31 decembrie 2012


Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ion cel Nou” Suceava, unitate sanitară cu acoperire zonală   
·        „Din punctul de vedere al populaţiei, la pachet cu judeţele Neamţ şi Botoşani, va fi posibil ca Spitalul Judeţean ar putea să devină unul cu acoperire nu neapărat regională, ci zonală”, spune preşedintele CJ, Cătălin Nechifor. 
Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava ar putea deveni unitate sanitară ci acoperire zonală, crede preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor. Şeful administraţiei sucevene  este de părere că acesta lucru va fi posibil o dată  cu noua lege a sănătăţii,  care va avea prevederi importante şi în ceea ce priveşte casele mutuale de asigurări de sănătate. Astfel, unitatea spitalicească din Suceava ar putea acoperi inclusiv judeţele Neamţ şi Botoşani, ceea ce seva concretiza într-o finanţare mai consistentă, dar şi în atragerea de personal medical performant. „Este luată în discuţie Legea sănătăţii, care cred că va avea prevederi care vor fi importante şi pentru Suceava. Aceasta mai ales în ceea ce priveşte existenţa unor case mutuale de asigurări de sănătate. De asemenea, Suceava, ca judeţ mare, cu un număr important de locuitori, şi la pachet cu judeţele Neamţ şi Botoşani, din punctul de vedere al populaţiei, va face posibil ca Spitalul Judeţean să devină unul cu acoperire nu neapărat regională, ci zonală. Acest lucru va fi foarte bun, pentru că vom putea să asigurăm o activitate medicală, dar şi financiară, mai susţinute, ceea ce va însemna, în mod evident, şi resurse umane de calitate. Vom vedea anul viitor, probabil în luna februarie, când statistica va finaliza recensământul, câţi mai suntem în Suceava. Din estimările de până acum, nu cred că vom depăşi cu mult 600.000  de locuitori”, a precizat şeful executivului judeţean.  Preşedintele CJ Suceava a ţinut să precizeze că Spitalul Judeţean de Urgenţă intră în etapa finală de finalizare a modernizării, gata de reabilitat fiind încă două secţii care au intrat în lucru în septembrie 2012. Cătălin Nechifor şi-a exprimat speranţa că intervenţiile vor dura şi pe parcursul noului an, întrucât se doreşte ca Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava să fie la înălţime şi pe partea de dotare tehnică.           

În 2013,
Primăria Suceava ar putea angaja 40 de poliţişti locali 
·        Am reuşit şi am achiziţionat 4 autoturisme, însă mai avem nevoie şi de personal”, precizează primarul Ion Lungu.
Primăria municipiului Suceava are nevoie de încă  40 de poliţişti locali, a declarat primarul Ion Lungu. Edilul şef sucevean a precizat că trebuie asigurate patrule în cartierele mărginaşe, cum ar Iţcani şi Burdujeni-sat şi, de asemenea, acoperite posturile care în prezent suferă de pe urma lipsei de personal. Lungu este mulţumit de activitatea angajaţilor Poliţiei Locale, care, chiar în condiţiile unei salarizări proaste şi dotării precare, şi-au făcut datoria, conform criteriilor specifice de evaluare. „Cu toate condiţiile vitrege în care lucrează, cu salarii mici şi cu dotări aşa cum sunt ele, aceşti oameni îşi fac cât-decât datoria. Important este să putem angaja personal, pentru că ne mai trebuie încă circa 40 de poliţişti comunitari, astfel încât să putem acoperi toate posturile şi să asigurăm numărul necesar de patrule în toate cartierele municipiului. Mă refer, în principal, la Burdujeni-sat şi Iţcani”, a precizat şeful administraţiei locale. Lungu remarcat că, în anul încheiat, Primăria a reuşit să achiziţioneze 4 autoturisme noi pentru Poliţia Locală din subordine. Este vorba despre autoturisme Logan MCV, cu câte 7 locuri fiecare, de la bugetul local fiind plătită suma de 273.800 lei. „Am reuşit şi am achiziţionat 4 autoturisme, rezolvând o parte din problema dotării, însă mai avem nevoie şi de personal”, a conchis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Poliţia Locală are 114 de salariaţi, dintre care 103  sunt lucrători de execuţie, 8 persoane din aparatul de conducere, iar 3 fac parte din categoria personalului contractual. Potrivit reglementărilor în vigoare, Poliţia Locală exercită atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, acţionând în domenii precum ordinea, liniştea publică şi paza bunurilor; circulaţia pe drumurile publice, disciplina în construcţii şi afişajul stradal, protecţia mediului, activitatea comercială, evidenţa persoanelor, precum şi în alte domenii stabilite prin lege.     

29 decembrie 2012


Operaţiunile fără drept cu articole pirotehnice  se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an
·        Pentru deţinere, comercializare şi folosire, este nevoie de autorizaţii de la ITM şi IPJ.   
Persoanele care deţin, comercializează sau folosesc articole pirotehnice au obligaţia de a deţine autorizaţie eliberată de Inspectoratul Teritorial de Muncă, informează şeful acestei instituţii sucevene, Romeo Butnariu, care accentuează, de asemenea, că obligatorie este şi autorizaţia eliberată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean.  Butnariu subliniază că este interzisă vânzarea articolelor pirotehnice prin intermediari neautorizaţi şi că persoanele fizice nu au dreptul de a deţine, utiliza, transporta, depozita  sau  a mânui asemenea materiale, decât dacă fac dovada calităţii de pirotehnician autorizat sau în condiţiile în care reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale. Prin excepţie, persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoriile I şi P1. Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi avertizări despre pericolele care pot apărea la păstrare, depozitare, manipulare sau folosire. Inspectorul şef Romeo Butnariu reliefează că orice operaţiune cu materiale pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an. Sunt infracţiuni şi se pedepsesc în mod similar comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile I şi P1 către persoanele cu vârsta sub 16 ani, precum şi vânzarea către publicul larg articolele destinate a fi utilizate doar de către pirotehniceni.   

Dificultăţi tehnice la reabilitarea Cetăţii de Scaun
·        După Sărbători, vom avea o abordare mai temeinică pe acest subiect, pentru a debloca proiectul şi a merge mai departe”, a declarat şeful executivului judeţean sucevean, Cătălin Nechifor.
La reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei au apărut impedimente legate de proiectarea tehnică, a semnalat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, cu prilejul actualizării cheltuielilor cu care bugetul judeţean participă la       proiectul derulat în cadrul Programului Operaţional Regional. Nechifor a precizat că deficienţele vor fi rezolvate după Sărbători, astfel încât proiectul să fie deblocat. „Stadiul implementării acestui proiect este oarecum normal. Sunt ceva dificultăţi legate de proiectarea tehnică, însă am discutat cu constructorul care se ocupă de reabilitarea Cetăţii şi sper ca, în perioada următoare, acestea să fie depăşite. Anul viitor, în prima parte a lunii ianuarie, după Sărbători, vom avea o abordare mai temeinică pe acest subiect, pentru a debloca proiectul şi a merge mai departe”, a declarat şeful executivului judeţean sucevean, Cătălin Nechifor. Proiectul „Reabilitarea Cetăţii de Scaun  a Sucevei şi zonei de protecţie a acesteia”  este derulat de Consiliul Judeţean Suceava în colaborare cu Primăria municipiului Suceava, finanţarea nerambursabilă fiind asigurată în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 - Dezvoltarea şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.1. - Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. La acest moment, lucrările fizice sunt executate în proporţie de 38%, din punct de vedere financiar decontată fiind 31,22% din valoarea respectivelor situaţii de lucrări. Majorarea taxei pe valoarea adăugată  de la 19% la 24% a avut drept consecinţă modificări în bugetele proprii, precum şi ale contribuţiilor fiecărui partener, acestea fiind obligatoriu a fi asumate atât de Consiliul Judeţean, cât şi de Primăria municipiului Suceava.   Participarea actualizată a administraţiei judeţene este de 586.173 de lei, reprezentând 70% din cei 837.390 de lei care înseamnă 2% din valoarea eligibilă, la care se adaugă 7,28 de milioane de lei, reprezentând 70% din suma de 10,4 milioane de lei, aceasta din urmă fiind TVA totală aferentă proiectului.           

