28 ianuarie 2021

 

O mie două sute de hectare de terenuri agricole din extravilan au fost vândute, anul trecut, în județul Suceava

  • Din circuitul agricol au fost scoase definitiv, cu schimbarea categoriei de folosință, 2.077,24 de metri pătrați de teren, o suprafață totală de 4.724 de metri pătrați fiind scoase temporar din circuit

Doar 1.210,84 de hectare de terenuri din județul Suceava au fost tranzacționate în anul 2020, în Registrul judetean de evidență a ofertelor de vânzare a terenurilor situate în extravilan figurând 2.291 de dosare.

Potrivi unei informări a Direcției Județene pentru Agricultură Suceava, în 621 de cazuri s-au acordat vizele finale, oferte de vânzare și acceptări care sunt postate pe pagina web a instituției sucevene. DAJ Suceava deține baze de date privind circulația terenurilor cât și cu avizele finale de vânzare, acestea fiind transmise lunar, respectiv, bilunar, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Măsurile de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan agricole situate în extravilan sunt prezentate în   Titlul I din  Legea nr. 17 din 7 martie 2014, actul normativ consacrând dreptul de preempțiune la coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini și al statului român, prin Agenția Domeniilor Statului. Prevederile legii vin atât în ​​sprijinul vânzătorului, cât și al cumpărătorului legal, combătându-se acele tranzacții prin care se oferă de la cumpărător prețuri derizorii, nu se respectă dreptul de preemțiune sau se realizează contracte de cumpărare a unor terenuri extravilane situate în zona de interes privind siguranță națională sau în care se află situri arheologice. Legea prevede că dosarele se depun la primării, iar acestea din urmă vor conține cererea de afișare; oferta de vânzare; acte de proprietate; extrasul de carte funciară și planul de situații. Primăriile trimit documentații către Direcția Județeană pentru Agricultură Suceava, unde sunt înregistrate în Registrul judetean de evidență la terenuri, se afișează pe pagina web a instituțiilor și se eliberează avizul final al preemtor care comunică acceptarea ofertei de vânzare. De menționat este și asta că circuitul agricol au fost scoase definitiv circuitul agricol, cu schimbarea categoriei de folosință, 2.077,24 de metri pătrați de terenuri, o suprafață totală   de 4.724 de metri pătrați fiind scoase temporar din circuit. De cealaltă parte, redate circuitului agricol au fost 14.681 de hectare de terenuri.