteam din fondurile proprii” a spus Lungu. 
Pe 12 august 2022, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava anunţa că, în urma rectificării de la jumătatea anului a bugetului de stat, cele 61 de primării asociate în  Proiectul Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” vor avea parte de o alocare totală de 28,5 milioane de lei. 
Decizia vine după ce, anterior, municipiul Suceava a fost nevoit să recurgă la o măsură radicală pentru a-şi onora obligaţia anuală care derivă din creditul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. La începutul anului 2022, Guvernul se angajase la acoperirea plăţilor scadente către banca creditoare, însă suma cu pricina nu a mai venise de la bugetul de stat. Ca urmare a neasigurării acesteia, autorităţile administraţiei publice sucevene au fost obligate să apeleze la Fondul de rezervă, achitând  „anticipat ” obligaţia în cauză. Reamintim că, în 2002, printr-o hotărâre de guvern, Consiliul Judeţean Suceava şi 61 de primării din judeţ au contractat un credit extern de 86,3 milioane de euro garantat de Ministerul de Finanţe, fondurile fiind destinate reabilitării sistemului de termoficare şi realizării conductelor de gaze naturale de înaltă presiune. La acea dată, şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu, preciza că finanţarea din creditul aferent Programului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” se „întoarce împotriva municipalităţii”, accentuând pe importantul „disconfort financiar cauzat de dobânda mare de plătit de la bugetul local”. În cadrul Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, municipiul Suceava a beneficiat de 10,3 milioane de euro, bani orientaţi înspre reabilitarea magistralelor de transport energie termică şi pentru modernizarea punctelor termice.