03 septembrie 2019

O sută de platforme semi-îngropate de colectare  a deșeurilor, date în folosință în Suceava
·        >„Avem cel mai modern modern sistem de gestionare a deșeurilor” a spus primarul Ion Lungu, la inaugurarea de ieri, adjuncta ambasadoarei Finlandei în București arătându-se bucuroasă să împartă din experiența țării sale pe linie de mediu și tehnologii de vârf
Ieri, în municipiul Suceava, pe strada „Mitropoliei”, autoritățile locale au inaugurat sistemul de platforme semi-îngropate de colectare selectivă a deșeurilor. Inaugurarea s-a făcut cu participarea reprezentanților furnizorului echipamentelor, firma finlandeză Molok, precum și a adjunctei ambasadoarei Finlandei în București. „Este un moment important, revoluționar, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor în orașul Suceava.  Este o metodă modernă, fiind finalizate 96 de platforme semi-îngropate, urmând a fi în terminate încă 4, în această  săptămână” a precizat Ion Lungu, primul gospodar al reședinței de județ. Lungu spus că, prin contract, asociația care a luat în concesiune serviciul de salubritate trebuie să facă, într-un interval de 12 ani, investiții de circa 1 milion de euro. În primul an era prevăzută construirea a 50 de platforme semi-îngropate, dar, așa cum am precizat, au fost terminate toate cele 100, potrivit prevederilor contractuale. Pe deasupra, din Finlanda, de la firma Molok au fost aduse și cele 50 de containere pentru platformele îngropate care vor fi date în folosință tot în 2019. Edilul-șef a subliniat că decizia privind amplasamentul platformelor a fost luată împreună cu conducerile asociațiilor de proprietari, fiecare dintre cele 6 recipiente de pe o singură platformă având o capacitate de 3 metri cubi, două dintre acestea fiind destinate colectării deșeurilor reciclabile, iar 4 colectării fracției umede. De asemenea, la fiecare loc de adunare a resturilor din apartamente sunt afișate și instrucțiuni de folosire. „Se știe că țările nordice, Finlanda, Suedia și Norvegia sunt campioane în ceea ce privește gestionarea problemelor de mediu. Și noi am făcut pași importanți, începând de la iluminatul public ecologic, transportul electric și cu energia termică pe biomasă. Iată că acum avem și această metodă modernă de gestionare, cu aspect estetic, precum un mobilier urban, la ridicarea deșeurilor neîmprăștiindu-se nimic alături. Sunt convins că sucevenii o vor aprecia, pentru că astăzi avem cel mai modern modern sistem de gestionare a deșeurilor. Am mai văzut și în Cluj, dar nu la fel de ergonomice, estetice” a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei, menționând că preluarea cu macaraua a gunoiului dintr-un singur container va dura chiar și numai 2 minute. Adjuncta ambasadoarei Finlandei în București s-a arătat încântată să fie în Suceava, de colaborarea în proiectul de gestionarea deșeurilor, apreciind, totodată, implicarea pe linie de politici de mediu a municipiului reședință de județ, inclusiv prin achiziționarea de autovehicule electrice. 
Oaspetele finlandez a declarat că Finlanda a investit mult în educație, cercetare și înaltă tehnologie și că dorește să împartă din experiența sa și în România. Reprezentantul furnizorului echipamentelor, respectiv al firmei finlandeze Molok, a spus că municipalitatea suceaveană este în fruntea comunităților care aplică politici eficiente în domeniul mediului, sistemul cu pltaforme semi-îngropate și platforme îngropate de colectare a deșeurilor menajere încadrându-se perfect viitorului aspect ambiental al orașului Suceava. Anton Curelaru, patronul Diasil Service, una dintre firmele asociate care au concesionat serviciul de salubritate menajeră, a declarat că motto-ul asocierii este ”Suceava curată” și că acesta va fi onorat. Anton Curelaru a făcut apel la populația Sucevei să respecte obligațiile privind colecarea separată a deșeurilor „să nu arunce murăturile cu tot ce zeamă, pentru că, atunci, se va crea un disconfort mare, iar igienizarea va fi greu de făcut”.  La manifestare au luat parte și reprezentați ai Agenției pentru Eficiență Energetică din Republica Moldova cu care finlandezii au, de asemenea, un acord de colaborare în domeniul mediului. Reamintim că asociaţia de firme Diasil Service şi Ritmic Com a câştigat licitaţia pentru delegarea serviciului de salubritate menajeră, contractul parafat cu autorităţile locale întinzându-se pe 12 ani şi având o valoare de aproape 84 de milioane de lei.