25 septembrie 2019


Din 16 octombrie,
Fermierii sucevevi primesc avansuri din subvențiile europene
>Astfel, se vor pute încasa un avans de până la 70% în cazul plăţilor directe şi de 85% în cel al sprijinului acordat în cadrul măsurilor dezvoltării rurale. 
>Potrivit lui Eugen Mogoş directorul executiv al APIA Suceava, în judeţul Suceava s-au înregistrat 46.595 de exploatații, cu o suprafață de 202.227 de hectare
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava informează pe fermieri a fost stabilită data la care va debuta campania de plăţi în avans pentru fermierii care au depus cereri unice de plată în primăvara anul 2019. Eugen Mogoş, director executiv al Centrului Județean al APIA, anunță că plățile vor fi făcute începând din 16 octombrie, agricultorii îndreptățiți urmând a-și ridica drepturile cuvenite până pe 30 noiembrie, Aceasta după ce Comisia Europeană a decis ca în mai multe state membre, printre care și în România, să se aplice derogări în ceea ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurale legate de suprafață și de animale.  Astfel, se vor putea încasa un avans de până la 70% în cazul plăţilor directe şi de 85% în cel al sprijinului acordat în cadrul măsurilor dezvoltării rurale.  Conform statisticilor APIA, în primăvara anului 2019, în judeţul Suceava s-au depus cereri unice de plată pentru un total de 46.595 de exploatații, cu o suprafață de 202.227,27 de hectare, în comparație cu anul 2018, cu 47.532 de  fermieri, și o suprafaţă de 201.547,65 de hectare.  Plăţile se efectuează în ordinea finalizării etapelor procedurale de analizare a dosarelor. Sunt excluse dosarele selectate la controalele clasic şi prin teledetecţie și care au fost gpsute cu nereguli. De asemenea, cu încadrarea în procentul maxim prevăzut de reglementările europene în vigoare,  avansuri primesc beneficiarii plăţii redistributive; plăţii practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu; plăţii pentru tinerii fermieri;  sprijinului cuplat pentru ovine şi  sprijinului cuplat pentru caprine.