30 martie 2011

Universitatea solicită ridicarea gratuită a gunoiului
• Primăria a informat instituţia de învăţământ superior că va sista activitatea de colectare, transport şi selectare a deşeurilor
Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava se adresează municipalităţii reşedinţă de judeţ solicitând servicii de salubritate gratuite. Aceasta după ce, printr-o adresă, primăria a informat instituţia de învăţământ superior că va sista activitatea de colectare, transport şi selectare a deşeurilor. Forul universitar sucevean cere ca această posibilitate să fie analizată în prima şedinţă deliberativului, astfel încât Universitatea să utilizeze, în continuare, „liber şi nediscriminatoriu”, serviciul de salubritate organizat la nivelul municipiului Suceava. „Vă solicităm a înscrie pe ordinea de zi a primei şedinţe a Consiliului Local a cererii instituţiei noastre privind asigurarea, în continuare, de către primăria municipiului Suceava a activităţii de colectare, transport şi selectare a deşeurilor menajere, în condiţiile scutirii de taxe locale speciale”, se arată într-o scrisoare remisă administraţiei locale, în care se precizează că Universitatea „Ştefan cel Mare” ar trebui să beneficieze de un tratament asemănător celui aplicat unităţilor de învăţământ preuniversitar.
Universitatea se prevalează de prevederile Codului fiscal, care stipulează acordarea de facilităţi oricărei instituţii sau unităţi care funcţionează sub coordonarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. De cealaltă parte, potrivit compartimentului de specialitate a executivului local, prin regulamentul de anul trecut privind stabilirea şi încasarea taxei de ecologizare, se precizează că unităţile de învăţământ superior, de stat sau particulare, care deţin internate, cămine sau alte spaţii cu destinaţia de locuit, sunt obligate să încheie contract de salubritate menajeră cu operatorul local, regimul de gestionare al deşeurilor fiind identic cu cel practicat în întregul municipiu. La începutul lunii februarie, Universitatea „Ştefan cel Mare” a solicitat o prelungire cu 75 de zile a termenului de colectare a resturilor menajere, în vederea clarificării aspectelor de legalitate şi organizare a serviciului de salubritate. Municipalitatea a fost cu acordarea acestei derogări, termenul limită expirând pe 15 martie. „Primăria nu poate presta serviciul de colectare, selectare şi transport al deşeurilor în mod gratuit pentru Universitate, în contul taxei de ecologizare colectată de la ceilalţi contribuabili, persoanele fizice, instituţiile publice şi persoanele juridice ale municipiului Suceava”, se subliniază într-un raport al serviciului specializat al administrativului sucevean.