28 septembrie 2019


După lucrări de consolidare

Gheorghe Flutur a redat traficului podul dintre Vereşti şi Udeşti, pe râul Suceava

  • „Mă bucur că s-au ţinut de cuvânt constructorii, deoarece sunt destul de greu de găsit firme care să-şi asume această responsabilitate” a subliniat Flutur
  •  Pentru a nu întrerupe complet circulaţia între localităţile de pe cele două maluri, în albia râului Suceava a fost amenajat un pod provizoriu din tuburi din beton 

În prezenta lui Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, vineri la ora 10.00, constructorii au ridicat barierele de interzicere a accesului podul de legătură dintre comunele Vereşti şi Udeşti, pe drumul judeţean DJ 208D. Pentru o perioadă de câteva luni,  acesta făcut obiectul unor intervenţii de consolidare, după ce, în urma unei expertize, s-a constatat că podul prezenta risc în utilizare. Şeful executivului judeţean a declarat, la faţa locului, că „a fost o lucrare delicată”, deoarece trebuiau găsite firme care să dispună de echipamentul hidraulic de ridicare a tablierului de 240 de tone, care cedase anterior. Valoarea tuturor lucrărilor de consolidare a podului, inclusiv cele de asfaltare, protecţie şi semnalizare rutieră,  s-au ridicat la 1,6 milioane de lei, rămânând de aplicat doar marcajele rutiere. 
„Mă bucur că s-au ţinut de cuvânt constructorii, pentru că sunt destul de greu de găsit firme care să-şi asume această responsabilitate” a subliniat Flutur. Podul de la Vereşti peste râul Suceava a fost construit în anul 1964, are o lungime de 240 de metri, o lăţime de 7 metri, o capacitatea portantă de 60 de tone, „fiind dimensionat încă foarte bine pentru utilajele care circulă astăzi în România”. Obiectivul de infrastructură rutieră de peste râul Suceava a fost afectat de mai multe ori de inundații, iar lucrarea în cauză s-a dovedit una complexă, în condiţiile în care afectate au fost şi reazemele grinzilor de susţinere a podului.
Pentru a nu întrerupe complet circulaţia între localităţile de pe malul drept, respectiv Dolhasca, Liteni, Udeşti şi cele dinspre municipiul Suceava, în speţă Vereşti şi Salcea, implicit către Aeroportul „Ştefan cel Mare”, în albia râului Suceava a fost amenajat un pod provizoriu din tuburi din beton.  „Am folosit varianta prin albie destul de bine în această perioadă, deoarece oamenii trebuiau să ocolească mult. Am avut şi o perioadă în care a plouat, iar apa a trecut pe deasupra, dar, în sfârşit, suntem în situaţia să dăm drumul la dăm drumul la această lucrare” a explicat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean. Podul provizoriu din tuburi de beton, a cărui amenajare  a costat 700.000 de lei, are o lungime de 43 de metri şi o lăţime de 5 metri şi a fost dat în folosinţă la sfârşitul lunii martie şi refăcut în mai puţin de o lună, după ce a fost deteriorat de apele umflate ale râului. Contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare a vechiului pod dintre Vereşti şi Udeşti a fost semnat la începutul lunii mai 2019, la acea dată Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, apreciind că redeschiderea va avea loc în luna septembrie.