27 septembrie 2019


Banii rezervați pentru repararea străzilor din Suceava nu vor fi cheltuiți nici în 2019
>„Din păcate, nici în acest an nu vom putea consuma toți banii” declară primarul precizat Ion Lungu, de la acest capitol tăindu-se 6 milioane de lei, deoarece până la sfârșitul anului, lucrările la infrastructură vor necesita „o sumă mai mică decât cea bugetată”
>La începutul lui 2019, în buget a fost prinsă o sumă de 30 de milioane de lei, cea mai mare de până acum, iar pe circa 100 de străzi trebuiau să aibă loc intervenţii de amploare la carosabil
Primăria Suceava a lua măsuri de suplimentare a sumei destinate achitării serviciilor de salubritate stradală și de colectare, ridicare și transportare a deșeurilor menajere. Astfel, prin rectificare bugetului, aprobată în Consiliul Local, Direcția de Ecologizare s-a ales cu un plus de 3 milioane de lei, sumă orientată către prestatorii serviciilor de salubrizare menajeră și curățenie stradală. „Suma trebuia aprobată pentru putea primi facturile care vin în perioada următoare pe salubritate”  a arătat Ion Lungu, primul gospodar le urbei reședință de județ, specificând că banii au fost luați de la lucrările reparații și întreținere a infrastructurii rutiere. De altfel, printr-o notă de fundamentare, Serviciul de Administrare și Sistematizare Rutieră a solicitat diminuarea bugetului”, prin rectificarea în minus cu 6 milioane de lei, „având în vedere că, în perioada rămasă până la sfârșitul anului 2019, lucrările de reparații curente la străzi și trotuare se vor încadra într-o sumă mai mică decât cea bugetată”. „În aceste condiții, reducem de la Serviciul administrativ străzi și sistematizare, pentru că, din păcate, nici în acest an nu vom putea consuma toți banii” a precizat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. La sfârșitul lunii ianuarie, șeful  municipalităţii sucevene anunța că, pentru reparararea, întreţinerea şi modernizarea infrastructurii rutiere sucevene, în 2019, în buget va fi prinsă o sumă de 30 de milioane de lei, cea mai mare de până acum. Astfel, pe durata acestui an, pe circa 100 de străzi ar fi urmat să aibă loc intervenţii de amploare la carosabil. Acum un an, mai precis în octombrie, edilul-șef Ion Lungu era încântat că licitaţia pentru atribuirea Serviciului de reparaţii şi întreţinere a străzilor din capitala de judeţ fusese câştigată de o asociere formată din  societăţile comerciale  Auto Tehnorom, Flor Construct, SUCT şi Con Bucovina. La acea dată, șeful exectivului municipal își exprima speranța că numai astfel vor fi recuperate  rămânerile în urmă din vară din punctul de vedere al asfaltărilor. „Firmele nu au forţă de muncă suficientă, iar dacă în alţi ani lucrau la intervenţii un număr de 12 echipe, în acest an (2018 n. r.) a fost doar una, maxim două echipe. Apreciez faptul că  s-au luminat şi constructorii din Suceava şi s-au prezentat ca asociaţi” evidenția, atunci, Ion Lungu. În 2018, cu un program de 25 de milioane de lei, în lucrări trebuiau să intre 247 de străzi, dar, din cauza lisei forţei de muncă, multe dintre intervenţii nu au mai fost făcute.