30 septembrie 2019


Start entuziast în noul an universitar, la USV

  • Anul începe cu 4.000 de boboci înmatriculaţi la licenţă, masterat şi doctorat, 44 de programe de licenţă, 34 de programe de master, 14 programe de doctorat, „grad de încredere ridicată” şi cu locul al doilea în ţară la finanţare pe student
  • Avem în această Universitate un colectiv excepţional de cadre didactice (...), dar nu vă lăsaţi doar pe seama profesorilor voştri, (...) pentru că partea cea mai importantă a muncii este cea care revine dumneavoastră” s-a adresat bobocilor rectorul prof. univ. dr. Valentin Popa
  • Prefectul Mirela Adomnicăi a apreciat tendinţa evidentă de sincronizare a pieţei muncii cu oferta educaţională, Gheorghe Flutur, preşedintele CJ, a reliefat că USV trebuie să fie „un factor dinamizator al dezvoltării”, iar primarul Ion Lungu a mulţumit profesorilor pentru generaţiile pregătite pentru Suceava


Ieri, la Universitatea „Ştefan cel Mare”, a avut loc festivitatea de deschidere a anului academic 2019-2020, evenimentul fiind onorat, pe lângă studenţi, masteranzi, doctoranzi şi cadre  didactice universitare, şi de Mirela Elena Adomnicăi, prefectul de Suceava, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean,  Ion Lugu, primarul municipiului Suceava Suceava şi de Gabriela Mihai, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean. După intonarea imnului Universităţii, prof. univ. dr. Ştefan Purici, responsabil cu imaginea USV, a remarcat că, ceremonia se constituie într-o sărbătoare a performanţei, în contextul în care rezultatele studenţilor la competiţii, olimpiade, saloane de inventică, conferinţe, vizibilitatea tot mai crescută a activităţii de cercetare, a cadrelor didactice şi doctoranzilor, dezvoltarea infrastructurii, poziţionează USV pe un loc onorant în ierarhiile naţionale şi internaţionale. „Ne întărim, astăzi, cu nouă generaţie de tineri, tineri ai secolului XXI, o generaţie construită complet diferit faţă de cea din urmă cu 56 de ani” a spus Ştefan Purici, făcând referire la cei bobocii care au ales Universitatea „Ştefan cel Mare”. 


Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul USV, a urat bun venit celor peste 4.000 de boboci înmatriculaţi la licenţă, masterat şi doctorat, aceasta fiind „una dintre cele mai bune admiteri din ultimii 8 ani”. Anul universitar 2019-2020 este deschis cu 44 de programe de licenţă şi 34 de programe de master, la care se adaugă cele 14 programe de doctorat. Peste 440 de studenţi noi îşi au domiciliul în afara graniţelor României, aceşti provenind, în special, din Republica Moldova, Ucraina, dar şi din Canada, Elveţia, Spania, Italia, Polonia, China şi Turkmenistan. Valentin Popa a evidenţiat, de asemenea, cele două noi programe de licenţă, respectiv cel de Psihologie, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei şi cel de Asistenţă Medicală Generală, în cadrul Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană. Rectorul USV a anunţat şi „onoarea” ca, în anul acestea, să fie acordate şi 10 burse de excelenţă şi de performanţă pentru cei mai buni studenţi ai celor 10 facultăţi, respectiv 7 burse de câte 10.000 de lei, două burse de câte 20.000 de lei şi bursa „Ştefan cel Mare”,  de 30.000 de lei. Din punct de vedere didactic, cea mare realizare a anului 2019 este, în opinia prof. univ. dr. Valentin  Popa, obţinerea de către USV a „gradului de încredere ridicată” acordat de o „comisie numeroasă” a ARACIS. Totodată, USV se mândreşte  şi cu faptul că, „datorită colectivului de cadre didactice”, se situează pe locul al doilea în ţară, din punctul de vedere al finanţării echivalente pe studentul unitar. „Avem în această Universitate un colectiv excepţional de cadre didactice, dar, dragi boboci, nu vă lăsaţi doar pe seama profesorilor voştri. Nu vă aşteptaţi ca aceştia să vă umple de cunoştinţe. Partea cea mai importantă a muncii este cea care revine dumneavoastră” s-a adresat bobocilor  rectorul USV. Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a încheiat cu un citat din Socrate: „Educaţia este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas”, îndemnându-i pe profesori să purceadă la „îmblânzirea flăcării tinerii generaţii de boboci”, iar pe boboci să menţină „vie flacăra studenţimii sucevene” şi în următorii ani.

