19 ianuarie 2021

 Centrele de vaccinare din Suceava sunt gata: mai trebuie ca „Direcția de Sănătate Publică să aducă personal personal medical"


>
Consilierul Cușnir (PSD) îi reproșează viceprimarului Harșovschi că anunț acest lucru încă de pe 11 ianuarie, însă nici ieri reședința de județ nu era pregătită pentru administrarea vaccinului COVID-19

> „Suntem conformi și avem triaj, sală de așteptare, punct de vaccinare cu câte 4 cabine, sală postvaccinare și, bineînțeles, separatoare între fluxul de intrare și cel de ieșire” a precizat adjunctul șefului executiv sucevean

Ieri, în ședința de îndată a Consiliului Local al municipiului Suceava, alesul municipal Dan Ioan Cușnir a solicitat viceprimarului Lucian Harșovschi să prezinte ce a făcut din 11 ianuarie, până în prezent, pentru pregătirea reședinței de județ în dreptul desfășurării etapelor a două a campaniilor de vaccinare. Ședința a fost convocată cu scopul aprobării schimbării destinației spațiale școlare în care sunt deja înființate centre de vaccinare, act în buze căruia Direcția de Sănătate Publică nu ar putea emite avizul sanitar de funcționare.Consilierul PSD a reproșat viceprimarului care are că toate modificările s-au făcut, iar sălile au fost mobilizate ”înainte de fi obținute voturile deliberative privind schimbarea destinației spațiale cu pricina.„Nu înțeleg declarația dvs. din date de 11 ianuarie - pe care o consider electorală dacă nu aduce alte argumente -, prin care spuneați că centrele de vaccinare și municipiul Suceava sunt pregătite” a reliefat Dan Ioan Cușnir, accentuând că ieri, pe 18 ianuarie, reședința de județ nu era gata pentru cea de-a doua etapă a administrării vaccinului COVID-19. Interpelat, viceprimarul Harșovschi a precizat că Primăria are atribuții de pregătire „din punct de vedere administrativ”. Pe deasupra, arată adjunctul șefului executivului municipal, fiind o situație de forță majoră, hotărârea sa dat ulterior, dar în urma unei vizite a reprezentanților DSP, deoarece „acestea sunt singur puncte în care se puteau înfini centrul de vaccinare”. Simultan, 63.000 de lei.


> Pentru Suceava,
Comitetului Județean pentru Situații de Urgență   a confirmat constituirea a 5 centre de vaccinare

 „Noi a trebuit să punem la dispoziție și să dotăm aceste săli de sport, astfel și putem schimba destinația în centru de vaccinare. Sa achiziționat o parte din mobilier, a fost o licitație făcută, iar colegii noștri de la situații de urgență, cu cei de la Direcția de Sănătate Publică au fost la toate aceste centre școlare și, alături de conducerea școlilor, au convenit asupra destinațiilor provizorii. În urma vizitei de la DSP, sunt conforme și avem triaj, sală de așteptare, punct de vaccinare cu câte 4 cabine, sală postvaccinare și, bineînțeles, separatoare între fluxul de intrare și cel de ieșire ”a spus Harșovschi. Potrivit viceprimarului, decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență  prin care sa confirmat constituirea celor 5 centre de vaccinare COVID-19 a fost dată pe 16 ianuarie, în cauză fiind cele de la Sala de sport a Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din Obcini, Sala de sport a Școlii Gimnaziale „Miron Costin” din Burdujeni, Sala de sport a Școlii Gimnaziale „Grigore Alexandru Ghica” din Ițcani, Sala de sport a Colegiului Național „Ștefan cel Mare”, cât și centrul din incinta Iulius Mall. „După ce dăm hotărârea de Consiliul Local, de acum urmează ca DSP să aducă personal medical și ceea ce trebuie să fie acționat medical” a precizat Lucian Harșovschi, viceprimar al Sucevei.