25 ianuarie 2021

 

Pentru a face faţă celei de-a doua campanii

Spitalul Judeţean are nevoie urgentă 10 medici şi 25 de asistenţi medicali la Centrul de vaccinare COVID-19

  • Acesta este singurul centru funcţional din judeţ, necesarul fiind acoperit doar pe jumătate, cu 4 medici stomatologi de la UPU, în timp ce diferenţa este asigurată de către medicii voluntari
  • Într-o cererea adresată Consiliului Judeţean Suceava se semnalează că, pe fondul numărului mare de vaccinări, soluţia o reprezintă „încheierea de contracte de prestări servicii cu medici dispuşi să desfăşoare această activitate”

Consilierii judeţeni suceveni vor delibera asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea înfiinţării, în afara organigramei Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, a 35 de posturi de natură contractuală în cadrul Centrului de vaccinare împotriva COVID-19. Este vorba despre centrul care funcţionează în incinta unităţii spitaliceşti din reşedinţa de judeţ, suplimentarea urmând se face cu 10 posturi pentru medici rezidenţi, specialişti, primari, la care se adaugă 25 de posturi de asistenţi medicali. Propunerea legislativă este urmare a unei cereri semnate de dr. Alexandru Calancea, manager interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă, înfiinţarea posturilor temporare fiind justificată printr-un „context excepţional care vizează interesul public general şi care constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată”, conform OUG nr.3 din 15 ianuarie 2021 privind recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19. „În cadrul unităţii sanitare Spitalul Judeţean de Urgenţă <Sfântul Ioan cel Nou> din Suceava este organizat centrul de vaccinare pentru etapă I a vaccinării, la data prezentă acesta fiind singurul centru de vaccinare funcţional de la nivelul judeţului Suceava” se reliefează în cererea managerului general interimar dr. Alexandru Calancea. De subliniat este faptul că, până pe 15 ianuarie 2021, în absenţa unor reglementări privind posibilitatea de angajare, Centrul de vaccinare s-a bucurat de voluntariatul medicilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă care au susţinut programul până la ora 16.00. „Centrul de vaccinare are prevăzut un program de 7/7 zile şi 12/24 ore. În aceste condiţii Spitalul poate dispune doar de delegarea atribuţiilor medicilor care au program în ture de 12 ore, adică a medicilor stomatologi din cadrul UPU, restul medicilor având program în cursul dimineţii. În această structură există doar 4 medici stomatologi, care pot acoperi necesarul de mai sus doar pe jumătate. Restul trebuie acoperit prin medici voluntari sau prin încheierea de contracte de prestări servicii”  se subliniază în fundamentarea semnată de directorul medical interimar dr. Marius Grămadă şi de directorul de îngrijiri medicale Oana Lorena Stanciu.    În cererea adresată Consiliului Judeţean Suceava se semnalează că, după demararea celei de a doua campanii, începând cu 15 ianuarie, pe fondul numărului mare de vaccinări, întregul interval orar nu mai poate fi acoperit cu doar 2 medici, necesară fiind „încheierea de contracte de prestări servicii cu medici dispuşi să desfăşoare această activitate”. Astfel, „necesarul de contractat ar fi de 84 de ore pe săptămână, 7 zile din 7, 12 ore din 24, până pe 7 februarie, când se termină vaccinarea persoanelor din etapă I”. De asemenea, pentru asigurarea continuităţii funcţionării optime a Centrului de vaccinare, „necesarul minim este de 22 de asistenţi medicali, fiecare dintre aceştia putând avea şi atribuţii de registratori medicali”.