14 ianuarie 2021

 Ion Lungu, primarul Sucevei observă:  

Bâlbâieli la definirea consumatorului vulnerabil și acordarea subvenției  pentru încălzirea locuinței

  • Dacă nu sunt reglementate reglementează, criterii privind vârsta și starea de sănătate a beneficiarilor ar putea fi discriminatori
  • În condiții în care nu se va lua în calcul venitul mediu net al familiei, „noțiune de consumator vulnerabil va fi bulversată”


Începând din toamna acestui an, prin introducerea noțiunilor de consumator vulnerabil de energie, se va schimba modalitatea de acordare a sprijinului financiar pentru încălzirea locuinței, informează Ion Lungu, primarul Sucevei.
Problematica a fost abordată cu prilejul întâlnirilor membrilor Asociației Municipiilor din România (AMR) cu reprezentanții Ministerului Muncii, în urma discuțiilor purtate cu ministrul Raluca Turcan, avansând-se că proiectul de act normativ în domeniu va fi consacrat printr-o lege, până pe 1 iulie 2021. Lungu spune că primarii au ridicat și unele obiecții, dintre acestea vizită venitul care va luat în calcul la acordarea ajutorului financiar pentru consumatorii vulnerabili. „În primul rând sa ridicat obiecții la criteriile de încadrare în categoria de consumator vulnerabil,insistându-se ca principal criteriu să aibă ca bază venitul mediu net realizat în familie. Așa mi se pare cel mai corect ”reliefează primarul Lungu. Edilul-șef sucevean spune că, printre criterii, în proiectul legislativ sunt prinși și cele referitoare la vârsta și starea de sănătate a beneficiarilor, criterii care, dacă nu sunt reglementate reglementate, ar putea fi discriminatorii. „În proiect mai sunt prezentate și alte criterii, gen vârstă și stare de sănătate. Sigur, și acestea au importanță lor, însă, în aceste cazuri mai pot fi acordate și altfel de ajutoare. Printre persoane în vârstă sunt și cele cu pensii foarte mari, dar și altele care nu au venituri. De aceea, CRED CĂ venitul net al familiei ar fi criteriul cel mai important ȘI mai sănătos „,un explicat seful municipalității sucevene , accentuând AR version version Conditii Nu se VA îngrijirea cuțitelor cont de aspectul semnalate „de Consumator ACEASTA noțiune VA fi bulversată vulnerabil“. Ion Lungu a mai ținut să precizeze, că în urma demersurilor reprezentanților Asociației Municipiilor din România, sa reușit ca - prin „bunăvoință ministrului de Finanțe” -, ca Guvernul să suporte 90% din nevoie pentru achitarea indemnizațiilor persoanelor cu handicap și salariilor asistenților lor bugetelor locale revenindu-le achitarea a numai 10% din nivelul respectivelor drepturi.