12 ianuarie 2021

 Județul Suceava a pierdut aproape 5.000 de hectare cultivate în sistem ecologic

  • Între 2014 și 2018, suprafața cuprinsă în agricultura organică județeană a scăzut de la 14.960 de hectare la 10.285 de hectare    

După un interes inițial crescut din partea fermierilor, ulterior avântul pentru agricultura ecologică din județul Suceava sa mai temperat.  Aceasta dacă luăm în considerare datele din Raportul privind starea mediului al Agenției pentru Protecția Mediului, conform cărora, în 2014, în județ erau cultivate în sistem ecologic 14.960 de hectare de terenuri, în 2015 această suprafață diminuându-se la 14.860 de hectare, pentru ca în 2016 să coboare la un minimum de 7.502 hectare. În anul următor sa înregistrat o creștere până la 7.815 hectare, iar în 2018 suprafața cultivată în agricultură ecologică suceveană a atins nivel de 10.285 de hectare. Astfel, după o evoluție sinuoasă, între 2014 și 2018, respectiv în jumătate deceniu, agricultură județeană a pierdut 4.675 de hectare de terenuri cultivate în regim ecologic.Potrivit sursei citate, agricultura ecologică poate fi definită ca fiind un sistem de producție care pune accent pe protecția mediului și a animalelor, prin reducerea sau eliminarea utilizării organismului modificat genetic și a produselor chimice sintetice de tipul fertilizatorilor, pesticidelor și regulatorilor de creștere. În Uniunea Europeană agricultură „organică” este diferențiată de alte abordări ale producției agricole, prin aplicarea de standarde reglementate, a procedurilor de certificare, cât și a unei scheme caracteristice de etichetă, conducând la apariția unei piețe specifice. Conform Raportului Agenției pentru Protecția Mediului, în intervalul 2014-2018, suprafața agricolă totală a județului Suceava crescut de la 347.632 de hectare la 354.820 de hectare, respectiv cu 7.188 de hectare.