30 ianuarie 2021


 Față de un an după

Primăria Suceava a strâns cu 10 la sută mai puțin bani în vistieria municipală

> Dacă de la agenții economici încasează taxe și impozite sunt cu aproape 40% mai mici, populația a făcut plăți relativ egală cu cele de acum un an

> Bugetul Sucevei pentru noul an va fi cu 15% sub cel din 2020, apreciat fiind drept unul de „maximă austeritate la cheltuieli de funcționare”

Continuă tendința de scădere a încasărilor din taxe și impozite locale, manifestată încă de la debutul anului 2021, remarcă Ion Lungu primarul municipiului Suceava, „Din păcate, ceea ce a spus că începutul anului se confirmă” a declarat șeful executivului local sucevean, relevând că, în primele 25 de zile ale noului an fiscal-bugetar, intrări în pușculița municipală sunt nivelul de 90,07% din cel înregistrat în aceeași perioadă din anul 2020. La cazieri Primăriei s-au înghesuit mai ales locuitorii reședinței de județ, care se -au onorat obligațiile în proporție asemănătoare, plățile fiind, totuși, la 98,19% din cele ale anului precedent. În schimb, agenții ieftine au achitat cu 39,05% mai puțin din taxele și impozitele care le sunt puse în sarcină, potrivit reglementărilor legale. „Avem, primele 25 de zile ale anului 2021, încasări cu 10% mai mici față de anul 2020. Tocmai de aceea, pentru acest an vom avea un buget de maximă austeritate la cheltuieli de funcționare ”, reliefează Ion Lungu, primarul Sucevei. De precizat acesta este că, de regulă, în primul trimestru intrare din surse locale în vistieria municipală sunt mai mult decât restul anului.  Acest lucru contribuabil vor să profite de bonificațiile de 10% acordate persoane fizice și persoane juridice care le-au anticipat, în integralitate, până pe 31 martie, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren și taxele pe autoturism. De precizat este că în aceste zile se lucrează intens la fundamentarea proiectului bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021, potrivit șefului executiv acesta putând a fi dat gata într-o săptămână. Atât pe partea de venituri, cât și pe cea de cheltuieli, bugetul Sucevei este apreciat a fi la 85% din cel din anul 2020. „Va fi un buget la dezvoltare în ceea ce privește cheltuielile de investigații, care vor merge până la 50% din buget, Aici luăm în considerare atât pe cele cu fonduri europene, cât și pe cele din fondurile proprii ale municipalității ” subliniază Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.