28 ianuarie 2021

 În 2020,

Peste 270 de cazuri noi de copii din județul Suceava încadrați într-un grad cu handicap 

Comisia pentru protecția de drepturi copilului Suceava a analizat, pe durata anului 2020, 2.741 de cazuri încadrate într-un grad de handicap, pentru aceasta fiind nevoie de 23 de ședințe ordinare și 11 ședințe extraordinare.
Potrivit unei informații a structurilor care funcționează pe lângă Consiliul Județean, pe durata anului trecut au fost eliberate 1.787 de certificate de încadrare a copiilor în diferite grade de handicap, iar 274 dintre acestea sunt acestea noi. Din total amintit, pe durata anului trecut 820 de copii au fost încadrați în grad de handicap grav, 611 în grad de handicap accentuat, 336 în grad de handicap mediu, iar 20 în grad de handicap ușor. Conform informării menționate, Comisia pentru protecția drepturilor copilului a adoptat, printre altele, 7 hotărâri de admitere în sistemul de protecție, 257 de hotărâri de menținere în sistemul de protecție și 35 de înlocuiri a măsurilor anterioare cu câte o altă măsură. În acest din urmă caz ​​s-ai făcut înlocuiri ale plasamentelor la asistenți maternali profesioniști cu plasament în sistem rezidențial, precum și invers, dar și despre înlocuiri de plasament la asistenții maternali profesioniști cu altele pentru familii extinse sau către familii fără vreun grad de rudenie cu copiii respectivi. De asemenea, dispuse au fost și 157 de măsuri de încetare a măsurilor speciale de protejare. În cadrul ședințelor Comisiei a fost luat în discuții și cazul unui minor care a săvârșit fapte penale, dar care nu a răspuns în fața instanței, pentru acesta fiind dispus „măsura instituțiilor supravegherii specializate în familie naturală”.
  stabilirea măsurilor de protejarea specială a copiilor; menținerea măsurilor pentru tinerii care au dobândit capacitate deplină de exercițiu și au beneficiat de o măsură de protejare specială; eliberarea sau, după caz, reînnoirea, suspendarea sau retragerea atestatului de asistent maternal; revocarea sau, după caz, înlocuirea măsurilor de protejare socială stabilită; stabilirea încadrării copiilor cu dizabilități în grad de handicap și eliberarea certificatului de încadrare aferent.   Comisia pentru protecția drepturilor copilului are 7 membri și este condusă de secretarul județului, Petru Tănasă.