Cu excepţia perioadelor autorizate,
Folosirea articolelor pirotehnice este interzisă între orele 24:00 şi 6:00
·        Persoanele fizice şi cele juridice autorizate în acest scop sunt obligate să ia măsuri de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava atrage atenţia că, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 126/1995, persoanele fizice şi persoanele juridice autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului. Şeful ISU, colonelul Ion Burlui, pune în vedere că folosirea articolelor pirotehnice este interzisă între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, doar în baza aprobării date de autorităţilor locale. De asemenea, respectivele articole nu pot fi utilizate la o distanţă mai mică de 50 metri în raport cu construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 metri faţă de clădirile cu peste 4 niveluri; mai aproape de 500 metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze, precum şi la o distanţă sub cea prevăzută pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori altele, care prezintă pericol de incendiu sau explozie. Conform colonelului Burlui, articolele pirotehnice sunt introduse pe piaţă numai dacă producătorii acestora asigură că respectă cerinţele esenţiale de securitate. Pe de altă parte, distribuitorii trebuie sã verifice, în special, dacă articolul pirotehnic poartă marcajul de conformitate impus şi dacă acesta este însoţit de documentele cerute. „Introducerea pe piaţă a articolelor pirotehnice care îndeplinesc cerinţele în cauză nu poate fi interzisă, restricţionată sau împiedicată. Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă şi a altor articole pirotehnice din categoria P2. Articolele pirotehnice din categoriile 2, 3, 4, T1, T2 şi P2 pot fi folosite numai de către pirotehnicieni şi doar în scopul pentru care sunt destinate. Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul Primăriei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi avizul Inspectoratului Judeţean de Poliţie”, a explicat Ion Burlui, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava. 

Aeroportul Suceava, hub în  strategia naţională aero-portuară   
·        Există o strategie în care intenţionăm să prindem şi Suceava, ca o zonă în care să ajungă curse dintr-o parte a Europei şi să plece în altă parte a Europei”, spune preşedintele CJ, Cătălin Nechifor.
Modernizarea Aeroportului „Ştefan cel Mare” este o prioritate a anului 2013, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor. Recent, 9 consorţii au venit cu oferte economico-financiare şi au intrat în competiţia pentru lucrările care vor avea loc la unitatea aero-portuară de la Salcea. Acestea sunt în curs de analizare, înaltul oficial judeţean sperând ca deliberarea să intervină cât mai repede, astfel încât, din primăvara viitoare, să se treacă la materializarea proiectului.           „În acest moment suntem încă în situaţia în care se evaluează ofertele celor 9 asocieri de companii. Va dura ceva acest proces, însă noi ne dorim să fie cât mai scurt, în aşa fel încât într-o perioadă acceptabilă de timp să începem lucrările efective. În anul viitor, vrem foarte mult să profităm de primăvară, vară şi toamnă, interval în care se poate construi”, arată şeful administraţiei judeţene. Nechifor crede că, în cadrul acestui proiect major de investiţii, foarte importante sunt repararea şi prelungirea pistei. Potrivit şefului executivului judeţean, Aeroportul se constituie într-o veritabilă poartă de intrare în judeţ, de aceea se fac demersuri pentru includerea obiectivului în strategia naţională.  „Avem interesul să ţinem această poartă deschisă înspre curse înspre Europa, dar şi către partea estică a continentului. Există o strategie aero-portuară naţională în care intenţionăm să prindem şi Suceava, eventual ca hub, o zonă în care să ajungă curse dintr-o parte a Europei şi să plece în altă parte a Europei. Mă refer, aici, la schimburile est-vest”,  a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, adăugând că aplicarea proiectului sucevean de modernizarea a infrastructurii aero-portuare se va regăsi se va regăsi pe piaţa  transporturilor aeriene.        

28 decembrie 2012


În 2013,
Taxe mai mari pentru drumurile judeţene şi mai mici la cultură  
·        De foarte multă vreme nu s-a umblat la acest cuantum, respectivul nivel existând ca decizie politică sau administrativă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor.
Taxele şi tarifele de competenţa Consiliului Judeţean, valabile pentru anul 2013, au fost aprobate în ultima şedinţă ordinară din acest an, a deliberativului. Unele dintre acestea şi-au păstrat nivelul din anul anterior, unele au scăzut, iar altele s-au majorat. Potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, anual consiliile judeţene pot majora impozitele şi taxele locale cu până la 20%. Aceeaşi lege prevede că „în cazul oricărui impozit local sau oricărei taxe locale, care constă într-o sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o dată la 3 ani, în funcţie de rata inflaţiei de la ultima indexare”.La Suceava, remarcată este diminuarea taxelor practicate de Muzeul Bucovinei, care după majorarea de la finele anului 2011, revin la nivelul celor aprobate la sfârşitul lui 2010.  „De principiu, am decis reducerea acestor taxe, în special pe zona de cultură, pentru că - se ştie bine -, cultura costă, fiind dificil pentru foarte mulţi să plătească un bilet la Muzeu, la intrare în Cetate sau la alt obiectiv”, explică Nechifor. În evidenţă ies, de asemenea, tarifele pentru eliberarea avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor privind amplasarea unor obiective în zona drumurilor de interes judeţean, care, prin noua hotărâre sunt majorate de 2 până la 10 ori, în funcţie de documentul respectiv. „Creşterea taxării într-o zonă în care există resurse nu mi se pare exagerată, chiar dacă este privită prin prisma numărului de multiplicări. Totuşi, valoarea finală nu este prea mare. De foarte multă vreme nu s-a umblat la acest cuantum, respectivul nivel existând ca decizie politică sau administrativă. Însă, este vorba despre firme care îşi permit această taxare, mai ales că este la jumătate de nivelul practicat pe Drumurile Naţionale”, subliniază şeful executivului judeţean, adăugând că impactul bugetar este limitat, majorarea aplicându-se la foarte puţini beneficiari. Radu Avădanei, şeful Direcţiei de Drumuri şi Poduri a Consiliului Judeţean, spune că este vorba despre cuantumuri maximale. Măsura s-a luat deoarece contractanţii sunt greu de convins să accepte modificările prin acte adiţionale, motiv pentru care s-a decis o creştere importantă pentru acordul obţinut o singură dată. „Am recurs la soluţia de a majora taxele pentru acordul care este obţinut o singură dată, pentru a aduce bani la buget. Chiar şi în aceste condiţii, suntem mult sub nivelul practicat de către cei de la Drumurile Naţionale. Aceasta în condiţiile în care, în 2012 s-au eliberat 175 de acorduri”, a spus Radu Avădanei.    

Luna trecută,
Muncă nedeclarată la 12 angajatori
·        Acestora lucrătorii ITM Suceava le-au dat amenzi într-un total de 200.000 lei.
Luna trecută, inspectorii de muncă au avut, pe linia relaţiilor de muncă, 323 controale, în urma cărora s-au aplicat 209 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 341.800 lei, informează Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava. Inspectorul şef sucevean precizează că descinderile din noiembrie sau lăsat cu descoperirea a mai multe cazuri de muncă nedeclarată, 12 angajatori având 19 persoane care desfăşurau activitate fără forme legale de angajare. Pentru primirea la muncă, fără încheierea de contracte individuale în formă scrisă, anterior începerii raporturilor de muncă, lucrătorii ITM Suceava au dat amenzi într-un total de 200.000 lei.  Printre deficienţele constatate cu prilejul verificărilor se numără cele legate de netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; neoperarea modificărilor intervenite între timp în acest registru, precum şi nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal. De asemenea, au fost descoperite nereguli în legătură cu respectarea prevederilor legale privind timpul de muncă şi timpul de odihnă, dar şi a dispoziţiilor referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat. Nu în cele din urmă, inspectorii de muncă au descoperit că unii agenţi economici nu întocmesc regulamentul intern ori nu îl aduc la cunoştinţa salariaţilor. În noiembrie, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au desfăşurat 448 de acţiuni de control, dintre care 323 în domeniul relaţiilor de muncă şi 125 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă. Inspectorii ITM au „prescris” 366 sancţiuni contravenţionale în sumă de 372.800 de lei. 

Parc de aventuri la Păltinoasa
·        2013, va fi un an de foc, unul de pregătire a proiectele pentru exerciţiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene, reliefează preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor. 
Începând din 2013, Consiliul Judeţean Suceava intenţionează să întocmească şi depună proiecte noi, „unicat la nivel regional şi chiar naţional”. Cătălin Nechifor, şeful executivului judeţean  a declarat că, unul dintre acestea ar putea fi Parcul de aventuri de la Păltinoasa, pentru care deja se caută parteneri externi, prin intermediul ambasadelor străine din Capitală. Un altul este domeniul de schi din Călimani,  Nechifor susţinând că, odată implementate, acestea vor contribui la crearea de noi locuri de muncă, la dezvoltarea economică şi socială, constituindu-se, în acelaşi timp, într-o carte de vizită a judeţului. Preşedintele Consiliului Judeţean crede că 2013 va fi, pentru administraţia suceveană, un an de foc, perioadă în care vor fi pregătite proiectele pentru exerciţiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene. „În ceea ce priveşte proiectele europene, 2013 va fi un an de foc pentru noi, pentru administraţia publică judeţeană. Va fi un an în care va trebui să pregătim idei de proiect, pentru etapa 2014-2020. Cred că, în acest moment, ştim cum vor arăta lucrurile în noua perspectivă financiară multianuală  europeană. Ştim cam care vor fi priorităţile şi îmi doresc foarte mult ca judeţul Suceava să vină cu proiecte majore, şi nu doar în ceea ce priveşte infrastructura de drumuri”, explică Nechifor. Referitor la acest din urmă aspect, va fi continuată activitatea de dezvoltare a infrastructurii rutiere, de pe acum fiind stabilite priorităţi pentru câteva dintre importantele axe judeţene. „Sper ca bugetul pe care îl vom avea la dispoziţie anul viitor să fie suficient pentru toate proiectele noastre. În mod cert, vom încerca să integrăm cât mai mult localităţi într-o structură de drumuri judeţene, pentru că am văzut, şi în această iarnă, cât de greu este să intervii pe un tronson nemodernizat, de piatră sau de pământ, şi cât de uşor este acolo unde avem asfalt” a conchis şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor.    

De la 1 ianuarie,
Eugen Mogoş este reprezentatul CJ în Consiliul de Administraţie de la Aeroport
De la 1 ianuarie 2013, reprezentatul Consiliului Judeţean Suceava în Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome „Aeroportul Ştefan cel Mare” este Eugen Mogoş. În acest sens, o comisie de pe lângă executivul judeţean a organizat, în intervalul 17-20 decembrie, o procedură de evaluare şi selecţie, aceasta desfăşurându-se în conformitate cu prevederile OUG nr.109% 2011 privind guvernarea corporativă a întreprinderilor publice. Eugen Mogoş este absolvent al Facultăţii de Mecanică Iaşi(1988) şi Facultăţii de Drept a Academiei de Poliţie „Al. I. Cuza” Bucureşti(2002). Până în 2002, a lucrat, timp de 10 ani, ca director general la Fabrica de Amidon şi Glucoză Fălticeni, după care, până în 2009,  a îndeplinit funcţii de conducere în sectorul privat fălticenean. În intervalul 2009-2010, Eugen Mogoş a fost director coordonator la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, după care, până la momentul numirii în noua calitate, a desfăşurat o activitate de conducere la o firmă privată. Semnarea contractului de mandat, stabilirea remuneraţiei reprezentatului numit în Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome „Aeroportul Ştefan cel Mare”, precum şi a criteriilor şi obiectivelor de performanţă privind reducerea obligaţiilor restante, diminuarea pierderilor, creşterea profiturilor, cifrei de afaceri şi productivităţii muncii au la bază Legea nr. 215/2001 a administraţie publice locale.       

23 decembrie 2012


Poliţiştii verifică comercializarea produselor contrafăcute în Bazar 
·        De Sărbători, în atenţie sunt furturile din poşete, genţi şi de autoturisme, tâlhăriile, scandalurile şi înşelăciunile.
În perioada Sărbătorilor de iarnă, lucrătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava vor desfăşura acţiuni preventive de combatere a criminalităţii cu impact stradal, a declarat adjunctul şefului instituţiei, Viorel Onea. „Ne referim la furturile din poşete, genţi şi de autoturisme, tâlhării, scandaluri şi înşelăciuni, mai ales a celor din domeniul stradal”, a evidenţiat comisarul şef Onea. Potrivit oficialului IPJ, în atenţie sunt prevenirea şi combaterea faptelor care aduc atingere regimului armelor şi muniţiei, avându-se în vedere, în primul rând, comercializarea către populaţie a articolelor pirotehnice interzise, precum petardele şi pocnitorile. Astfel, verificările vor viza aplicarea prevederilor legislaţiei de profil, începând de la sursă, continuând cu distribuirea şi folosirea articolelor în cauză. Poliţiştii suceveni se vor axa, de asemenea, pe constatarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională  cu privire la contrafacerea de bunuri, „având în vederea aprovizionarea din Bazar şi prin intermediul altor surse”. „Acestea nu pot fi realizate decât prin colaborare cu structurile Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră”, a declarat adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean. Comisarul şef Viorel Onea  a mai  precizat că o prioritate o constituie Punctul de Trecerea a Frontierei Siret, „La accesul în Ucraina există un nou sistem informatic”, iar cozile ajung să fie formate chiar şi din 200 de TIR-uri.                   

Carne neprotejată, pe tarabe şi în magazinele specializate
·        Este o problemă mai veche, care se repetă,  dar o să luăm măsuri”, a explicat şeful DSVSA, Octavian Ilisoi,  la interpelarea prefectului Florin Sinescu.
Pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de consumul de carne de porc infestată cu trichinella spiralis, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava avertizează consumatorii asupra riscului la care amatorii se supun aprovizionându-se la întâmplare. „Nu recomandăm achiziţionarea şi consumul de carne de porc comercializată clandestin, care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar”, a precizat şeful DSVSA Suceava, Octavian Ilisoi.  Pe de altă parte, prefectul Florin Sinescu a cerut acestuia - cu prilejul întrunirii în şedinţă a şefilor serviciilor desconcentrate - să verifice modul necorespunzător de prezentate şi comercializare la tarabă a produselor de origine animală. Sinescu spune că este vorba chiar şi despre firme specializate şi că, din acest punct de vedere, „ne asemănăm cu Bazarul din Cernăuţi. „Chiar în magazinele de specializate, carnea şi alte produse sunt expuse pe partea superioară a lăzii frigorifice, fără nicio protecţie. Nu este normal, pentru că expiră consumatorii pe produsele respective. Acest lucru nu este specific doar Sărbătorilor de iarnă ”, a reliefat reprezentantul Guvernului în teritoriu, exemplificând cu piaţa agro-alimentară „George Enescu” şi cea din centrul reşedinţei de judeţ.  Octavian Ilisoi precizează că, potrivit normelor sanitar-veterinare, acest tip de prezentare spre vânzare este acceptat, însă doar în condiţiile în care marfa de origine animală este protejată cu folii din poliester. „Este o problemă mai veche, care se repetă,  dar o să luăm măsuri în acest sens. De altfel, lucrătorii noştri verifică aceste unităţi”, a explicat şeful sanitar-veterinarilor suceveni, Octavian Ilisoi. 

Comisarii pentru protecţia consumatorului, pe poziţii şi de Sărbători
·        În situaţii deosebite, urgente, reclamaţiile vor fi cercetate şi soluţionate”, a declarat şeful  structurii, Vasile Latiş.
În perioada Sărbătorilor de iarnă, lucrătorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava urmăresc modul în care operatorii economici respectă prevederile legale în vigoare, a anunţat şeful instituţiei, Vasile Latiş, în ultima şedinţă din anul 2012 a Colegiului prefectural.  În vizor sunt, în primul rând, produsele din carne preambalată şi procesată, produsele zaharoase, de cofetărie şi patiserie, precum şi ciocolata şi derivatele acesteia. Verificate sunt, de asemenea, calitatea produselor şi serviciilor în unităţile de alimentaţie publică în care se organizează petreceri cu ocazia Crăciunului şi Revelionului. Latiş spune că accent se pune, printre altele, pe legalitatea funcţionării şi încadrarea în categoria de funcţionare; dotarea bucătăriilor; starea spaţiilor de depozitare; calitatea alimentelor şi băuturilor, cât şi pe informarea clienţilor asupra calităţii şi preţului produselor din lista meniu. Comisarul şef atenţionează că, la unităţile de 4 sau 5 stele, lista meniu va cuprinde, în afară de informaţiile în limba română, şi traduceri în două limbi de circulaţie internaţională. Nu în cele din urmă, controale se vor face pe linia Legii nr. 363 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţiile cu consumatorii. În fiecare zi, între orele 8.00 şi 19.00, câte un comisar pentru protecţia consumatorului va prelua, telefonic, reclamaţiile venite de la populaţie. „În situaţii deosebite, urgente, vor fi cercetate aceste reclamaţii”, a declarat şeful  Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Vasile Latiş.  

Liniştea datinilor şi obiceiurilor populare, asigurată de peste 400 de jandarmi
Pe toată perioada Sărbătorilor de iarnă, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava va acţiona cu efective sporite, anunţă generalul de brigadă Eugen Şalar, şeful instituţiei. În „obiectiv” vor fi 411 de jandarmi, misiunea principală constând în asigurarea, prin misiuni specifice, a ordinii publice pe întreg teritoriul judeţului cu ocazia desfăşurării în spaţiul public a spectacolelor de datini şi obiceiuri populare, precum şi a altor manifestări tradiţionale care implică aglomerări de persoane.  „Inspectoratul  va sigura măsuri de ordine conform calendarului întocmit de către primării, Direcţia de Cultură a Judeţului, precum şi de Centrul Cultural Bucovina, pentru desfăşurarea, într-un climat de siguranţă a manifestărilor cultural-artistice din această perioadă şi specifice zonei noastre”, a subliniat generalul de brigadă. Eugen Şalar a evidenţiat că, conducerea acţiunilor va aparţine „comenzii” unităţii, în scopul asigurării unui sistem integrat de informare între toate structurile care funcţionează în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor.       

22 decembrie 2012


Prefectul Sinescu:
Putem gestiona o cădere abundentă de zăpadă
·        Potrivit ANM, pentru următorul interval prognoza este una favorabilă, fenomenele meteo încadrându-se în specificul perioadei, cu precipitaţii şi temperaturi normale.
Autorităţile din judeţul Suceava sunt pregătite să facă faţă unor eventuale fenomene meteorologice deosebite care ar putea  să-şi facă simţită prezenţa în perioada Sărbătorilor de iarnă. Prefectul Florin Sinescu a declarat,ieri, că graţie celor 20 de tone de motorină acordate de la Guvern, în judeţ au deblocate şi ultimele căi de comunicaţie comunale, în prezent făcându-se demersuri de completare a stocurilor de antiderapant. „Ne preocupăm să refacem stocurile de antiderapant pentru cele două secţii de drumuri naţionale, cât şi la cele judeţene. În această perioadă avem acoperit necesarul, iar în situaţia în care vom avea evenimente de genul celor care s-au consumat recent, pe un interval de 3-4 zile, nu există niciun fel de probleme”, relevă Sinescu.  Reprezentatul Guvernului în teritoriu a precizat că la Secţia de Drumuri Naţionale Suceava există un stoc de 2.320 de tone de nisip şi 1.323 de tone de sare, iar la Secţia de Drumuri Naţionale Cîmpulung Moldovenesc sunt disponibile 4.665 de tone de nisip şi 3.163  de tone de sare. În ceea ce priveşte reţeaua de drumuri judeţene, la dispoziţie stă o cantitate de 4.400 de tone de nisip şi 420 de tone de sare. „Practic, putem gestiona o cădere abundentă de zăpadă în perioada următoare”, asigură şeful serviciilor ministerelor  desconcentrate în teritoriu. Sinescu, susţine că potrivit Autorităţii Naţionale de Meteorologie, pentru următorul interval prognoza este una favorabilă, fenomenele meteo încadrându-se în specificul perioadei, cu precipitaţii şi temperaturi normale. „Perioada anterioară a reprezentat pentru noi o probă de foc, pe care, cred că, împreună cu structurile abilitate, am gestionat-o bine la nivelul judeţului Suceava. Nu au fost probleme legate de blocaje în trafic, nici oameni izolaţi pentru mult timp”, a accentuat prefectul de Suceava, Florin Sinescu.             

Consiliul Judeţean intenţionează să se doteze cu auto-speciale de intervenţie  pe timp de iarnă
·        „Vrem să nu fim mai fim dependenţi, în situaţii critice, de intervenţia Guvernului sau a altor structuri”, a precizat şeful administraţiei judeţene, Cătălin  Nechifor.
·        Auto-frezele din judeţ sunt procurate încă din anii 1960-1970, o infuzie de utilaje, chiar şi din generaţia 1990-2000, fiind una de real sprijin.
Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri din cadrul Consiliului Judeţean ar putea se doteze cu utilaje performante pentru intervenţii în situaţii de urgenţă pe timp de iarnă. Anunţul este făcut de şeful executivului judeţean, Cătălin Nechifor, potrivit căruia, în calcul este achiziţionarea sau realizarea unui parteneriat public privat pentru procurarea de auto-speciale  de degajare a carosabilului.  Nechifor spune că, în ciuda legislaţiei stufoase şi procedurilor îndelungate, se va căuta o rezolvare mai rapidă, astfel încât, chiar din sezonul rece următor, autorităţile judeţene să nu mai fie dependente de intervenţia altor structuri. „Chiar dacă în momentul de faţă legislaţia este destul de complicată, cu termene foarte mari, iar banii nu sunt suficienţi la bugetul propriu, vom încerca să găsim soluţii pentru a procura astfel de echipamente, în aşa fel încât să nu fim dependenţi, în situaţii critice, de intervenţia Guvernului sau a altor structuri”, a precizat şeful administraţiei judeţene. Nechifor face aceste precizări în contextul în care societatea Drumuri şi Poduri se află în procedură de insolvenţă, neexistând încă un orizont cert de timp în care situaţia ar deveni favorabilă pentru firma specializată în întreţinerea drumurilor judeţene, la care Consiliului Judeţean este unic acţionar. „Avem încă dificultăţi majore, deoarece, după 4 ani, în care singura ţintă a fost de a falimenta această firmă a judeţului, acum trebuie să o repornim şi să o punem pe roate, ceea ce este foarte greu în câteva luni” a reliefat preşedintele CJ, exprimându-şi satisfacţia că managementul societăţii şi cei 140 de angajaţi fac toate eforturile pentru a se salva din actuala stare.  Cătălin Nechifor precizează că, în calcul mai este luată şi o a treia variantă, obţinerea de sponsorizări pentru achiziţionarea de utilaje specializate. O auto-specială de deszăpezire costă între 300.000 şi 400.000  de euro, Consiliul Judeţean fiind dispus să accepte şi donaţii de utilaje second hand. Aceasta în condiţiile în care auto-frezele din judeţ sunt procurate încă din anii 1960-1970, o infuzie de utilaje din generaţia 1990-2000, din spaţiul vest-european, fiind una de real sprijin.         

În 2013,
Susţinerea financiară judeţeană mai consistentă pentru handbalul universitar
·        Este nevoie de handbal de performanţă la Suceava”, iterează şeful executivului judeţean, Cătălin Nechifor. 
Consiliului Judeţean manifestă „determinare” pentru acordarea, în continuare, de sprijin financiar pentru echipa de handbal universitară de primă ligă. Declaraţia preşedintelui executiv judeţean, Cătălin Nechifor vine după de s-a anunţat o sponsorizare de 90.000 de lei din partea companiei Coca Cola, suma urmând a intra în conturile Clubului Sportiv „Universitatea” Suceava până la finele anului. „Va fi o gură de oxigen pentru cei care practică sportul la nivel înalt, naţional şi internaţional”, a reliefat preşedintele CJ.
Cătălin Nechifor spune că, în anul 2013, se intenţionează ca, în baza Legii nr. 350 privind acordarea de finanţări nerambursabile de la bugetul judeţean, Consiliul Judeţean va susţine mai consistent această ramură sportivă. „pentru că este nevoie de handbal de performanţă la Suceava”.  

În perspectiva construirii unei noi centrale,
Sindicaliştii de la Termica se tem că vor fi concediaţi colectiv şi fără plăţi compensatorii    
·        Mulţi dintre salariaţi au o numită vârstă, de 45, 50 de ani sau chiar una înspre pensie, neavând alte surse de venit ori mari şanse să ocupe un loc de muncă în altă parte”, spune liderul sindicaliştilor, Iordănel Secrieru.
·        „Salariaţii şi-au făcut datoria, lucrând în condiţii grele şi ţinând Termica pe linia de plutire, de aceea nu vrem ca aceştia să plece cu mâna în buzunar”, a reliefat şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu.  
Membrii sindicatului „Prometeu” de la societatea comercială Termica l-au interpelat pe primarul Sucevei, Ion Lungu, pe marginea situaţiei financiare a operatorului de termoficare în sistem centralizat, funcţionarea Centralei Electrice de Termoficare până la ieşirea din sezonul rece 2012-2013, precum şi în legătură cu plata salariilor compensatorii pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi odată cu punerea în funcţiune a noii centrale în cogenerare a Adrem Invest Bucureşti. În ceea ce priveşte acest din urmă aspect, liderul sindicaliştilor, Iordănel Secrieru spune că, potrivit semnalelor pe care le are, actualii salariaţi ai producătorului,  distribuitorului şi furnizorului din Lunca Sucevei ar urma să „rămână cu punga goală”. „Mulţi dintre salariaţi au o numită vârstă, de 45, 50 de ani sau chiar una înspre pensie, neavând alte surse de venit ori mari şanse să ocupe un loc de muncă în altă parte. De aceea, vom avea discuţii şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă, pe linia contractului colectiv de muncă şi a celui pe unităţi, care nu s-au aplicat nici până acum. Vom aborda inclusiv conducerea Termica, în vederea includerii în bugetul pe 2013 a sumelor pentru plăţile compensatorii”, a subliniat Secrieru, declarând că, în zona de producţie lucrează aproape 300 de oameni, iar la închiderea CET cu toţii vor fi puşi pe liber. Secrieru a precizat că, în condiţiile în care intervenţiile vor ave succes, angajaţii disponibilizaţi de la Termica vor beneficia între 6 şi 18 salarii compensatorii, în funcţie de vechimea neîntreruptă în muncă. Liderul sindicaliştilor de la „Prometeu” a cerut garanţii că în bugetul local pe 2013 vor fi prinse sumele necesare pentru plata furnizorilor de huilă şi că lucrătorii vor avea siguranţa efectuării plăţilor compensatorii. „Nu cerem alţi bani de la autoritatea locală, decât aceia care au fost tăiaţi din pix, cele 700 de miliarde de lei vechi compensate cu capitalul social, măsură în afara legii”, a explicat Iordănel Secrieru.
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, şi-a exprimat deschiderea faţă de solicitările lucrătorilor de la firma de termoficare, asigurând că  se va face tot posibilul pentru ieşirea cu bine a Termica din iarnă, cât şi în ceea ce priveşte beneficiile în caz de concediere colectivă.  „Disponibilitatea mea este un maximă. Pe de o parte, trebuie să ne asigurăm că ieşim din iarnă, iar pe altă parte, vom acorda toată atenţie şi problemelor sindicale, legate de drepturile salariale. Nu-i nimeni de vină, fiind o problemă  de sistem. Salariaţii şi-au făcut datoria, lucrând în condiţii grele şi ţinând Termica pe linia de plutire, de aceea nu vrem ca aceştia să plece cu mâna în buzunar”, a reliefat şeful administraţiei locale sucevene. Primarul Lungu a promis că o primă întâlnire în care vor fi abordate aspecte ridicate de sindicaliştii de la „Prometeu” va avea loc înspre sfârşitul celei de a doua decade a lunii ianuarie a noului an. Până atunci urmează a fi aprobat bugetul de stat pe anul 2013, condiţii în care autorităţile sucevene vor şti pe ce ajutoare financiare şi sume defalcate pentru echilibrarea bugetului local se vor baza. „Astăzi, însă nu avem nicio bază legală de discuţii, pentru că trebuie să se aprobe bugetul de stat, după care vin alocările la nivel local. Trebuie ca, mai întâi, să vedem ce este prins ca subvenţii, ca ajutor financiar, pentru termoficare. Dar, cu siguranţă, înainte de a aproba bugetul local, vom avea discuţii transparente şi cu cifrele în mână”, a precizat ocupantul fotoliului din Areni, Ion Lungu.       

Recensământul populaţiei loveşte în taximetriştii suceveni  
·        Operatorii de transport în regim taxi solicită creşterea numărului de autorizaţii, însă în baza noii populaţii recenzate, acesta ar trebui să scadă.
·        Suceava are dreptul la 370 de autorizaţii, la Primărie mai sunt în aşteptare 85 de solicitări, iar potrivit datelor preliminare ale recensământului, numărul de taxi se va diminua până la 360.
În municipiul Suceava a crescut exploziv numărul de solicitări pentru eliberarea de autorizaţii pentru activitatea de taximetrie. Prevederile legale în vigoare limitează numărul de taximetre pe care o localitatea urbană îl poate avea, scăderea populaţiei după recensământul din 2010 iscând confuzie în rândul autorităţilor locale. Astfel, potrivit reglementărilor aprobate în Consiliul Local, Primăria poate elibera maxim 370 de autorizaţii pentru transportul public de persoane în regim taxi. La această dată, la pe lista de aşteptare sunt 15 transportatori autorizaţi, care, în total, solicită atribuirea a 85 de autorizaţii taxi. Ca urmare a expirării a unora dintre autorizaţiile eliberate anterior, retragerii unor operatori sau rămânerii neacoperite la sesiunile anterioare de atribuire, executivul sucevean are disponibile doar 13 autorizaţii, număr evident neacoperitor în comparaţie cu cererea. Un proiect de hotărâre  de Consiliul Local a propus creşterea numărului de autorizaţii de la 370 de la 400, însă primarul Ion Lungu şi-a exprimat reţinerea faţă de această majorare, deoarece, conform noului recensământ, la aproximativ 90.000 de locuitori, reşedinţei de judeţ i-ar reveni doar circa 360 de taximetre. Pe de altă parte, potrivit evidenţelor de la compartimentul de Evidenţă a populaţiei, capitala de judeţ ar avea 114.386 de peroane cu „acte de Suceava”, ceea ce presupune 457 de autorizaţii de transport de persoane în regim taxi. „Am o reţinere în ceea ce priveşte mărirea numărului de autorizaţii. Până la un anumit punct, acest lucru este bun pentru competiţie şi concurenţă. Numai că aceste calcule sunt făcute în baza recensământului pe anul 2002, însă dacă ne luăm după evidenţa persoanelor de la 15 decembrie 2012, ne-am încadra la 423 de autorizaţii sau, chiar mai mult, la 457. Pe de altă parte, dacă de la 1 ianuarie 2013 se aplică rezultatele noului recensământ, potrivit căruia municipiul Suceava are circa 90.000 de locuitori. Astfel, va trebui să revenim la numărul vechi, legea prevăzând 4 autorizaţii la 1000 de locuitori, ba chiar să mai reducem câteva. Dacă majorăm astăzi acest număr, s-ar putea să ieşim din lege”, a declarat ediul şef Ion Lungu, propunând retragerea iniţiativei de ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local şi dezbaterea acesteia în anul 2013, când va fi cunoscut exact numărul de locuitori ai municipiului Suceava.  Viceprimarul Ovidiu Doroftei declarat că în următoare şedinţă de deliberativului va propune îmbunătăţirea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea transportului public de persoane, „întrucât astăzi, transportul public privat de persoane, nu se dovedeşte a fi, în mod necesar şi neapărat, în interesul cetăţenilor”. În şedinţa amintită, aleşii locali USL au votat creşterea până la până la 400 a numărului de taxi, însă cu declanşarea procedurii de atribuirea doar a celor 13 autorizaţii disponibile.          

Din 2013,
TVA pe patinat şi locuri de veci
·        Curtea de Conturi impune creşterea cu cota de 24% a tarifelor de la Patinoarul artificial şi Cimitirul „Pacea”, motivul fiind acela că în Suceava funcţionează amenajări similare private.
·        Primarul Ion Lungu spune că încasările suplimentare  merg la bugetul statului, şi nu la bugetul local.
Deoarece legislaţia obligă, Primăria Suceava majorează tarifele percepute la Patinoarul artificial şi Cimitirul „Pacea”. Şeful administraţiei locale, Ion Lungu, spune că respectivele tarife sunt actualizate cu taxa pe valoarea adăugată(TVA), Curtea de Conturi impunând această modificare de la 1 ianuarie 2013, motivul fiind acela că în reşedinţa de judeţ funcţionează amenajări similare private. „Deşi nu ne dorim să majorăm vreun  fel de impozite şi taxe locale, nici în Bazar, nici în pieţe sau Direcţia Domeniului Public, din păcate trebuie să actualizăm cu influenţa TVA câteva taxe. Mă refer la Patinoarul artificial, unde Curtea de Conturi ne-a obligat să facem acest lucru, pe motiv că, în municipiu, mai există unul privat, la Iulius Mall. La fel, pentru cimitirul Pacea, se adaugă TVA la tarifele actuale, întrucât există şi asemenea de locuri private. La fel se întâmplă şi pentru parcările de pe lângă pieţe”, a declarat primarul Ion Lungu, accentuând că încasările suplimentare vor merge la bugetul statului, şi nu la bugetul local. În consecinţă, la Patinorul artificial, intrarea pentru adulţi se scumpeşte de la 7 lei, la 9 lei, iar pentru elevi şi studenţi, de la 4 lei la 5 lei. Ascuţirea patinelor va costa 3 lei, în loc de 2 lei, cât este în prezent. La Cimitirul „Pacea”, tariful de atribuire a locului de înhumare în folosinţă pentru o perioadă de 7 ani creşte de la 23 de lei la 29 de lei pe metrul pătrat, iar cel pentru atribuirea pe 49 de ani, sporeşte de la 70 de lei la 97 de lei pe metrul pătrat. Tariful de întreţinere se măreşte de la 8 lei la 10 lei pe an; iar tariful de săpat-acoperit groapa funerară va fi 112 lei, în loc de 90 de lei cât este acum. Tariful de deshumare creşte de la 98 de lei la 122 de lei, iar cel de reînhumare săltă de la 23 de lei la 29 de lei.             

19 decembrie 2012


Deocamdată,
În 2013, dări nemodificate pentru suceveni   
·        Cetăţenii municipiului Suceava au restanţe la plată, iar în măsura în care le vom mări, pe hârtie vom avea bani mai mulţi, însă, efectiv, aceştia nu vor ajunge în conturile Primăriei”, a spus edilul şef
·        Dacă Guvernul va da o hotărâre de majorare, între Crăciun şi Anul nou consilierii locali se vor întruni într-o şedinţă extraordinară, pentru a decide dacă impozitele şi taxele locale vor fi păstrate la vechiul nivel sau dacă vor creşte. 
Consiliul Local Suceava a hotărât ieri, cu majoritate de voturi, păstrarea obligaţiilor fiscale ale populaţiei şi agenţilor economici pentru 2013 la nivelul celor din anul care se încheie. La aprobarea hotărârii, atât executivului, cât şi deliberativul, au luat în calcul art. 287 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care stipulează că nivelul impozitelor şi taxelor locale poate fi majorat sau nu, anual, cu până la 20%, de către consiliile locale şi judeţene. Şeful administraţiei municipale sucevene, Ion Lungu, a precizat că, până la această dată, în Monitorul Oficial nu a fost publicat niciun act normativ al executivului central care să consacre obligaţia majorării dărilor locale pentru anul care vine. În aceste condiţii, primarul Lungu a  venit cu propunerea păstrării taxelor şi impozitelor locale la valorile din 2012, acestea fiind identice cu cele din 2006, an începând cu care legislativul local nu a mai operat  vreo ajustare în sus a acestora. „Având în vedere  aspectele legislative, cât şi faptul că majoritatea contribuabililor, atât persoane juridice, cât şi persoane fizice, manifestă dificultăţi economico-financiare, executivul propune, pentru anul 2013, menţinerea taxelor şi impozitelor locale la nivelul stabilit în 2012. Şi aşa, cetăţenii municipiului Suceava au restanţe la plată, iar în măsura în care le vom mări, pe hârtie vom avea bani mai mulţi, însă, efectiv, aceştia nu vor ajunge în conturile Primăriei”, a spus edilul şef. Ion Lungu, a pus însă în vedre, că în cazul în care Guvernul va da o hotărâre de majorare, între Crăciun şi Anul Nou consilierii locali se vor întruni într-o şedinţă extraordinară, pentru a decide dacă impozitele şi taxele locale vor fi păstrate la vechiul nivel ori vor creşte. 
În acelaşi sens s-a exprimat şi direcţia de specialitate a aparatului propriu al executivului, conform căreia, în situaţia actuală de criză, o creştere a impozitelor şi taxelor locale nu este tocmai bine venită. „Luând în considerare consecinţele crizei economico-financiare, pe de o parte, precum şi faptul că impozitele şi taxele trebuie să constituie resursele financiare ale bugetului local al municipiului Suceava, pe de altă parte, considerăm oportună menţinerea acestora la nivelul stabilit pentru anul 2012”, arată directorul executiv Elisabeta Văideanu, în raportul la proiectul de hotărâre. Potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul  fiscal executivul a propus, iar consilierii locali au aprobat, acordarea de facilităţi fiscale, respectiv a unei reduceri cu 10% pentru achitarea integrală, până la 31 martie 2013, a obligaţiilor către bugetul local, atât de către persoanele fizice, cât şi de către cele juridice.  Constituie integral venituri proprii ale bugetelor locale impozitul şi taxa pe clădiri, impozitul şi taxa pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, impozitul pe spectacole, taxa hotelieră, taxele speciale, alte taxe locale, amenzile, penalităţile la impozitelor şi taxelor locale, taxele judiciare de timbru şi taxele extrajudiciare de timbru.  

2012, cel mai bun an pentru municipiul Suceava, din perioada post-revoluţionară 
·        „A fost un an bun, unul cu investiţii majore, şi dorim ca acest gen de proiecte să continue”, a declarat şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu.
Primarul de Suceava Ion Lungu apreciat ieri, într-o conferinţă de presă de bilanţ, că 2012 este cel mai bun din ultimii 23, unul cu realizări semnificative pentru municipalitate şi locuitorii urbei reşedinţă, anul în care au fost materializate şi date în folosinţă mari proiecte cu finanţare europeană. „Datele confirmă acest lucru: anul 2012 a fost cel mai bun an din ultimii 23, pentru Primăria municipiului Suceava. Este anul în care au fost finalizate mari proiecte de modernizare şi date în folosinţă obiective importante”, a declarat şeful administraţiei locale sucevene. Lungu a  exemplificat cu parcările subterane din centrul Sucevei; reabilitarea sistemului de iluminat public; modernizarea străzilor, reabilitarea podului de peste râul Suceava şi a pasajului CFR Budujeni, în cadrul Programului Operaţional Regional(POR) şi, de asemenea, cu construirea Centrului de conservare a tradiţiilor populare de pe strada „Univesităţii”. Ocupantul fotoliului din Areni a continuat lista realizărilor cu depunerea la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est a proiectului suplimentar de modernizare a altor străzi din Suceava, în valoare de 8 milioane de lei; semnarea contractului de 15 milioane de lei pentru extinderea, în cadrul POS-Mediu, a reţelelor de apă şi canalizare de pe 80 de artere; semnarea acordului de finanţare pentru introducerea încălzirii în Bazar sau reabilitarea termică sediului Primăriei, precum şi cu finalizarea intervenţiilor de modernizare a parcurilor Areni, Obcini, Iţcani şi Budujeni. Edilul şef sucevean a reamintit despre repartizarea în folosinţă gratuită a 412 de parcele către tinerii care vor să construiască în cartierul „Europa”; demararea execuţiei noii centrale de termoficare în cogenerare de înaltă eficienţă, a firmei bucureştene Adrem Invest; finalizarea la „roşu” a reabilitării fostului cinematograf „Modern” şi amenajarea pe structura acestuia din urmă a Centrului Cultural „Bucovina”; implementarea proiectului de asociere „Zona metropolitană” Suceava, dar şi demararea lucrărilor la noul adăpost pentru cânii comunitari. Primarul Sucevei nu a uitat nici acordarea, de la  bugetul local, a unei finanţări de peste 1,1 milioane de lei pentru clubul de handbal C.S. „Universitatea” Suceava; sprijinirea unităţilor de cult, inclusiv a intervenţiilor de construire a „Catedralei „Naşterea Domnului”; finanţarea Festivalului „Lira de aur” şi nici susţinerea financiară a Fanfarei municipiului Suceava. „A fost un an bun, unul cu investiţii majore, şi dorim ca acest gen de proiecte să continue. Este vorba despre etapa doua de asfaltare pe bani europeni, extinderea reţelelor de apă şi canalizare, proiectele cu fonduri elveţiene, finalizarea Centrului Cultural Bucovina şi despre continuarea lucrărilor de la Cetatea de Scaun. Nu în ultimul rând, ne dorim ca, în anul 2013, să finalizăm lucrările la centura ocolitoare a municipiului Suceava”, a încheiat primarul Sucevei, Ion Lungu, urând locuitorilor Capitalei de judeţ „La mulţi ani!”. 

În 2013, sucevenii vor avea o nouă centrală de termoficare în sistem centralizat
·        Am văzut copii după ordine de plată cu care s-a plătit un avans de 10 milioane de euro pentru achiziţionarea utilajelor”, susţine primarul Sucevei, Ion Lungu.
Cu toate că condiţiile meteorologice foarte grele nu au permis finalizarea turnării fundaţiilor, sucevenii au toate şansele, ca, din 2013, să fie racordaţi la noua centrală de termoficare în cogenerare de înaltă eficienţă, pe care o va construi în Lunca Sucevei compania bucureşteană Adrem Invest. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a precizat ieri, că darea în folosinţă parţială, anul viitor, a noului obiectiv este o certitudine, Adrem Invest comandând deja utilaje în valoare de 10 milioane de euro. „Cei de la Adrem Invest au promis că, în acest an, vor turna fundaţia, însă, din păcate, iarna este foarte grea, şi nu vor reuşi să facă acest lucru. Am văzut contractul de finanţare semnat cu cei de la Raiffeisen Bank, un lucru foarte important în condiţiile în care creditele se obţin foarte greu. Există certitudini clare, pentru că am văzut şi copii după ordine de plată cu care s-a plătit un avans de 10 milioane de euro pentru achiziţionarea utilajelor şi, cu siguranţă, anul viitor, vom avea o nouă centrală de termoficare la Suceava”, a declarat primarul Ion Lungu. În luna iulie, Adrian Bodea, preşedintele Adrem Invest preciza la Suceava că investiţia este dimensionată la circa 80 de milioane de euro şi că furnizarea de apă caldă va începe în primăvara-vara anului 2013, iar alimentarea cu căldură din sezonul rece viitor. Contractul de concesionare a unor active din incinta CET Suceava, în vederea realizării şi operării, prin atragerea capitalului privat, a unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă, dimensionată pentru necesarul de energie  termică a municipiului Suceava, a fost semnat pe 9 mai 2011. Realizarea centralei urma să aibă loc în etape, prima componentă fiind programată a fi dată în uz decembrie anul trecut, dată la care era prevăzută şi furnizarea de energie termică în sistem. Ulterior, execuţia a fost stabilită pentru 9 mai 2012, termen care nu a putut fi respectat. Printr-o adresă din 20 aprilie 2012, compania bucureşteană Adrem Invest a cerut ca lucrările de construcţii pe amplasament să fie amânate pentru clarificarea unor probleme legate de legislaţie şi semnarea contractului de finanţare. Astfel că, noul termen este stabilit pentru luna mai 2013.

18 decembrie 2012

Din uşă în uşă, pentru recuperarea datoriilor către Termica

·        Oameni cu bani nu vor să-şi onoreze obligaţiile, unii mizând pe că  faptul că va fi dată în folosinţă noua centrală de cogenerare a Adrem Invest şi vor scăpa de datoriile către Termica.
·        Deşi se spera ca în decembrie să  se încaseze 3 milioane de lei, până la jumătatea lunii de la consumatorii  casnici s-au adunat 300.000 de lei, adică doar a zecea parte din suma pe care se conta.
Primarul municipiului Suceava Ion Lungu a solicitat ieri, directorului general al societăţii de termoficare Termica, Ovidiu Dumitrescu, să declanşeze o campanie de recuperare a datoriilor pe care populaţia le are în contul apei calde şi căldurii consumate. Lungu a declarat că a fost stabilit un grafic de încasări împreună cu Termica, ministrul Administraţiilor şi Internelor, Mircea Duşa recomandând autorităţilor locale să pună presiune pe asociaţiile de proprietari, şi nu să se limiteze la  a solicita sprijin financiar de la Guvern. Deşi Primăria şi Termica şi-au făcut planificat ca în decembrie să încaseze 3 milioane de lei, până la jumătatea lunii de la consumatorii  casnici s-au adunat doar 300.000 de lei, adică a zecea parte din suma pe care se conta. Edilul şef a precizat că există familii cu adevărat nevoiaşe şi care nu au cu ce achita contravaloarea serviciilor furnizate, după cum se întâlnesc şi cazuri în care oameni cu bani nu vor să-şi onoreze obligaţiile, unii mizând pe faptul că va fi dată în folosinţă noua centrală de cogenerare a Adrem Invest Bucureşti şi vor scăpa de datoriile către Termica. Şeful municipalităţii a tras un semnal de alarmă, precizând că, dacă se continuă în acest mod, „de la sfârşitul lunii ianuarie se va rămâne fără apă caldă şi căldură”.
·        Din cauza neplăţii, furnizorii au ameninţat cu încetarea livrării de noi cantităţi de cărbune, dar şi cu punerea de sechestru pe cele deja aflate în curtea Termica.
 „Nu este de glumit. Dacă populaţia nu plăteşte, o să fie consecinţe, o să aibă să aibă de suportat. Nu este posibil ca, într-o jumătate de lună de iarnă, cum este decembrie, să avem încasate de la asociaţiile de proprietari doar 3 miliarde de lei de lei vechi. Sigur, nu s-au luat pensiile şi salariile, şi este şi asta o cauză, însă luna aceasta va trebui să încasăm cel puţin 30 de miliarde de lei vechi. Există unii bătuţi de soartă, pe care îi mai ajutăm şi noi de la Primărie, dar mai sunt şi alţii care nu vor să plătească: îşi fac alte priorităţi şi lasă încălzirea la urmă”, a reliefat edilul şef. Primarul a accentuat că, anul  aceasta, de la bugetul local înspre operatorul de termoficare din Lunca Sucevei a fost îndreptată suma de 20 de milioane de lei, alte 20 de milioane de lei venind de la Guvern. „Eu şi Consiliul Local ne-am făcut datoria. Am gajat pentru Termica şi la Electrica, la gaze naturale, ACET, pentru cărbune, peste tot, numai să se poată funcţiona”, a pus în vedere şeful executivului local, adăugând că, din cauza neplăţii, furnizorii au ameninţat cu încetarea livrării de noi cantităţi de cărbune, dar şi cu punerea de sechestru pe cele deja aflate în curtea Termica. Ion Lungu a cerut constituirea unui comandament format din reprezentanţii Termica, asociaţiilor de proprietari şi  reprezentanţi ai serviciului de specialitate din cadrul Primăriei, „care să bată din uşă în uşă şi să adune banii”. Directorul general al firmei de termoficare Termica, Ovidiu Dumitrescu, a arătat că degeaba se lucrează cu firmă specializată de securitate şi transport valori, din moment ce acesta nu  are ce prelua de la asociaţiile de proprietari. „Vorbim despre datorii de sute de miliarde lei, cât şi de proprietari care nu a plătit deloc timp de 1 an de zile. Vrem să venim în întâmpinarea preşedinţilor de asociaţii de proprietari şi le punem la dispoziţie o firmă specializată care colectează banii, mai ales în aceste condiţii grele de iarnă, ca să nu  se meargă direct la bancă. Din păcate, nu prea se strâng banii”, a explicat Ovidiu Dumitrescu.