Referindu-se la cele două noi programe de studiu înfiinţate, prefectul Mirela Elena Adomnicăi  a apreciat că Universitatea „Ştefan cel Mare” se află pe drumul cel bun, în special în ceea ce priveşte recuperarea desincronizării create de-a lungul timpului între dinamica de pe piaţa muncii şi oferta educaţională, „care este o provocare”. „De aceea misiunea dumneavoastră este să găsiţii acele specialităţi care să permită integrarea cât mai rapidă a studenţilor pe piaţa muncii, unde aceştia vor ajunge”, le-a spus cadrelor didactice  Mirela Elena Adomnicăi, reprezentantul Guvernului în teritoriu, urându-le studenţilor să se „pregătească pentru viaţă” şi să-şi găsească „un loc personal şi profesional aici, acasă”, pentru că este nevoie de ei.


 Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, a opinat că Universitatea „Ştefan cel Mare” trebuie se implice în acţiuni  de  eliminare a decalajelor dintre Regiunea de Dezvoltare Nord-Est şi celelalte regiuni din România şi să fie, alături de administraţia publică şi mediul de afaceri, „un factor dinamizator al dezvoltării”. Flutur a accentuat pe colaborarea cu Spitalul Judeţean, în perspectiva înfiinţării unei Facultăţi de Medicină, cu Parcul industrial „Bucovina” de lângă Aeroportul „Ştefan cel Mare”, dar şi pe cea din cadrul clusterului de bioeconomie, împreună cu primăriile din Suceava şi Botoşani. „Va trebui să devenim mult mai ofensivi, pentru că zona are probleme de demografie, emigrare, dar şi de subdezvoltare. 


Trebuie să găsim soluţii la fiecare dintre ele, dar aceasta nu se poate face decât prin dezvoltare”, a punctat Gheorghe Flutur, şeful executivului judeţean, dorindu-le studenţilor şi cadrelor didactice succes în noul an universitar.  Primarul Ion Lungu le-a urat un „Bun venit!” în municipiul Suceava tuturor bobocilor, fie aceştia din ţară sau de peste graniţă. Şeful municipalităţii sucevene a vorbit celor prezenţi despre proiectele Sucevei, inclusiv despre viitoarele zone de agrement de pe râul Suceava şi din Parcul Şipote, unde studenţii „îşi vor putea petrece timpul liber şi recrea”. „Vă doresc un an universitar bun, cu multe realizări, cu rezultate bune la învăţătură. Un an bun şi profesorilor, cărora le mulţumesc pentru generaţiile pe care le-au pregătit” a spus primarul Ion Lungu. 
Mesajul lui Andrei Năstase, prim-vicepremierul Guvernului Republicii Moldova, fost student la Univesităţii „Ştefan cel Mare” - care nu a putut participa la festivitate din cauza agendei încărcate - a fost citit de profesorul Dumitru Vasiliu, tot absolvent al USV. Un mesaj pentru  boboci a adresat Elisa Filip, din anul al III-lea al Facultăţii de Educaţie Fizică, reprezentantă a studenţilor în Senatului USV, iar despre realizările Şcolii doctorale şi cercetările tinerilor doctoranzi  a vorbit prof. dr. univ. Rodica Nagy, directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD). În încheierea festivităţii de deschidere a anului universitar 2019-2020, prorectorul prof. univ. dr. ec. Gabriela Prelipcean a dat citire listei cu beneficiarii celor 10 burse de excelenţă şi de performanţă, iar prorectorii prof. univ. dr. Mihai Dimian şi prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu au înmânat cecurile respective  fericiţilor beneficiari.