05 ianuarie 2021

 Sucevenii sunt chemaţi să contribuie la finanţarea deficitului bugetar şi la refinanţarea datoriei publice

  • Şi în ianuarie 2021, aceştia pot achiziţiona titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor, veniturile şi câştigurile realizate nefiind impozabile

În cadrul Programului „Tezaur”, începând de pe 4 ianuarie 2021, Ministerul Finanţelor Publice emite trei noi emisiuni de titluri de stat cu maturităţi de 1, 3 şi 5 ani şi dobânzi de 3,25%, 3,5% şi 3,75%. Anunţul este făcut de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava (AJFP), Oana Violeta Apetrea,  purtătorul de cuvânt al instituţiei, precizând că, în intervalul  4-27 ianuarie, titlurile de stat pot fi cumpărate de la unităţile Trezoreriei, precum şi prin Compania Națională Poşta Română, între 4 şi 25  ianuarie, în mediul rural, şi între 4-26 ianuarie, în mediul urban.
Titlurile de stat sunt în forma dematerializată, au valoarea nominală de 1 leu, iar dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Titlurile de stat emise în cadrul Programului „Tezaur” sunt transferabile, pot fi răscumpărate în avans, iar un investitor are dreptul la una sau mai multe subscrieri în cadrul aceleiaşi emisiuni. Pot achiziţiona titluri de stat persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani, eliminată fiind plafonarea sumelor care pot fi investite de către  persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Doar în perioada de subscriere, există, de asemenea, posibilitatea ca investitorii să-şi anuleze subscrierile deja efectuate, în acest sens urmând a fi depusă o cerere.Totodată, de precizat este că, în cazul decesului celui care a făcut subscrierea, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care vor prezenta documentele legale care le atestă această din urmă calitate. „Alternativa de economisire oferită de Ministerul Finanţelor Publice se bucură de un interes crescut în rândul românilor, veniturile şi câştigurile aferente nefiind impozabile. Fondurile obţinute ca urmare a emisiunii de titluri de stat vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice” a precizat Oana Violeta Apetrea,  purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava.